Συγκλονιστικές εικόνες από τη Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώνεται το νοσοκομείο

0
2421
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η πυρκαγιά πέρασε από πεδίο βολής – Ακούγονται εκρήξεις

Πρώτα απομακρύνθηκαν 12 νεογνά, ένα εκ των οποίων διασωληνωμένο – 130-150 ασθενείς στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ – Έφυγαν με ίδια μέσα όσοι μπορούσαν να πάρουν εξιτήριο – Σε ετοιμότητα ο στρατός και πλοίο στο λιμάνι – Βίντεο και φωτογραφίες

Τρίτη νύχτα αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, αναγκάζοντας τις αρμόδιες αρχές να εκκινήσουν, περί τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο υπάρχουν 130-150 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Βάσει του σχεδίου, θα γίνουν διακομιδές σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων. Η εκκένωση ξεκίνησε με 12 νεογνά, εκ των οποίων το ένα είναι διασωληνωμένο.

Η εκκένωση γίνεται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και συνοδεία γιατρών. 11 νεογνά διακομίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και ένα διασωληνωμένο νεογνό στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν ως προπομπούς οχήματα της ΕΛΑΣ.

Οι ενήλικες ασθενείς θα μεταφερθούν, κατά πληροφορίες, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής.

Νωρίτερα, κλήθηκαν και παρέλαβαν με ΙΧ οι συγγενείς τους, όσους ασθενείς μπορούσαν να λάβουν εξιτήριο.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Συγκλονιστικά βίντεο από την επέλαση της πυρκαγιάς

Η φωτιά μπήκε στο χωριό – Καίγεται απ’ άκρη σε άκρη το δάσος βόρεια της Αλεξανδρούπολης – Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε πλατείες

Την ίδια ώρα όμως, η εικόνα από τα μέτωπα στην περιοχή προκαλεί τρόμο αφού οι φλόγες όπου φθάνουν, καίνε ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους.

 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε στο facebook κάτοικος της περιοχής:

 

Άβαντας τώρα (20:30) - Κάηκαν μόνο εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Στις 21:30 επιβάτης πτήσης κατέγραψε αυτές τις απόκοσμες εικόνες πριν προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.

(21:30): Από το αεροπλάνο - Η Αλεξανδρούπολη απειλείται από το βόρειο τμήμα της

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά. Στις 21:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά οι οικισμοί Πυλαίας, Μελίας και Κοίλων. Κλήθηκαν οι πολίτες που δεν είχαν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών, απ’ όπου απομακρύνθηκαν με λεωφορεία που είχε καλέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Η εικόνα από την Κίρκη, βόρεια της Αλεξανδρούπολης

 

 

(23:50) Αυτή είναι η εικόνα από την Κίρκη, βόρεια της Αλεξανδρούπολης.

Στις 22.52 εστάλη μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ περίπου δύο ώρες νωρίτερα άρχισε η προληπτική εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά που τυχόν μεταφερθούν, λόγω της φωτιάς.

Δείτε φωτογραφίες από την διαδικασία εκκένωσης το βράδυ της Δευτέρας:

alexandroupoli-ekkenwsi-__1_
alexandroupoli-ekkenwsi-__2_
alexandroupoli-ekkenwsi-__3_
red4

Επικεφαλής του συντονισμού είναι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, οι οποπίοι μετείχαν νωρίτερα σε ευρεία σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΕΛΑΣ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί από το περασμένο Σάββατο, οπότε και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, τότε αποφεύχθηκε η εφαρμογή του, γιατί άλλαξε η φορά του ανέμου. Πλέον, όμως, η εκκένωση του νοσοκομείου κρίθηκε αναγκαία. Για να ολοκληρωθεί, θεωρείται ότι απαιτούνται έως και επτά ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, καθώς επίσης και κάποια της Θεσσαλονίκης.

red1
red2
red3

Τρίτη νύχτα αγωνίας

Η νύχτα είναι άγρια και αγωνιώδης, με εκκενώσεις οικισμών και κόσμο να συγκεντρώνεται στις πλατείες.

Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων στην Αλεξανδρούπολη
(21:30): Από το αεροπλάνο - Η Αλεξανδρούπολη απειλείται από το βόρειο τμήμα της
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (2)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (1)

Νωρίτερα, σύμφωνα με το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθεις των πυροσβεστών, η φωτιά μπήκε το βράδυ μέσα στο χωριό.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά. Στις 21:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά οι οικισμοί Πυλαίας, Μελίας και Κοίλων.

Στις 22:52 με 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Παλινοστούντες Παλαγιάς να εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη. Κλήθηκαν οι πολίτες που δεν είχαν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών, όπου υπήρχε λεωφορείο που είχε καλέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Από την πλατεία της Παλαγίας μεταφέρθηκαν προς Αλεξανδρούπολη.

Καίγεται ο Άβαντας στην Αλεξανδρούπολη
red5
red7
alex1
alex2
red6
alex3
red7_2
alexandroupoli-nixts
fotia-alexandropoulo

Επίσης, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Παραμένουν επιτόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ και συνδράμουν και εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ, όπως και ο ελληνικός στρατός.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί και από όλους τους στρατιωτικούς των μονάδων της Αλεξανδρούπολης να βρίσκονται στα στρατόπεδα.

Σε ετοιμότητα για απομάκρυνση κατοίκων, εάν ζητηθεί, βρίσκεται και ένα φεριμπότ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ