Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Οι θρυλικές καταδρομές στην Κύπρο-Τα παλικάρια που έτρωγαν σίδερα | Του Θεοφάνη...

Οι θρυλικές καταδρομές στην Κύπρο-Τα παλικάρια που έτρωγαν σίδερα | Του Θεοφάνη Μαλκίδη

2
3889

Το αεροσκάφος «ΝΙΚΗ 4» δέχθηκε πολλά βλήματα αντιαεροπορικών, πήρε φωτιά και συνετρίβη δύο μίλια πριν τον διάδρομο του αεροδρομίου και 27 καταδρομείς μαζί με το τετραμελές πλήρωμα, θα ποτίσουν με το αίμα τους τη γη της Κύπρου, ενώ ο μόνος επιζών ήταν ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου.

Ο Γιώργος Καλογήρου ήταν ο χειριστής του αντιαεροπορικού και ήταν αυτός που τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου κατέρριψε το Noratlas «Νίκη 4»: «Όταν άκουσα τον βόμβο του αεροπλάνου δεν μπόρεσα να το δω, είχε όλα τα φώτα σβηστά και ήμουν έτοιμος να το καταρρίψω. Μόλις πλησίασε, το σκόπευσα, του έριξα και αυτό ήταν. Το αεροπλάνο κατερρίφθη».

Χρειάστηκαν 41 χρόνια για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες και για να αποκαλυφθούν τα γεγονότα της 21ης– 22ας Ιουλίου 1974, αφού οι επιβαίνοντες είχαν θαφτεί μαζί με το αεροσκάφος στον τύμβο της Μακεδονίτισσας (!)
Έτσι τον Ιούλιο του 2015 ξεκίνησαν οι εργασίες για να βρεθούν τα συντρίμμια του «Νίκη 4» και τα ιερά οστά όσων έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.
Σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική πτυχή, ο στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί, αφού εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα των επιβαινόντων, τα οποία ήταν θαμμένα κάτω από τον Τύμβο μαζί με το αεροσκάφος για τέσσερις δεκαετίες (άλλα λείψανα είχαν ταφεί από τις πρώτες μέρες στη Λακατάμια). Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων 25 ηρώων.

Υπολείπεται ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων των υπολοίπων τριών μελών του «Νίκη 4», των Χριστόδουλου Δοϊτσίδη, Δημήτρη Σορώκου και Στέργιου Συμεωνίδη. Η εκτίμηση για αυτές τις τρεις περιπτώσεις είναι ότι τα λείψανά τους δόθηκαν σε άλλες οικογένειες στην Ελλάδα ή ότι συγκαταλέγονται στα λείψανα που τύγχαναν για χρόνια χημικού ψεκασμού, ενώ φυλάσσονταν στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό το DNA τους και να είναι εξαιρετικά δύσκολο σήμερα να ταυτοποιηθούν…..

Νίκη Κεραμέως: Προαναγγέλλει πλήρη ψηφιοποίηση της απονομής συντάξεων
Διαβάστε περισσότερα
ZeniΘ – Καλοκαιρινές Προσφορές
ZeniΘ

Τέλος για την διαρκή υπόμνηση όλων των ηρώων, πεσόντων, αγνοούμενων, συγγενών, φίλων, που αντιστάθηκαν στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο, παραθέτουμε τα ονόματα των Ελλήνων που επέβαιναν στο ΝORATLAS 52-133 «NIKH 4»:

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Παναγόπουλος Βασίλειος, Συμεωνίδης Γεώργιος, Άνθιμος Ηλίας, Δάβαρης Γεώργιος

ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ Α’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Τσαμκιράνης Δημήτριος, Καβραχωριανός Νικόλαος, Τσιλιβάκης Στέφανος, Τσάκωνας Ευάγγελος, Χριστόπουλος Αθανάσιος, Αναστασόπουλος Ανδρέας, Γιαννακάκης Κοσμάς, Γιαννάκος Στέφανος, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Δαλαμάγκας Ηλίας, Ζησιμόπουλος Ανδρέας, Ηλίας Κωνσταντίνος, Κασιμάκης Σωτήριος, Κατερός Κωνσταντίνος, Κουρούνης Σωτήριος, Λίγδης Χρήστος, Δοϊτσίδης Χριστόδουλος, Μανιάτης Σπυρίδων, Μονιάς Αιμίλιος, Μπαρώτας Κωνσταντίνος, Νάκος Γεώργιος, Πρινιανάκης Στυλιανός, Σιορώκος Δημήτριος, Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Τζούρας Σωτήριος, Τούλης Ηλίας, Χατζόπουλος Χρήστος

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ

Ζαφειρίου Αθανάσιος (Μοναδικός επιζήσας- απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016).

* Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας των βιβλίων: «Κύπρος, γη εναλία», ΑΙΓΑΙΟΝ: Γη και Ύδωρ και Δωδεκάνησα: Ελληνικότητας και Εθνική Κυριαρχία.

Το συγκλονιστικό μήνυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την μαύρη επέτειο – «Φτάνει, Yeter!»

Ήταν 20 Ιουλίου του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της σύγχρονης Ιστορίας.

Με ένα σύντομο βίντεο και ένα μήνυμα γραμμένο στα Ελληνικά, τα τούρκικα και τα αγγλικά είναι «Φτάνει. Yeter. Enough», η Κυπριακή Δημοκρατία
Το βίντεο ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, οι υπουργοί και όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως επίσης οι πρεσβείες και τα θεσμικά όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε Εγκύκλιο Σημείωμα προς όλες τις Μητροπόλεις προτρέποντας οι σημαίες να κυματίσουν μεσίστιες και να πραγματοποιηθούν 50 κωδωνοκρουσίες

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες των ναών της χώρας στο πλαίσιο των δράσεων μνήμης για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Υψηλός συμβολισμός για τα πενήντα χρόνια από την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου

Σύμφωνα με το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου, το οποίο απεστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, προτρέπουν οι σημαίες να κυματίσουν μεσίστιες και να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των ναών 50 φορές, σήμερα 20 Ιουλίου στις 11:00 π.μ., συμβολίζοντας τα πενήντα χρόνια από την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή της νήσου Κύπρου.

Επιπλέον, την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 2241/1089/23.05.2024 εγκύκλιο σημείωμα, σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, θα αναγνωστεί η υπ’αριθμ. 3088/23.05.2024 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, «επί τη συμπληρώσει πεντήκοντα ετών από την τουρκική εισβολή εις Κύπρον» και προ του «Δι’ευχών», θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ετοιμαστείτε για «γενναίες» αποφάσεις.

    Μητσοτάκης: «Συναντάμε τα 50 χρόνια με «οδηγό την ωριμότητα του χρόνου. οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα. Κάθε λύση προϋποθέτει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις. Γιαυτό και πότε δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε όσους μάχονται και διεκδικούν σε λιγότερο πατριώτες ή περισσότερο πατριώτες.»

    Χριστοδουλίδης: «Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, θα είναι δύσκολοι. Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε Ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, την Κύπρο, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ