Πολεμικό κλίμα καλλιεργεί η Δύση προειδοποιώντας για ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας τις επόμενες ώρες. Με το θερμόμετρο να βρίσκεται στο «κόκκινο» Ευρώπη και ΗΠΑ ανακοίνωσαν μπαράζ κυρώσεων με τη Μόσχα να εμφανίζεται έτοιμη για «δυνατή και επώδυνη» απάντηση.
Η «ανάφλεξη» των τελευταίων ωρών ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ έστειλαν άλλη μια προειδοποίηση στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τους, επίκειται ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας.
Την είδηση μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς και εν γένει δυτικούς αξιωματούχους. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και από το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι «πρόσθετες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις» μετακινούνται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ωστόσο, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει επιεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι η Αμερική κι άλλες φορές έχει εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις, που όμως τελικώς δεν επαληθεύτηκαν.
Παρά τα σενάρια τρόμου κανείς μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως η ρώσικη πολεμική μηχανή έχει μετακινήσει στρατεύματα στο Ντομπάς και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το παραμικρό.
Αργά το βράδυ οι αυτονομιστές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν επισήμως βοήθεια από τη Ρωσία για να αντιμετωπίσουν «την επιθετικότητα του Κιέβου», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Θυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει υπογράψει τη συμφωνία για παροχή βοήθειας και έχει πάρει την άδεια από τη Δούμα για αποστολή στρατευμάτων σε ξένη χώρα.
► Το Live της ημέρας
Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης η Ουκρανία
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ουκρανική Βουλή ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Ζελένσκι για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τίθεται σε ισχύ από τις 03.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) και για 30 ημέρες.
Το σχέδιο κειμένου επιτρέπει στις αρχές να περιορίσουν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και προβλέπει μεταξύ άλλων:
- αύξηση της αστυνόμευσης
- έλεγχο ταυτοτήτων
- απαγόρευση διαδηλώσεων
- προσωρινή ή μόνιμη εκκένωση περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο και παροχή πρόχειρου καταλύματος
- απαγόρευση στην διάδοση πληροφοριών που μπορούν «να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση»
- απαγόρευση χρήσης ερασιτεχνικών πομπών
- απαγόρευση μετακίνησης εφέδρων και επιστρατευμένων πολιτών χωρίς άδεια
Μπαράζ κυρώσεων από ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανία
Λίγο νωρίτερα η ΕΕ «βομβάρδιζε» με κυρώσεις τη Ρωσία ως απάντηση στην αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας και την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μια «μαύρη λίστα» που αφορά πολιτικούς αλλά και τον περιορισμό του εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των δύο αποσχισμένων περιοχών (Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ).
Ο αντίκτυπος του πρώτου γύρου των κυρώσεων είναι πιθανό να είναι περιορισμένος καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις προτιμούν σε πρώτη φάση να διατηρήσουν στη φαρέτρα τους ισχυρότερα πακέτα κυρώσεων σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης.
Τα μέτρα, που εγκρίθηκαν επίσημα περιλαμβάνουν τον περιορισμό της ικανότητας της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ «για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών», ανέφερε η ΕΕ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Αποφάσισε επίσης την απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις αποσχισθείσες περιοχές, περιορισμούς στο εμπόριο και επενδύσεις, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών.
Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν, αλλά αντίθετα, σε όλα τα μέλη της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των «λαϊκών δημοκρατιών» στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Στην λίστα των κυρώσεν συμπεριλαμβάνονται:
- Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου
- Ο επιτελάρχης, Αντόν Βαϊνό
- Η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Ζαχάροβα
- Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντμίτρι Γκριγκορένκο
- Ο ολιγάρχης, Γεβγένι Πριγκόζιν
Τη δική της δέσμη οικονομικών μέτρων ψήφισε η Ουκρανία, με το κοινοβούλιο να εισάγει κυρώσεις σε 351 Ρώσους πολίτες, ανάμεσά τους βουλευτές που έχουν στηρίξει το αίτημα ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Προχωρά στην κίνηση αυτή -μετά την απόφαση και της Γερμανίας να παγώσει την μελλοντική λειτουργία του αγωγού- βάζοντας στην ουσία «ταφόπλακα» στο έργο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για αποφασιστική απάντηση στις κυρώσεις επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία: θα υπάρξει μια δυνατή απάντηση, όχι κατ’ ανάγκη συμμετρική, αλλά καλά υπολογισμένη και επώδυνη για την αμερικανική πλευρά».
Στο μεταξύ, το τι ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα δυτικά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας καταγράφει ο Javier Blas στο Bloomberg: «Και οι δυο πλευρές γνωρίζουν τις αντιφάσεις. Η Δύση γνωρίζει ότι οι πρώτες ύλες είναι η πηγή μετρητών για τον Πούτιν, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και οι Δυτικοί γνωρίζουν επίσης για τη ζημιά που θα πάθουν οι ίδιοι εάν μηδενίσουν τις εισαγωγές» αναφέρει δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
πηγή: efsyn.gr
Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από μια κρίση που «γεννιέται»
Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Ντονμπάς και μετακινούνται προς τη Ρωσία υπό τον φόβο μιας γενικευμένης σύρραξης
Οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από μια κρίση που γεννιέται στην Ουκρανία συγκλονίζουν. Ο 6χρονος Αντρέι αμίλητος περιεργάζεται τα παιχνίδια του σε μοτέλ στο Ροστόφ της Ρωσίας.
«Μικρέ Αντρέι, τι θα ήθελες να πεις; Φοβάσαι ξανά;» τον ρωτούν, ο Αντρέι κλαίει. Στο ίδιο δωμάτιο βρίσκεται η Σβετλάνα, η γιαγιά του, καθώς και άλλα παιδιά με τις οικογένειές τους.
«Όλα τα παιδιά καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, γιατί τα έχουν περάσει όλα» λέει η Σβετλάνα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τουλάχιστον 3.500 είναι τα παιδιά από τους συνολικά 7.000 ρωσόφωνους από την ανατολική Ουκρανία, που έχουν μετακινηθεί έως τώρα στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ. Η σκέψη όλων είναι στα σπίτια που εγκατέλειψαν στην ανατολική Ουκρανία.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αφίξεις ρωσόφωνων στη Ρωσία. Πρόσωπα γεμάτα αγωνία για το αβέβαιο μέλλον, που οι ίδιοι δηλώνουν όμως ότι ίσως κάτι καλό προκύψει μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
«Σε γενικές γραμμές, είμαι χαρούμενη από τη ρωσική αναγνώριση. Η αίσθηση της στήριξης και η αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Αλλά είναι και λίγο στενάχωρο για το τι θα συμβεί μετά. Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» δήλωσε η Ντάρια Πέτροβα, κάτοικος του Ντονέτσκ.
Όσοι παραμένουν στο Ντονμπάς είναι αντιμέτωποι με συνεχείς βομβαρδισμούς. Εκατοντάδες πλέον ζουν και στα καταφύγια χωρίς θέρμανση.
Ούτε η μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που οργανώνουν οι κάτοικοι στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία, δεν είναι ικανή να απαλύνει τον πόνο τους.
Κρίση στην Ουκρανία – Αλισέρ Ουσμάνοφ και Ρομάν Αμπράμοβιτς: Οι Ρώσοι «Μίδες» που βάζει στο στόχαστρο των κυρώσεων ο Τζόνσον
Τόσο ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών, Αλισέρ Ουσμάνοφ, όσο και ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, ζουν στο Λονδίνο – Όλεγκ Ντεριπάτσκα, Μιχαήλ Φρίντμαν και Αντρέι Κόστιν είναι τα άλλα ονόματα που ακούγονται ως «υποψήφια» για κυρώσεις
Τους Ρώσους ολιγάρχες που διαθέτουν περιουσίες δισεκατομμυρίων λιρών και ζουν στο Λονδίνο έχει στόχο να στριμώξει με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ως αντίποινα στην ενέργεια του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.
Πρόκειται για Ρώσους κροίσους που διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, βασιλιάς των τηλεπικοινωνιών και ιδιοκτήτης έπαυλης αξίας 50 εκατ. λιρών στο Σάρεϊ είναι ανάμεσα στους ολιγάρχες που ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις. Ο Ουσμάνοφ διαθέτει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία αξίας 17,9 δισ. δολάρια.
Την Τρίτη μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιβολή άμεσων κυρώσεων κατά «ιδιωτών με πολύ μεγάλη περιουσία», τους οποίους περιέγραψε ως «στενούς φίλους» του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου. Όμως, αρχικά, έγινε γνωστό πως οι κυρώσεις θα αφορούν μόνο λίγους Ρώσους ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, όπως τους Γκενάντι Τιμτσένκο, Μπόρις Ρότενμπεργκ και Ιγκόρ Ρότενμπεργκ με πολλούς βουλευτές να απαιτούν την επέκταση των κυρώσεων ώστε να συμπεριληφθούν στη λίστα ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και πολλοί άλλοι.
Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι ιδιοκτήτης του ομίλου Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές. Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι συνιδιοκτήτης του ομίλου SGM, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας για αγωγούς φυσικού αερίου και γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία. Ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ είναι ανηψιός του Μπόρις. Και οι δύο άντρες θεωρούνται στενοί φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγγενείς των Τιμτσένκο και Ρότενμπεργκ έχουν σπουδάσει στη Βρετανία και πολλά από τα παιδιά τους, που διαθέτουν μετοχές στις επιχειρήσεις τους, έχουν λάβει την βρετανική υπηκοότητα. Το Λονδίνο έχει το προσωνύμιο «Μόσχα στον Τάμεση» λόγω της αθρόας εγκατάστασης Ρώσων ολιγαρχών που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Πούτιν στη βρετανική πρωτεύουσα.
Η Μάργκαρετ Χοτζ, βουλευτής των Εργατικών και επικεφαλής της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς στο Κοινοβούλιο, δήλωσε πως η υπάρχουσα νομοθεσία αφήνει ανεπηρέαστους «ιδιώτες που έχουν κλέψει από τον ρωσικό λαό και στηρίζουν τον Πούτιν».
Η ίδια, ανέφερε ως παράδειγμα τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 8,4 δισ. λίρες και τον Ουσμάνοφ, πρώην μέτοχο της Άρσεναλ, που τώρα διατηρεί στενούς δεσμούς με την Έβερτον και τους χαρακτήρισε «κλεπτοκράτες».
Οι υπουργοί που πήραν τον λόγο τόνισαν πως η Βρετανία θα επεκτείνει τις κυρώσεις εκτός αν η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις δύο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου δρουν αυτονομιστές Ρωσόφωνοι αντάρτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Λέιλα Μόραν, βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, κατονόμασε 35 Ρώσους ολιγάρχες ως στενούς φίλους του Πούτιν.
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έχει, ήδη, προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο πως ο ίδιος και οι στενοί φίλοι του θα υποστούν τις συνέπειες αν πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία.
Πάντως, στο στόχαστρο των Βρετανών βουλευτών το βράδυ της Τρίτης μπήκε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 14 δισ. λίρες ενώ διαθέτει και ένα στόλο με ιδιωτικά γιο.
Το τελευταίο του απόκτημα φέρει το όνομα Solaris και η αξία του υπολογίζεται στα 450 εκατ. λίρες. Στο Λονδίνο ο Αμπράμοβιτς έχει περιουσία αξίας 200 εκατ. λιρών ενώ αξία της Τσέλσι εκτιμάται στα 2,4 δισ. λίρες.
Ανάμεσα στους Ρώσους ολιγάρχες που αναμένεται να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι, επίσης, ο 54χρονος Όλεγκ Ντεριπάσκα, ιδρυτής του Basic Element, ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ρωσίας και του Volnoe Delo, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού ιδρύματος στη Ρωσία. Θεωρείται ένας από τους πιο αφοσιωμένους στον Πούτιν ολιγάρχες και είναι ιδιοκτήτης δύο πολυτελών κατοικιών στην αριστοκρατική συνοικία Μπελγκράβια του Λονδίνου. Η αξία της περιουσίας του υπολογίζεται στα 3,2 δισ. λίρες.
Ο Μιχαήλ Φρίντμαν, πατέρας πέντε παιδιών, το 2017 ανακηρύχθηκε ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με την περιουσία του να ανέρχεται στα 10 δισ. λίρες Αγγλίας. Ο ίδιος αποκαλεί τη Βρετανία «πατρίδα» μετά την αγορά έπαυλης αξίας 65 εκατ. λίρες στο βόρειο Λονδίνο.
Ο Αντρέι Κόστιν είναι ένας άλλος Ρώσος ολιγάρχης με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Πρόεδρος της VTB Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία, είχε κατονομαστεί από τον σφοδρό επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ως ένας άνθρωπος που θα πρέπει να στοχοποιήσει η Δύση για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία.