ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών: Τα «έχασε» η Μιχαηλίδου στην ερώτηση «γιατί;»

0
4140
Αμήχανη ήταν η απάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου στην ερώτηση γιατί πρέπει να επανέλθει ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ στους εκπαιδευτικούς

εν ήξερε τι να απαντήσει η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, όταν η δημοσιογράφος της εκπομπή του MEGA της μετέφερε ερώτηση πολίτη η οποία ανέφερε: «Αφού υπάρχει το προσοντολόγιο, γιατί πρέπει να δώσουμε και γραπτές εξετάσεις για να εργαστούμε ως αναπληρωτές;».

Μεταφέρουμε αυτούσια την απάντηση της κα. Μιχαηλίδου: «Γιατί το προσοντολόγιο ισχύει για… ή μάλλον, έχει διαμορφωθεί εδώ και κάποια χρόνια. Επειδή θέλουμε το σύστημα της εκπαίδευσης μας να είναι, γιατί, το σύστημα της εκπαίδευσης ποιον έχει αποδέκτη, ποιον έχει τελικό εξυπηρετούμενο; Τα παιδιά. Θέλουμε η γνώση και το παιδαγωγικό κομμάτι να είναι όσο πιο πρόσφατο γίνεται για να διασφαλίσουμε και εμείς σαν πολιτεία, ότι ο τελικός αποδέκτης, που είναι τόσο ευαίσθητος, το παιδί, έχει τις υπηρεσίες που πρέπει να του προσφέρουμε».

Και κατέληξε λέγοντας πως: «Ακόμα και με αυτό το κράτος δεν μπορεί να τα πιάσει όλα, έτσι;».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 2:55′ λεπτό:

Τι είπε για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Όσον αφορά τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, η υφυπουργός ανέφερε πως την περασμένη τετραετία οι περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σημειώθηκαν στην Παιδεία, ενώ τόνισε πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προσλαμβάνονται περίπου 4.000 με 5.000 εκπαιδευτικούς ετησίως για την στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο αποχωρούν, κατά μέσο όρο, από την εκπαίδευση, λόγω συνταξιοδότησης, περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί. Κάτι που δείχνει πως, είτε η κα. Μιχαηλίδου δεν είναι ενημερωμένη για τα «νούμερα» στο υπουργείο Παιδείας, είτε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να «τελειώσει» με τον θεσμό του αναπληρωτή, που όπως δηλώνει η ίδια η λέξη, πρέπει να υπάρχει για να «αναπληρώνει» κενά που υπάρχουν στα σχολεία.

Αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών

Μεταξύ άλλων η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε πως έρχονται αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών. «Είναι προτεραιότητά μας να αυξήσουμε τους μισθούς των εκπαιδευτικών που μπαίνουν τώρα στην εκπαίδευση, αλλά και στις θέσεις ευθύνης, όπως αυτές των διευθυντών», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβάνονται στις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα μάλιστα, δίνεται προς διαβούλευση το οικονομικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο περιέχει και το νέο μισθολόγιο του δημοσίου που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2024.

«Διορίσαμε Διευθυντές»

Όσον αφορά τα κενά στα σχολεία η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως το υπουργείο Παιδείας εργάζεται πάνω στο ζήτημα των καθηγητών, ώστε να στελεχωθούν όλα τα σχολεία.

«Τώρα έχουμε διορίσει διευθυντές. Οι διευθυντές διορίζονται κάθε τέσσερα χρόνια και κοιτάμε που μπορεί να υπάρχουν κενά. Μέχρι τώρα η πολιτεία δεν έχει θεραπεύσει το έξτρα κίνητρο που πρέπει να δώσει σε ένα δημόσιο λειτουργό για να γίνει διευθυντής σχολείου και να πάρει την ευθύνη πάνω του», δήλωσε

Να σημειωθεί τέλος, ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά θα προκύψουν από τους προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ, που «στήνονται» βάσει του προσοντολόγιου και είναι ακόμα υπό… έκδοση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, οι προσωρινοί πίνακες της Γενικής Παιδείας αναμένεται να εκδοθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μετά λοιπόν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να «τρέξουν» και οι αιτήσεις των αναπληρωτών στο ΟΠΣΥΔ. Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για τη Γενική Παιδεία θα «τρέξουν» ταυτόχρονα με τις αιτήσεις για την Ειδική Αγωγή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ