Πόλεμος στο Ισραήλ: 700 οι νεκροί Ισραηλινοί, οι 260 στο φεστιβάλ – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

0
4587

Πάνω από 100 Ισραηλινούς ομήρους κρατά η Χαμάς, όπως ισχυρίζεται η οργάνωση – Μαζικοί βομβαρδισμοί από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στη Λωρίδα της Γάζας

Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας έχει πάρει για το Ισραήλ η εισβολή δυνάμεων της Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας, με πάνω από 700 νεκρούς, οι περισσότεροι άμαχοι πέρα από τους στρατιώτες και το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας που έχει χάσει τη ζώη του.

Και αυτό την ώρα που δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως η περιοχή στα νότια της χώρας όπου έχουν εισβάλει οι ένοπλοι. Παράλληλα, όμως, δεν έχουμε δει να ξεδιπλώνεται πλήρως η απάντηση του Ισραήλ σε στρατιωτικό επίπεδο, με επιχείρηση επί τους εδάφους.

Βαριές είναι οι απώλειες και στη Λωρίδα της Γάζας με πάνω από 400 νεκρούς, με τους Παλαιστίνιους να αναφέρουν ότι οι περισσότεροι είναι άμαχοι, πολλοί μάλιστα γυναικόπαιδα.

Πάνω από 700 οι νεκροί

Περισσότεροι από 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την επίθεση που εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε η Jerusalem Post το βράδυ της Κυριακής.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 2.243 άνθρωποι στο Ισραήλ τραυματίστηκαν επίσης από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που είχε δώσει νωρίτερα το μεσημέρι η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε λόγο για πάνω από 600 Ισραηλινούς νεκρούς.

Fighting between Hamas and Israel escalates as conflict enters second day

Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

«Βρισκόμαστε αρκετά πάνω από τους 600 που έχουν σκοτωθεί. Θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι – εκατοντάδες, αρκετές εκατοντάδες περισσότεροι» είχε πει περίπου μια ώρα νωρίτερα ο υπουργός Στρατηγικών Σχέσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου, Ρον Ντέρμερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ανάμεσα στους «αρκετούς» απαχθέντες από τη Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα βρίσκονται και Αμερικανοί. Ο υπουργός του Νετανιάχου αρνήθηκε πάντως να εκφράσει εκτίμηση για αριθμό των Αμερικανών ομήρων.

Ο Ντέρμερ έκανε λόγο για «άγρια επίθεση» της Χαμάς προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Israel attack: Fighting continues on the Gaza Strip

Σφαγή στο φεστιβάλ

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι πληροφορίες για μεγάλη τραγωδία σχετικά με το μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε τον πρώτο μεγάλο στόχο της Χαμάς κατά την επίθεσή της το πρωί του Σαββάτου.

Τα σωστικά συνεργεία ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή βρέθηκαν τουλάχιστον 260 πτώματα (σ.σ. οι πληροφορίες μιλούσαν νωρίτερα για 250 νεκρούς στο φεστιβάλ).

Την πληροφορία μετέφερε η υπηρεσία Zaka χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητα των 260 νεκρών δεδομένου ότι στο φεστιβάλ δεν βρίσκονταν μόνο Ισραηλινοί πολίτες.

Israeli rave goers run for their lives when Hamas militia paraglide in and start shooting

Κατά πληροφορίες μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και πολλοί πολίτες άλλων χωρών όπως Γερμανοί, Αμερικανοί, Καναδοί και Νορβηγοί.

Το Nova Festival υποτίθεται ότι θα ήταν ένα πάρτι με χορό όλη τη νύχτα για να εορταστεί η εβραϊκή εορτή Sukkot.

Τρομοκράτες της Χαμάς πυροβολούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους

Η Gili Yoskovich βρισκόταν ανάμεσα στους εκατοντάδες νέους που είχαν πάει σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όταν τρομοκράτες της Χαμάς άνοιξαν πυρ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και σκόρπισαν τον θάνατο. Η γυναίκα που είναι μητέρα δυο παιδιών περιέγραψε στο BBC την αγωνία και τον τρόμο που έζησε μέχρι να καταφέρει να διαφύγει. Για να γλιτώσει από βέβαιο θάνατο κατάφερε να κρυφτεί κάτω από ένα δέντρο σε ένα χωράφι την ώρα που ένοπλοι περιφέρονταν και πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν παντού γύρω μου

«Ήταν… παντού με αυτόματα όπλα. Στέκονταν δίπλα στα αυτοκίνητα και άρχιζαν να πυροβολούν, αλλά συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ εύκολο να σκοτωθείς… Οι τρομοκράτες έρχονταν από τέσσερα ή πέντε μέρη… οπότε δεν ξέραμε αν έπρεπε να πάμε εδώ, οπότε μπήκα ξανά στο αυτοκίνητό μου και οδήγησα λίγο ακόμα. Κάποιοι με πυροβολούσαν. Άφησα το αυτοκίνητο και άρχισα να τρέχω, είδα ένα μέρος με πολλά δέντρα και πήγα εκεί. Έτσι βρέθηκα στη μέση του χωραφιού και ξάπλωσα. Ήταν η δεύτερη κρυψώνα που βρήκα και ήταν όλοι γύρω μου. Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Παντού. Από δύο πλευρές. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν παντού γύρω μου», είπε αρχικά για να συνεχίσει τη συγκλονιστική της αφήγηση.

Ξαπλωμένη στο χωράφι για τρεις ώρες

«Προσπάθησα να μείνω ήρεμη, Δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα. Αλλά από την άλλη όσο ανέπνεα έλεγα: «Εντάξει, θα πεθάνω. Είναι εντάξει, απλά αναπνεύστε, απλά κλείστε τα μάτια σας», επειδή πυροβολούσαν παντού, ήταν πολύ πολύ κοντά μου. Τότε άκουσα τους τρομοκράτες να ανοίγουν ένα μεγάλο φορτηγό… και να παίρνουν περισσότερα όπλα. Ήταν στην περιοχή για τρεις ώρες. Κανείς δεν ήταν εκεί, κανείς. Ήμουν σίγουρη ότι θα ερχόταν ο στρατός, άκουσα κάποια ελικόπτερα, ήμουν σίγουρη ότι ο στρατός θα κατέβαινε με ελικόπτερα και σχοινιά και θα κατέβαινε σε αυτό το χωράφι και θα μας έσωζε. Αλλά κανείς δεν ήταν εκεί. Μόνο όλοι αυτοί οι τρομοκράτες. Ήταν πολύ κοντά μου και τα πόδια μου έτρεμαν. Προσπάθησα και έκανα ό,τι μπορούσα, κινήθηκα λίγο και όταν ήταν σε αυτή την πλευρά τους άκουσα να μιλάνε αραβικά. Προσπάθησα να είμαι περισσότερο κάτω από το δέντρο, έτσι ώστε όταν πυροβολούσαν να μην χτυπήσουν το πρόσωπό μου. Ήμουν ξαπλωμένη εκεί για τρεις ώρες».

 

Δεν είχε έρθει η ώρα μου να πεθάνω

Στη συνέχεια περιγράφει πώς κατάφερε να σωθεί όταν κάποια στιγμή άκουσε κάποιους να μιλάνε εβραϊκά: «Σκεφτόμουν τα παιδιά μου, τον φίλο μου, τα πάντα και έλεγα ότι δεν ήρθε η ώρα να πεθάνω, όχι ακόμα. Τότε άρχισα να ακούω κάποια εβραϊκά από τη μία πλευρά, ενώ από άλλες τρεις πλευρές άκουγα αραβικά. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν κάποιοι στρατιώτες, ίσως πέντε ή έξι. Αποφάσισα να πάω σε αυτούς τους στρατιώτες. Εν τω μεταξύ υπήρχαν ακόμα τρομοκράτες τριγύρω, οπότε πήγαινα με τα χέρια ψηλά για να καταλάβουν ότι είμαι εγώ και δεν είμαι τρομοκράτης. Τότε κάποιος με έβαλε σε ένα αυτοκίνητο. Ήμουν η πρώτη που βγήκε από εκεί. Χρειάστηκαν άλλες δύο ή τρεις ώρες για να βγουν και άλλοι. Άνθρωποι πέθαιναν – σε όλη τη διαδρομή στο δρόμο, νέοι άνθρωποι, καθώς είναι ήταν φεστιβάλ για νέους ανθρώπους. Πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαιναν στο δρόμο. Όποιος προσπαθούσε να ξεφύγει πυροβολούσαν και από τις δύο πλευρές. Έτσι, το καλύτερο για να σωθείς ήταν να κρυφτείς. Το πιο τρελό πράγμα είναι πώς γίνεται να ήμασταν εκεί για τόση ώρα και κανείς δεν ήταν εκεί. Ούτε στρατός, ούτε αστυνομία. Τίποτα».


Πάνω από 100 οι όμηροι

Η Χαμάς και η Τζιχάντ κρατούσαν την Κυριακή πάνω από 130 ομήρους -μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί- σύμφωνα με δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ασαφές παραμένει και το ζήτημα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων αυτών, πόσοι είναι οι αλλοδαποί και σε τί κατάσταση βρίσκονται – όπως, βέβαια και πού κρατούνται.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε, επίσης την Κυριακή, ότι η οργάνωσή του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν το Σάββατο.

Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο αλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η Ισλαμική Τζιχάντ είναι μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία το Σάββατο ανακοίνωσε ότι μαχητές της ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Χαμάς, την άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

«Κόλαση» στη Λωρίδα της Γάζας

Αεροπορικά πλήγματα σε μια κατασκότεινη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της διακοπής ρεύματος στην περιοχή, πραγματοποιούσαν το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις.

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις δηλώνουν ότι συνεχίζεται η επιχείρηση εκκαθάρισης περιοχών του νοτίου Ισραήλ από τους ενόπλους της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό του στενού τους συμμάχου και με μια συμβολική πράξη με ισχυρό νόημα, την αποστολή στην ευρύτερη περιοχή αεροπλανοφόρου και της συνοδείας του από πλοία επιφανείας και αεροσκάφη.

Βίντεο από την πόλη δείχνουν τεράστιες εκρήξεις, αν και είναι δύσκολο να πει κανένας τι βομβαρδίζεται.

 

 

 

Θέσεις μάχης της Χαμάς, παρατηρητήρια και άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων που προχώρησαν σε πολλές δεκάδες χτυπήματα ακριβείας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Αργά το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν περίπου 150 στόχους στη γειτονιά Σετζάιγια στη Γάζα, ισοπεδώνοντας μεγάλα τμήματα της περιοχής. Είχε προηγηθεί επίθεση στο Μπέιτ Χανούμ. Η Σετζάιγια ήταν μάλιστα πεδίο μάχης μεταξύ δυνάμεων του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς κατά την εισβολή του 2014.

Σε tweet η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι χρησιμοποιήθκαν περίπου 100 τόνοι εκρηκτικών. Η Σατζάγια είναι γειτονιά που η Χαμάς χρησιμοποιούσε σαν «φωλιά τρομοκρατών» και ορμητήριο επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Σε μια απάντηση στις επιθέσεις, η Χαμάς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χτυπήσει το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριών. Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει τις συστοιχίες του συστήματος Iron Dome να αντιμετωπίζουν πολλαπλούς στόχους.

Οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν αργά την Κυριακή ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 413 και οι τραυματίες σε περίπου 2.300, όλοι από τα χτυπήματα του Ισραήλ στην πόλη και τη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών είναι 78 παιδιά και έφηβοι και 41 γυναίκες.

Δηλώνουν ακόμη από την παλαιστινιακή πλευρά ότι έχουν γίνει οκτώ επιθέσεις σε κατοικίες και κτίρια με οικογένειες με αποτέλεσμα τον θάνατο 54 ανθρώπων.

Ειδήσεις σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ