Ποιες είναι οι γυναίκες CEOs πίσω από τις εταιρείες με τις μεγαλύτερες IPO (pics)

1
811

Μόλις 20 εταιρείες που διαπραγματεύονται επί του παρόντος έχουν γυναίκες ιδρυτές. Η Γουίτνει Γούλφ, μάλιστα, 31 ετών αναμένεται να γίνει η νεότερη γυναίκα CEO που θα δημοσιοποιήσει την εταιρεία της

Οι επιχειρήσεις που έχουν γυναίκα CEO στο τιμόνι τους είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιον άνδρα προκειμένου να ηγηθεί μιας επιχείρησης.

Όσον αφορά στις νεοσύστατες επιχειρήσεις, μόνο το 28% έχουν μια γυναίκα ιδρυτή, σύμφωνα με μια έκθεση της Silicon Valley για το 2019. Μάλιστα, οι εν λόγω επιχειρήσεις λαμβάνουν λιγότερο από το 3% του συνόλου των επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Επιπλέον, έρευνα από το BusinessInsider και τη Nasdaq διαπίστωσε ότι μόλις 20 εταιρείες που διαπραγματεύονται επί του παρόντος είχαν γυναίκες ιδρυτές.

Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές.

Μούριελ Σίμπερτ

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που απέκτησε μια θέση στο «New York Stock Exchange» αφού προηγουμένως, η αίτησή είχε απορριφθεί εννέα φορές. Ίδρυσε την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Siebert Financial και κατάφερε να την εισάγει στο χρηματιστήριο τον Ιανουάριο του 1967. Η  Σίμπερτ έφυγε από τη ζωή το 2013 σε ηλικία 80 χρόνων νικημένη από τον καρκίνο. Τρία χρόνια αργότερα, η επιτυχημένη εταιρείας της, εξαγοράστηκε από την Kennedy Cabot Acquisition και επέκτεινε τις προσφορές της για να συμπεριλάβει ασφαλιστικές υπηρεσίες και διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Χρηματιστηριακή αξία: 253 εκατομμύρια δολάρια

Κάθι Χιουζ

Η Χιουζ ίδρυσε την εταιρεία μέσων ενημέρωσης Urban One. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια δολάρια. Πρώτη φορά, στο χρηματιστήριο εισήχθη στις 5 Μαΐου του 1999. Η Χιουζ έγραψε τότε ιστορία αφού ήταν η πρώτη έγχρωμη γυναίκα ιδρυτής νεοσύστατης επιχείρησης που οδήγησε την επιχείρησή της σε μια τόσο σπουδαία επιτυχία. Σήμερα, η ιδρυτής και πρόεδρος, Κάθι Χιουζ ηγείται της μεγαλύτερης εταιρείας podcast που λειτουργεί στις ΗΠΑ, με 55 ραδιοφωνικούς σταθμούς .

 Νταϊάν Γκριν

Η Νταϊάν Γκριν ίδρυσε το γίγαντα λογισμικού VMWare το 1998. H εταιρεία πωλήθηκε στην EMC (αργότερα Dell EMC) το 2004 και στη συνέχεια στις 14 Αυγούστου 2007, δημοσιοποιήθηκε με τη Γκριν στο τιμόνι. Μετά την αποχώρησή της από τη VMWare το 2008, από το 2015 έως το 2019 υπηρέτησε ως διευθύνουσα σύμβουλος της Google Cloud από το 2015-2019.

Market Cap: 58 δισεκατομμύρια δολάρια

Πάμελα Μαρόνε

Marrone Bio Innovations, ιδρύθηκε το 2006, και πρόκειται για εταιρεία κατασκευής φυτοφαρμάκων με χρηματιστηριακή αξία που υπολογίζεται στα 277 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, στην εταιρεία απασχολούνται συνολικά περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι. Η εταιρεία ιδρύθηκε από την Μαρόνε και εισήχθη στις αγορές τον Αύγουστο του 2013. Η Πάμελα αποσύρθηκε από Ceo της εταιρείας τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα, απασχολείται ως σύμβουλος νεοσύστατων επιχειρήσεων. Έλαβε το βραβείο για την πιο θαυμαστή Ceo και αυτό για της καλύτερης επαγγελματικής σταδιοδρομίας για το 2020 από το Sacramento Business Journal το 2020.

Ρέιτσελ Κίνγκ

Η Ρέιτσελ Κίνγκ ίδρυσε την GlycoMimetics, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην έρευνα για την ογκολογία. Πριν την ίδρυση της εταιρείας, η Κίνγκ εργάστηκε σε ηγετικές θέσεις στη Novartis και Genetic Therapy. Είναι κάτοχος MBA από το Harvard Business School και διετέλεσε πρόεδρος της Maryland Life Sciences υπό τον πρώην κυβερνήτη Martin O’Malley. Η GlycoMimetics δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2014 με αξία 173 εκατομμύρια δολάρια.

Σέιλα Λίριο Μαρτσέλο

Η Σέιλα Λίριο Μαρτσέλο ίδρυσε την Care.com το 2006 με αφορμή ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ίδια ως εργαζόμενη μητέρα: εύρεση babysitter για τα παιδιά της. Ο ιστότοπος προσφέρει υπηρεσίες που συνδέουν οικογένειες με φροντιστές. Το Care.com έχει πλέον περισσότερα από 35 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 20 χώρες. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την εταιρεία χαρτοφυλακίου IAC τον Φεβρουάριο του 2020 για 500 εκατομμύρια δολάρια.  Εισήχθη στο χρηματιστήριο στις 24 Ιανουαρίου 2014.

 

 

Λιν Γιούριτς

Η Γιούριτς ίδρυσε τη Sunrun, εταιρεία εγχώριας ηλιακής ενέργειας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Τη δημοσίευσε τον Αύγουστο του 2015. Αξία: 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως διευθύνουσα σύμβουλος, η Γιούριτς έχει εργαστεί για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 22 πολιτείες, το Πουέρτο Ρίκο και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Γουίτνει Γούλφ

BONUS: Η Γουίτνει Γούλφ, 31 ετών σκοπεύει να εισαγάγει την εφαρμογή γνωριμιών που έχει ιδρύσει με το όνομα Bumble στα μέσα Φεβρουαρίου. Αναμένεται να γίνει η νεότερη γυναίκα ιδρυτής επιχείρησης που καταφέρνει να δημοσιοποιήσει την επιχείρησή της.

Αναμενόμενη ημερομηνία εγγραφής: 11 Φεβρουαρίου 2021

Αποτίμηση: 6 δισεκατομμύρια δολάρια

Στις 15 Ιανουαρίου, η εφαρμογή γνωριμιών, Bumble, υπέβαλε αίτηση για IPO. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημοσιοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Η Bumble, που δημιουργήθηκε το 2014, γεννήθηκε από την ιδέα της Γούλφ να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο σχεδιασμένο γύρω από τις γυναίκες, το οποίο τελικά εξελίχθηκε σε μια εφαρμογή γνωριμιών όπου οι γυναίκες είχαν τη δύναμη να κάνουν την πρώτη κίνηση. Η εφαρμογή απογειώθηκε. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, η Bumble έχει περισσότερους από 42 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες . Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Bumble αποτελείται από γυναίκες.

πηγή: newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. έχουμε κι εμείς μιά γυναίκα μέτοχο σε ΑΕ, το παίζει υπάλληλος στο Δημόσιο και να είναι και υποψήφια σε εκλογές (και τα δύο είναι κώλυμα)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ