Ηλίας Σιφάκης: Στο Δήμο Κω δεν γίνεται σωστή ανακύκλωση. Μπορεί να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι δεν θα γίνει αύξηση τελών;.

7
4953

ΗΛΙΑΣ ΣΙΦΑΚΗΣ :  ‘’ Στο Δήμο Κω δεν γίνεται σωστή ανακύκλωση. Μπορεί να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι δεν θα γίνει αύξηση τελών;. ‘’

Στο ζήτημα καταλογισμού στο Δήμο Κω  οφειλής 1,1 εκ. ευρώ και μόνο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 ως τέλος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ηλίας Σιφάκης στο δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα είχε αναδείξει εδώ και καιρό ο κ. Σιφάκης που επισήμανε ότι ‘’ έχουμε πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν μπορεί να πληρώνουμε πρόστιμο  για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται από το Δήμο και  από τη στιγμή μάλιστα που δεν γίνεται σωστή και ολοκληρωμένη ανακύκλωση. Όσο δεν έχουμε στρατηγική, υποδομές και σχέδιο για την ανακύκλωση, το πρόβλημα αυτό θα μεγεθύνεται και θα οδηγήσει σε αύξηση τελών’’

Κατέθεσε μάλιστα 6 προτάσεις για την Ανακύκλωση στην Κω:

1ον) Δημιουργία και κυρίως λειτουργία 7 ρευμάτων για ανακύκλωση:

-Μπαταριών

– Ηλεκτρικών, Ηλεκτρονικών συσκευών

– Ρούχων, Υποδημάτων

-Θαλάσσιων απορριμμάτων με τη δημιουργία Σημείου Συλλογής

-Ληγμένων φαρμάκων

-Λαμπτήρων

-Μελανοδοχείων.

Τα 7 αυτά ρεύματα μπορούν να λειτουργούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και των χωριών αλλά και στα δημοτικά κτίρια.

2ον) Προμήθεια και διανομή κομποστοποιητών σε όλα τα σχολεία για αρχή και συνεργασία του Δήμου με το πρόγραμμα «Followgreen» για την ανακύκλωση στα σχολεία.

3ον) Προμήθεια σε ένα χρονικό ορίζοντα τετραετίας 3.000  κάδων κομποστοποίησης, 3,000 κάδων βιοαποβλήτων κουζίνας για να δοθούν σε σπίτια και επιχειρήσεις.

4ον) Ανάπτυξη δικτύου για ανακύκλωση υλικών σε χαρτί και χαρτόνι με κίτρινους κάδους, για πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα με κόκκινους κάδους. Υπάρχουν προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί ο Δήμος για να χρηματοδοτηθεί η αγορά τους.

5ον) Τρία πράσινα σημεία, ένα σε κάθε δημοτική ενότητα. Πρόκειται για δημοτικές εγκαταστάσεις που θα αδειοδοτηθούν στις οποίες ( δηλαδή σε αυτά τα πράσινα σημεία) θα γίνεται Διαλογή στην Πηγή. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν κινητά πράσινα σημεία αλλά και γωνιές ανακύκλωσης σε κάθε χωριό.

6ον) Ενημερωτική εκστρατεία σε όλη την Κω για να συμμετέχουν και οι πολίτες σε αυτή την προσπάθεια. Δημιουργία ιστότοπου και ειδικής υπηρεσίας στο Δήμο που θα παρέχει ενημέρωση και πληροφόρηση σε όλους αυτούς που σήμερα ρωτούν αλλά δεν παίρνουν απαντήσεις στο που , πως και ποια υλικά μπορούν να ανακυκλώσουν…ίσως γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Όπως είπε ο Ηλίας Σιφάκης ‘’ Όλα αυτά θα πρέπει να συνδέονται με μετρήσιμους στόχους. Να ανεβάζουμε κάθε χρόνο το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνουμε στην Κω και που σήμερα είναι σχεδόν μηδενικό.’’

Ζήτησε επίσης να  γίνει μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Επισήμανε επίσης ότι στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, στο διοικητικό του συμβούλιο που προέκυψε από την τελευταία του γενική συνέλευση δεν εκπροσωπείται η Κως , το δεύτερο μεγαλύτερο νησί.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ,ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΠΩ.ΣΤΡΑΒΟΥΛΙΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ,ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΣΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.ΕΧΕΤΕ ΕΝΑΝ ΗΛΙΘΙΟ ΜΙΡΑΝΤΟ,ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ,ΕΔΩ ΣΤΗΝ AEGEANWES ME TA ΠOΛΛA ONOMATA ΚΑΙ ΛΕΩ ΟΤΙ ΛΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ.ΤΣΟΠΑΝΑΚΙΑ.

  2. ΕΝΩ ΕΠΙ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΞΑΝΑΕΒΓΑΛΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟ. ΑΣΕ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ