Δεν ξανάγινε…. Τρομακτικές εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο | ΒΙΝΤΕΟ Η στιγμή των εκρήξεων

7
7396

Νέα Αγχίαλος: Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης – Δραματική νύχτα για τους κατοίκους

Νέα Αγχίαλος: Χωρίς τέλος ο πύρινος εφιάλτης – Δραματική νύχτα για τους κατοίκους
Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr
Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου του Βόλου ζουν εφιαλτικές τελευταίες ώρες, καθώς η φωτιά που «ξέσπασε» την Τετάρτη (26/7) εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά που έχει ξεσπάσει από την Τετάρτη έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις το απόγευμα της Πέμπτης όταν αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, παραδόθηκε στις φλόγες.

Δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν συνταράσσοντας την ευρύτερη περιοχή και ειδικά την Νέα Αγχίαλο σπάζοντας τζάμια σε σπίτια, την ώρα που το ωστικό κύμα έφτασε στον Βόλο κι έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Αν και το στρατόπεδο φυλασσόταν από πυροσβεστικά οχήματα, οι φλόγες πέρασαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του χώρου, ενώ, απομακρύνθηκαν αμέσως τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και όποιοι άλλοι βρίσκονταν στο σημείο.

Η ωρα της μεγάλης έκρηξης δίπλα απο το συνεργειο του ASTRA στην Νεα Αγχίαλο
Νέα έκρηξη και ωστικό κύμα στην Αγχίαλο του Βόλου
Νέα έκρηξη και ωστικό κύμα στην Αγχίαλο του Βόλου

Για προληπτικούς λόγους, μετακινήθηκε αριθμός αεροσκαφών F–16 από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου προς άλλη αεροπορική βάση. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών με προορισμό αλλά αεροδρόμια, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Πυροσβεστική Υπηρεσία, αργά το βράδυ το πρόβλημα στο μέτωπο στο Βελεστίνο εντοπίζεται στις Μικροθήβες.

Το ξημέρωμα αναμένεται να είναι δύσκολο με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να ανακόψουν τη φωτιά.

Μηνύματα του «112» για εκκενώσεις περιοχών

Το «112», η υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εντός της ημέρας εξέδωσε εντολή στους κατοίκους συνολικά δεκαέξι (16) περιοχών και συγκεκριμένα των: Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή, Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Αλυκές, Πευκάκια, Άγιο Γεώργιο, Νέα Αγχίαλο, Καστράκι, Σώρος, Στουπί, Κόκκινα, Περίβλεπτο και Καραμπά να εκκενώσουν προς ασφαλές σημείο.

Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Καραμπά της Νέας Αγχιάλου του Βόλου να εκκενώσουν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις εκρήξεις, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στο σημείο.

Φωτιά στον Βόλο: Συγκλονιστικές εικόνες από την εκκένωση πολιτών στη Νέα Αγχίαλο | newsbomb.gr

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τη φωτιά στη Μαγνησία

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMRS679) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Πώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας στον Βόλο βοήθησε στην εκκένωση της Νέας Αγχιάλου μετά τις εκρήξεις

Από τη μια ο εφιάλτης για το πύρινο μέτωπο στη Νέα Αγχίαλο, με τις φλόγες να καίνε από το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας και τις εκρήξεις να σημειώνονται διαδοχικά και από την άλλη η αγωνία των εκατοντάδων πολιτών που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν με κάθε τρόπο από κάθε σημείο.

Σωτήρια αποδείχτηκε για τη διαδικασία της εκκένωσης από τη θάλασσα της Νέας Αγχιάλου η διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας νεότητας σκάφους ILCA4 4 από τον Ναυτικό Όμιλου Βόλου ο οποίος διοργανώθηκε τις πρωινές ώρες.

Την ώρα της μεγάλης μάχης όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες οι αγώνες είχαν τελειώσει όταν ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βόλου – Αργοναύτες Λάμπης Τσουκαλάς δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το Λιμενικό Σώμα που του εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε άμεσα να γίνει εκκένωση από τη θάλασσα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο protothema.gr ο χρόνος ήταν πολύτιμος και λειτουργούσε αντίστροφα για όλους: «Eκείνη τη στιγμή είχαν τελειώσει οι αγώνες και βρισκόμασταν στη φάση του φαγητού όταν με ειδοποίησε το Λιμενικό πως πρέπει άμεσα να έχουμε εκκένωση από θάλασσα. Χωρίς να χάσουμε χρόνο έκανα ένα προπονητικό meeting στους 130 προπονητές και μέσα σε πέντε λεπτά φύγαμε με 70 φουσκωτά απ’ όλες τις χώρες. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των ανθρώπων των αγώνων ήταν μεγάλη. Θα είχαμε κι άλλη δύναμη, ωστόσο σε κάποια από τα φουσκωτά είχαν τελειώσει τα καύσιμα και δεν προλαβαίναμε να εφοδιάσουμε».

Όπως εξηγεί ο Λάμπης Τσουκαλάς η δύναμη από τη θάλασσα δεν άργησε να φτάσει στο σημείο όμως από τις δυνατές εκρήξεις και τα ωστικά κύματα ήταν δύσκολη η προσέγγιση: «Καταφέραμε και μεταφέραμε πάνω από 120 άτομα. Σε 25 φουσκωτά μπήκαν 4 με 5 άτομα ενώ άλλα γύρισαν πίσω άδεια. Ήμασταν άμεσοι αυτό έχει σημασία. Βέβαια δυσκολευτήκαμε να προσεγγίσουμε γιατί ήταν τόσο δυνατές οι εκρήξεις που από τα ωστικά κύματα ήταν δύσκολο. Ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά».

Έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο: Αύριο θα μπουν πυροτεχνουργοί και στελέχη του ΤΕΝΞ στην αποθήκη πυρομαχικών

Η φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο έσβησε -καθώς αργά την Πέμπτη δεν υπήρχε πια εστία φωτιάς- και τώρα αρχίζει το δύσκολο και μακρύ έργο της εκκαθάρισης και του απολογισμού.

Στην περιοχή της αποθήκης πυρομαχικών το θερμικό φορτίο παραμένει μεγάλο. Από αύριο θα μπουν πυροτεχνουργοί και στελέχη του ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς) που έχουν μεγάλη εμπειρία από τον εντοπισμό και την ασφαλή εξουδετέρωση εκρηκτικών.

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο ερώτημα -ένα από τα πολλά, για την ακρίβεια- που θα πρέπει να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες: πόσα και ποια πυρομαχικά εξερράγησαν, τι όχι και πώς θα λειτουργήσει η μονάδα με ασφάλεια.

Η έκρηξη

Τη στιγμή της έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο κατέγραψε βίντεο από μικρή απόσταση, το οποίο δείχνει καθαρά μια μπάλα φωτιάς με τεράστιο ωστικό κύμα.

Μαγνησία: Σε κατάσταση συναγερμού Πυροσβεστική και Αεροπορία για τα πυρομαχικά

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Β» ΒΙΠΕ Βόλου

Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στη Μαγνησία και αυτή τη στιγμή το στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων έχει επικεντρωθεί στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς μεταξύ της Β ΒΙΠΕ και μεγάλου βενζινάδικου που βρίσκεται στην περιοχή.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τον ιστότοπο thenewspaper.gr

Νύχτα αγωνίας στη Μαγνησία – Τεράστιο το πύρινο μέτωπο

Λίγα μέτρα από την Εθνική οδό βρίσκεται το μέτωπο της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Παρά τις ενισχυμένες δυνάμεις που επιχειρούν από χθες, οι πυρκαγιές δεν υποχωρούν και νέα μέτωπα ξεπηδούν κάθε λίγη ώρα.

Οι φλόγες έχουν περάσει από περιοχές όπως Ν. Αγχίαλος, Κατήραγας, Σέσκλο, Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, Βελεστίνο, Πλάτανος Αλμυρού, Περιοχή ΣΟΒΕΛ Αλμυρού, Άγιος Γεώργιος Φερών, Γλαφυρές, ενώ απείλησαν πολλές ακόμα.

ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ
ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΟΥΜΕ !

Αυτό που συμβαίνει απόψε στη Νέα Αγχίαλο είναι πρωτοφανές ! Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή, αποφασίστηκε να εκκενωθεί η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας.

Έτσι, αεροπλάνα F 16 και ελικόπτερα του στρατού σηκώθηκαν άρον άρον για να μην γίνουν παρανάλωμα του πυρός !

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές και κάνουν το γύρο του κόσμου.Από την ίδια βάση ακούγονται εκρήξεις καθώς, όπως όλα δείχνουν, η φωτιά έχει μπει σε αποθήκες πυρομαχικών.

Όσοι έχουμε υπηρετήσει στο στρατό, ξέρουμε πως σε όλες τις μονάδες, γίνεται κάθε χρόνο , αποψίλωση, ενώ δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες.

Οι καθαρισμοί και οι ζώνες γίνονται εντός και εκτός των στρατοπέδων και μάλιστα σε μεγάλη ακτίνα ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος.

Επομένως, είναι αδιανόητο γιατί δεν είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας της βάσης, αλλά αντιθέτως υπάρχει , ως φαίνεται πολύ καύσιμη ύλη ακόμα και μέσα στη στρατιωτική βάση.

Επίσης, σε όλες τις κρίσιμες μονάδες, εκεί που φυλάσσονται πυρομαχικά, καύσιμα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, άρματα μάχης κλπ. ξέρουμε πως λειτουργούν αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης.

Τι έγινε στη Αγχίαλο και δεν λειτούργησαν ;

Αυτή η καταστροφή αποτελεί σοβαρό πλήγμα στο γόητρο των ενόπλων δυνάμεων. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες κι όχι σε μία μόνο πλευρά.
Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν εξηγήσεις.-Ρεπορτερ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παλια πυρομαχικα μη επιχειρησιακα εκτος της αποθηκης εχουν εκραγει.. Η φωτια εφτασε μεχρι 6 χιλιομετρα απο το αεροδρομιο και δεν εχει καει η απειληθει κανενα αεροσκαφος.. Καποια εχουν μετακινηθει σε ασφαλες μερος και αλλα στα σελτερς..

  2. το 50% ξαναψήφισε τον κο ΕΚΕΝΝΩΣΤΕ……ή μένω ασφαλής κλειδαμπαρώνομαι ή μένω υγιής εμβολιάζομαι……
    συγχαρητήρια χαϊβάνια……. ο πρωθυπουργός που θέλει μια χώρα χωρίς τους Έλληνες….αυτός μας αξίζει…

  3. Δώστε ακόμα μια τετραετία στο χαμογελαστό χαζό παιδί και θα φτάσουμε και στον πυρηνικό όλεθρο.
    Επιτελικό κράτος μπάρμπεκιου.

  4. ο στρατος που θεωρητε ετοιμοπολεμος, και προβλεπόμενος κάηκε!!!! κανουμε κ μαγκιές στους τουρκους…..αααα δεν ξεραμε οτι τοσα χρόνια διαφθορας ….ουτε υγεια, ουτε παιδεία… ουτε πυροσβεστική..ουτε τηλεπικοινωνιες ….ΔΕΗ… ΝΕΡΟ…. ηθελαν συντήρηση!!!
    νομίζω πως οι ελληνες πρεπει να σταματίσουν να υπαρχουν ως εθνος…δεν αξιζουν να υπαρχουν ουτε σαν χώρα…..και ναι φταιει ο λάος για αυτους που ψηφίζει….και για το οτι δεν τους ξηλώνει δια της βιας.

  5. χαχαχα μας λέει ο Κούλης ότι δεν φοβόμαστε κανέναν και κάηκε μια απ’ τις πιο σύγχρονες τεχνολογικά μονάδες απο μια συστάδα με πουρνάρια.Εμεις δεν έχουμε ανάγκη τον πόλεμο ο Κούλης θα μας αφανίσει πριν απ’ αυτόν.ο Κος στέλνω μήνυμα για εκκένωση κι όλοι ευχαριστημένοι είμαστε.Μπεεεε φάτε κι άλλα σανο

  6. Που είναι εκεινη η αχοιβαδα με τα μπισκότα να μας εκθειάσει τ αφεντικά της που βολεψανε αυτή κι όλη την οικογένεια της γιατί ως γνωστό ο Κούλης τους τακτοποιεί ολους τους πληβείους του.

  7. Ο υβριδικός πόλεμος η ασύμμετρη απειλή και ο αόρατος εχθρός φταίνε,ίσως και οι εξωγήινοι πολύ πιθανόν κι ο Τσίπρας.Εμεις πάντως μόλις εκλεγηκαμε,δεν έχουμε καμμία ευθύνη.Εμεις βγήκαμε για να φέρουμε την πράσινη ενέργεια με τις ανεμογεννήτριες,να φέρουμε εισπράξεις στο κράτος με τις κατασχέσεις των περιουσιών επειδή δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα,και για να παρακολουθούμε τι κάνουν οι ελληνικές οικογένειες στα σπίτια τους.Και φυσικά για να κάνουμε διακοπές και να γλενταμε κι ας καίγεται η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ