Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

5
1929

Μίκα Ιατρίδη: «Καμία γυναίκα στη σιωπή και το σκοτάδι»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη, μοιράστηκε το ακόλουθο μήνυμα στην προσωπική της σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών!
Υψώνουμε δυνατή φωνή αλληλεγγύης και δίνουμε δυνατά το μήνυμα κατά της έμφυλης βίας!
Σε αυτή τη μάχη, καμία γυναίκα μόνη της.
Σήμερα, έχουμε τις δομές και το νομοθετικό πλαίσιο, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, τη λειτουργία της γραμμής SOS 15900 και την εφαρμογή «Κουμπί Πανικού».
Καμιά γυναίκα στη σιωπή και το σκοτάδι!
Όλοι μαζί για μια κοινωνία δίκαιη και «φωτεινή»!

ΕΓΕ: 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:  ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999 για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Η βία σε βάρος των γυναικών, όπως αυτή εκδηλώνεται σε όλες της μορφές της, είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι  μία κοινωνική παθογένεια, με παγκόσμια διάσταση,  θεωρείται έγκλημα κι αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας. Προσμετρά εκατομμύρια γυναίκες θύματα σε κάθε άκρη του κόσμου , καθώς δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις ή ηλικίες και απαντάται στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο όλων των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ανάπτυξής τους, τόσο στην «πολιτισμένη» Δύση όσο και στην «παραδοσιακή» Ανατολή. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Η σωματική-  ψυχολογική-  οικονομική βία,   η παρενόχληση στην εργασία ή στο δρόμο(catcalling), τα αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικοογενειακής βίας ,  η εκμετάλλευση και εμπορία  ανθρώπων, η   σεξουαλική βία   ως τακτική πολέμου,  η βία στις συντροφικές σχέσεις ακόμη και  των εφήβων,  η  βία στον Κυβερνοχώρο με τη διαδικτυακή παρακολούθηση – παρενόχληση, και  την εκδικητική πορνογραφία, οι επιθέσεις και  απόπειρες βιασμού ,  που τόσο συχνά καταγράφονται    και  βέβαια η πιο ακραία μορφή  έμφυλης βίας, ο ανησυχητικά υψηλός αριθμός γυναικοκτονιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα,  είναι μια κατ’ εξοχήν  εξουσιαστική έκφραση επιβολής και ελέγχου   του δυνατού στο λιγότερο δυνατό άτομο, συνυφασμένη με ψυχολογικό υπόβαθρο, την πατριαρχική δομή της κοινωνίας και  τις στερεοτυπικές αντιλήψεις γύρω από τους ρόλους των φύλων.

Τα ευρήματα για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά: σχεδόν μία στις 3 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία και δύο στις τρεις σεξουαλική βία, σύμφωνα με έρευνα για την έμφυλη βία που διενήργησε η Eurostat σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερο ευάλωτες είναι   οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες  και οι μετανάστριες, οι οποίες δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία και πλήρη  κοινωνική στήριξη, με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμη περισσότερο να ζητήσουν βοήθεια.

Η έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές συνιστά ποινικό αδίκημα  και τιμωρείται αυστηρότατα από την ελληνική νομοθεσία. Με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα (2018), αποτυπώνονται πλέον με συστηματοποιημένο τρόπο και ποινικοποιούνται μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που ως τώρα δεν αναγνωρίζονταν νομικά ως τέτοιες (stalking, οικονομική βία, Ακρωτηριασμός Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, εξαναγκαστικός γάμος).

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.),  ως Γυναικεία  Οργάνωση,  πιστεύει ότι το  δικαίωμα μιας γυναίκας να ζει χωρίς βία και διακρίσεις είναι διεθνώς και εθνικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο. Το  απεχθές φαινόμενο της έμφυλης βίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών και πρέπει να καταπολεμηθεί  μέσα από  την αποδόμηση των  στερεοτύπων και προκαταλήψεων και την εξάλειψη των πολλαπλών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες. Για το λόγο αυτό,  πέρα από τις δράσεις ενημέρωσης  και ενεργοποίησης της κοινωνίας σε ζητήματα κάθε μορφής έμφυλης  βίας, έχει  ως στόχο να συμβάλει  στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών, όσον αφορά την αναγνώριση  των ολέθριων συνεπειών αυτών των εγκλημάτων  στη σωματική,  ψυχική και συναισθηματική υγεία, στην  κοινωνική και επαγγελματική ζωή των γυναικών και των παιδιών τους.

Παράλληλα διεκδικούμε :

  • Περαιτέρω στρατηγικές, δράσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Είναι ανάγκη να καταπολεμηθούν  αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας και να παρέχεται υποστήριξη και ενδυνάμωση στις γυναίκες  θύματα μέσα από δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές δομές.
  • Οι γυναίκες-θύματα είναι αναγκαίο να πάψουν να φοβούνται και να ντρέπονται ή να αισθάνονται ένοχες για την κακοποίησή τους, να σπάσουν τη σιωπή τους  και να την καταγγέλλουν. Οι άνδρες  θύτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή ή συγκάλυψη.
  • Βασικός άξονας των δράσεων της πολιτείας να  αποτελεί η καλλιέργεια μέσω της παιδείας- κυρίως στη νέα γενιά- μιας νέας ανθρωπιστικής κουλτούρας αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, αποδοχής και συμπερίληψης, ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας  πιο δίκαιης συνεκτικής και ισότιμης   κοινωνίας.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι μία αφορμή να αναλογιστούμε την ατομική και συλλογική  ευθύνη απέναντι στο όνειδος για την κοινωνία του 21ου αιώνα.   Η μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία είναι η μόνη λύση. Σπάμε τον κύκλο της βίας. Ενθαρρύνουμε, καταγγέλλουμε, συμπαραστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, ώστε οι γυναίκες και τα κορίτσια, να μπορούν  να ζουν  ελεύθερα  από το φόβο, τη βία και την  ανασφάλεια, σ΄έναν κόσμο  όπου δεν θα διακυβεύεται η προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ενωμένοι, Πολιτεία, Aυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και γυναικείες οργανώσεις ας κινητοποιηθούμε για  να δώσουμε τέλος στη βία κατά των γυναικών !  Να  «βάψουμε πορτοκαλί τον κόσμο», χρώμα που  συμβολίζει ένα πιο λαμπρό μέλλον, απαλλαγμένο από έμφυλη βία.

 

Ένωση Γυναικών Ελλάδας

 

ΟΓΕ: Για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δυναμώνει τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής τους ζωής, ενάντια σε κάθε μορφής βία που εντείνει την γυναικεία ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά τους, που βιώνουν τη βία κι επιθετικότητα του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, με τη στήριξη των ευρωατλαντικών συμμάχων του. Αντιπαλεύουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ.

Στο δρόμο της γνώσης και του αγώνα μπορεί να καταπολεμηθεί και ο φυσιολογικός ατομικός φόβος για το αύριο. Μπορεί να βρει διέξοδο η ανασφάλεια από τις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς, που μας εξουθενώνουν.

Με τη μαχητική στάση κάθε γυναίκας της βιοπάλης μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα αγωνιστικής διεκδίκησης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας και στήριξη της οικογένειας, στην κοινωνική ζωή και δράση.

Αντιπαλεύουμε τη βία σε κάθε πλευρά της ζωής μας, όπως:

  • Την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση απέναντι σε εργαζόμενες στους χώρους δουλειάς.
  • Το αντεργατικό οπλοστάσιο, που καταδικάζει τις εργαζόμενες στη βία της ζωής- λάστιχο, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της δουλειάς τις Κυριακές, της εντατικοποίησης της εργασίας, της τηλεργασίας, που δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών για απολύσεις εγκύων.
  • Τη βία του λεηλατημένου εισοδήματος, σε συνθήκες ακρίβειας, ενεργειακής φτώχειας, νέας θύελλας φορολεηλασίας στις αυτοαπασχολούμενες ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες.
  • Τη βία και ανασφάλεια των τραγικών ελλείψεων στα δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των γυναικών και των οικογενειών τους στο βωμό των κερδών των ιδιωτικών ομίλων της υγείας.
  • Την ανασφάλεια για την εκρηκτική κατάσταση στις δομές προσχολικής αγωγής και φροντίδας, ειδικής αγωγής,  σχολικής στέγης, γιατί λογαριάζονται ως “κόστος” για το κράτος.
  • Τους οικονομικούς, κοινωνικούς καταναγκασμούς που συναντά μια φοιτήτρια στην πορεία των σπουδών της,

Αντιπαλεύουμε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες, τη κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που βρίσκονται πίσω από όλες τις μορφές βίας, πίσω από τις πιο αποκρουστικές όψεις της: την ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας, τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη, που φτάνουν μέχρι τη δολοφονία μιας γυναίκας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα:

  • Της τεράστιας έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσής τους με εργαζόμενους από προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
  • Της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, των μακροχρόνιων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, των ελλείψεων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία, της απουσίας φροντίδας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.
  • Των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που στην πλειοψηφία τους είναι  αναπληρωτές.

Η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Με ασπίδα προστασίας την οργανωμένη συλλογική μας δράση για τη γυναικεία ισοτιμία, διεκδικούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  
  • Να αποσυρθεί τώρα το νέο φορολογικό έκτρωμα που εξοντώνει τις αυτοαπασχολούμενες. Αύξηση ΤΩΡΑ στις συντάξεις. Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στην ενέργεια. Φθηνή, ασφαλή στέγη.
  •   Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των  ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από  επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες, στα παιδιά, στο λαό της Παλαιστίνης.

Θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι ν’ αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, με το λαό κυρίαρχο, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καμία διευκόλυνση με βάσεις και άλλες υποδομές να μη δώσει η χώρα μας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ, να σταματήσει κάθε συμμετοχή στο σφαγείο, κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ. Τώρα αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη !!!!

21.11.23

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σας πήρε ο πόνος για τη βία κατά των γυναικών, ελεεινοί υποκριτές, που γεμίσατε την Ευρώπη με τύπους που έχουν τις γυναίκες χειρότερα από κατσαρίδες. Που τις θάβουν ζωντανές, τις δολοφονούν για πλάκα, τις παραμορφώνουν με οξύ και τις παντρεύουν ενώ είναι παιδάκια ακόμα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ