«Ο Επισκέπτης»: Ακρωτηριασμένος, με ένα μάτι και χωρίς οικογένεια ο εγκέφαλος της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ | Ποια είναι η 25χρονη ηρωίδα που έσωσε ένα κιμπούτζ από τους ενόπλους της Χαμάς

0
5894

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης επίθεσης της Χαμάς εδώ και 50 χρόνια.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ο διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και θεωρείται πως αυτός είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε, καθοδήγησε και έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια.

Ποιος είναι, όμως, ο «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου χτυπήματος που επιχείρησε η Χαμάς από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ μέχρι και σήμερα; Πώς ο Μοχάμεντ Ντέιφ οργάνωσε την επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ Ακσά»;

Με ελάχιστες φωτογραφίες του να έχουν δημοσιευτεί, δρα εδώ και δεκαετίες στο παρασκήνιο αλλά έχει συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη στο εσωτερικό της Χαμάς, στην οποία εντάχθηκε το 1990. Ο Μοχάμεντ Ντέιφ έχει επιζήσει πέντε δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος του, είναι τριπλά ακρωτηριασμένος ενώ έχει χάσει το ένα του μάτι.

Είναι γνωστός με το όνομα «Επισκέπτης», από την πρακτική που χρησιμοποιούν τα μέλη της Χαμάς, να διαμένουν κάθε βράδυ και σε διαφορετικό σπίτι έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Ο Ντέιφ σήμερα είναι 58 ετών και έχει σχεδιάσει και εκτελέσει προσωπικά δολοφονίες, απαγωγές και εκτελέσεις. Οι Ισραηλινοί του 2014 ισοπέδωσαν μία ολόκληρη γειτονιά για να τον σκοτώσουν, ξεκλήρισαν την οικογένειά του αλλά ο ίδιος επέζησε και συνέχισε αμετανόητος τον ένοπλο αγώνα.

«Αυτή η μέρα, είναι η ημέρα της μεγάλης επανάστασης. Για να βάλουμε ένα τέρμα στην τελευταία κατοχή και το τελευταίο καθεστώς απαρτχάιντ στον κόσμο», αναφέρει το ηχογραφημένο μήνυμα του Μοχάμεντ Ντέιφ για την έναρξη της επιχείρησης «Πλημμύρα του Αλ Άκσα», με την οποία η Χαμάς χτύπησε πιο ισχυρά από ποτέ το Ισραήλ, τα τελευταία 50 χρόνια…

Πώς «κοίμησε» η Χαμάς τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Για τις εφιαλτικές στιγμές όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, κυρίως στο Τελ Αβίβ, εκεί όπου ο Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) έχει αναχαιτίσει πολλούς από τους πυραύλους προερχόμενους από τη Γάζα, μίλησε σε αποκλειστική συνένετυξη στην ΕΡΤ, η Λαχάβ Χαρκόβ, διπλωματική ρεπόρτερ της Jerusalem Post και του Jewish Insider.

«Το αληθινό δράμα συνέβη στα σύνορα με την Γάζα, όπου οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν στις 6:30 το πρωί. Ακολούθησε ένα μπαράζ από ρουκέτες και ο κόσμος πήγε μέσα στα καταφύγια. Όλα τα κτίρια τα τελευταία 25 χρόνια στο Ισραήλ διαθέτουν καταφύγια, συνεπώς δεν χρειάζεται κανείς να φύγει από το σπίτι του για να πάει σε ένα από αυτά.

Έτσι λοιπόν, ο κόσμος οχυρώθηκε μέσα στα θωρακισμένα δωμάτια. Δεν επρόκειτο όμως μόνο για έναν καταιγισμό από ρουκέτες αλλά ήταν μια εισβολή από χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Χρησιμοποιούσαν τον καταιγισμό από τις ρουκέτες ως αντιπερισπασμό. Εισέβαλαν σε χωριά που βρίσκονταν στα σύνορα, μπήκαν μέσα στα σπίτια των ανθρώπων ενώ γνώριζαν ότι ο κόσμος θα βρισκόταν εκεί μέσα στα καταφύγια των σπιτιών τους.

Δολοφόνησαν εκατοντάδες ανθρώπους. Μέχρι τώρα έχουμε 900 τουλάχιστον νεκρούς, ωστόσο πολλοί περισσότεροι αγνοούνται και ο αριθμός αυτός δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί. Ξεκλήρισαν οικογένειες ενώ σε ένα χωριό, το 10% του συνολικού του πληθυσμού, είναι νεκροί. Απήγαγαν πολλούς», είπε η Λαχάβ Χαρκόβ, περιγράφοντας την επικρατούσα κατάσταση.

Ποια είναι η 25χρονη ηρωίδα που έσωσε ένα κιμπούτζ από τους ενόπλους της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποια είναι η 25χρονη ηρωίδα που έσωσε ένα κιμπούτζ από τους ενόπλους της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: H 25χρονη, η οποία ηγείται από τον Δεκέμεβριο του 2022 της ομάδας ασφαλείας του συγκεκριμένου κιμπούτς που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν αυτή που άκουσε εκρήξεις και αντιλήφθηκε ότι επίκειται εισβολή.

Ως ηρωίδα αντιμετωπίζεται από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η 25χρονη Ίνμπαρ Λίμπερμαν, η οποία καθοδήγησε την ομάδα ασφαλείας στην οποία ήταν επικεφαλής στο κιμπούτς Νιρ Αμ και απέτρεψε την εισβολή ενόπλων της Χαμάς το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Σύμφωνα με την New York Post η 25χρονη, η οποία ηγείται από τον Δεκέμεβριο του 2022 της ομάδας ασφαλείας του συγκεκριμένου κιμπούτς που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν αυτή που άκουσε εκρήξεις και αντιλήφθηκε ότι επίκειται εισβολή.

Η Ίνμπαρ διαπίστωσε ότι οι ήχοι ήταν διαφορετικοί από κάθε άλλη φορά που υπήρχε εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα και γι΄ αυτό φέρεται να έτρεξε να ανοίξει το οπλοστάσιο και να μοιράσει όπλα στην 12μελη ομάδα ασφαλείας της οποίας ήταν επικεφαλής.

Η 25χρονη τοποθέτησε στη συνέχεια σε στρατηγικά σημεία στο κιμπούτζ τα μέλη της ομάδας, έστησε παγίδες και ετοιμάστηκε να «υποδεχθεί» τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Η Daily Mail αναφέρει ότι η Ίνμπαρ σκότωσε πέντε τρομοκράτες μόνη της ενώ συνολικά η ομάδα ασφαλείας του κιμπούτζ Νιρ Αμ εξουδετέρωσε περισσότερους από 20 ενόπλους της Χαμάς σε μια μάχη που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες.

«Ήταν καταπληκτικό, ο σύζυγός μου ήταν μέρος της ομάδας ετοιμότητας. Άκουσαν τους πυροβολισμούς, επικοινώνησαν με τα άλλα μέλη της ομάδας και με την Ίνμπαρ και αρχικά ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα. Αλλά η Ίνμπαλ αποφάσισε να μην περιμένει. Για την ακρίβεια το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν νωρίς απέτρεψε δεκάδες απώλειες», δήλωσε η κάτοικος του κιμπούτζ, Ίλιτ Παζ στην Israel Hayom.

«Όταν όλα τελειώσουν αυτή η γυναίκα πρέπει να πάρει το βραβείο Israel. Η ηρωική της ιστορία θα συνοδεύει αρκετές γενιές. Η Ίνμπαλ είναι ο λόγος που το κιμπούτς και η γύρω περιοχή της Νιρ Αμ προστατεύτηκε», ανέφερε η εφημερίδα Maariv Daily

Σημειώνεται ότι το Νιρ Αμ αποτελεί μια από τις λίγες κοινότητες στις οποίες προσπάθησαν να εισβάλλουν οι τρομοκράτες της Χαμάς αλλά απωθήθηκαν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ