ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Το τελευταίο χειροκρότημα στον μεγάλο Νίκο Κούνδουρο – Πολλές παρουσίες στο Α’ Νεκροταφείο

6
1858

Το ύστατο χαίρε απήθυναν σήμερα Σάββατο (25/02) στον Νίκο Κούνδουρο συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών προκειμένου να αποχαιρετήσει τον μεγάλο σκηνοθέτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 90 ετών.

koundouros24b 1

Το «παρών» στο Α’ Νεκροταφείο έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου,ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Δημήτρης Σιούφας, άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Μανούσος Μανουσάκης και ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και πολλοί ακόμα.

Η άφιξη του πρωθυπουργού:

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης για τον Νίκο Κούνδουρο

«Πνευματικός μου πατέρας, ο Νίκος», δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης:

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος.

«Αν βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζεμένοι δεν είναι για να τον αποχαιρετίσουμε. Ο Νίκος θα παραμείνει κοντά μας ζωντανός για να μας συντροφεύει, να μας εμψυχώνει και να μας εμπνέει, ακριβώς όπως το έκανε ασταμάτητα με μια ακατάβλητα δυναμική δημιουργικότητα χρόνια τώρα», δήλωσε ο κ. Δεληβορριάς, που απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» στον σπουδαίο σκηνοθέτη. «Ο Νίκος Κούνδουρος θα μας προτρέπει πάντα με το υπόδειγμα του έργου του, με τον χαρακτήρα του να υπολογίζουμε τη σημασία της αξίας των μικρών πραγμάτων. Ήταν εκρηκτικός, άμεσος, αυθόρμητος, εκδηλωτικός, ευαίσθητος, ευσυγκίνητος, συμμέτοχος και πρόθυμος για κάθε καλό. Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένας λεβέντης που παρέμεινε έφηβος», συμπλήρωσε.

«Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν πάντα εκεί και παντού. Ήταν πάντα εκεί παρών και δεν θα μιλήσω για τη δράση και το έργο του. Διότι ο Νίκος ήταν πολλά άλλα πράγματα. Πέρα από τις ταινίες του, τα κείμενά του, τις εικόνες, τις αγιογραφίες ή τις ερωτογραφίες που φιλοτεχνούσε, τα σπίτια που έχτιζε με τα χέρια του, τα έπιπλα που κατασκεύαζε για να τα χαρίσει στους φίλους του, πέρα από την ανεπανάληπτη ομορφιά του, τη λεβεντιά, την παρρησία και τον εκρηκτικό του λόγο, τη διεισδυτική, ειρωνική, χιουμοριστική, γενναιόδωρη ματιά του, ομόρφαινε τη ζωή, τη δική του και μαζί όλων των άλλων», είπε μεταξύ άλλων στον δικό του λόγο ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

«Η Μυτιλήνη και το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά αποχαιρετούν σήμερα με οδύνη, αλλά και με αγάπη και ευγνωμοσύνη, τον άνθρωπο που επί 20 χρόνια, από τη θέση του προέδρου του ΔΣ, εργάστηκε ακούραστα για την αποκατάσταση και αναστήλωση αυτού του μοναδικού μνημειακού συγκροτήματος του 19ου αιώνα. Ενός αρχιτεκτονικού μνημείου το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα ένα ευδιάκριτο ίχνος της καταγωγής του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη», σημείωσε από τη μεριά του ο Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτων, πρώην υπουργός, Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος.

«Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά σήμερα τον τελευταίο μεγάλο του ελληνικού κινηματογράφου. Είμαστε όλοι εδώ, νέοι και παλιοί σκηνοθέτες να σου πούμε το τελευταίο αντίο. Το γελαστό παιδί τραγουδά στη γειτονιά των αγγέλων αφού μας γνώρισε τη «Μαγική Πόλη». Άνοιξε δρόμους σε όλους, έβγαλε την Ελλάδα από τα σύνορα. Μας έμαθε πως για να δεις τα άστρα, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι», τόνισε στον λόγο του ο Χάρης Παπαδόπουλος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η οικογένεια Μάνου Χατζιδάκι, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη κ.ά.

Διαβάστε ΕΔΩ για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Το γεγονός με έκανε να δω την πραγματικότητα. Είχα μια ανόητη ευαισθησία και γενναιοδωρία με την είσοδο ή μάλλον την εισβολή των ξένων στην Ελλάδα. Έλεγα ότι της ίδιας γης παιδιά είμαστε, να μπει ο κόσμος στην Ελλάδα, να ευφρανθεί, να νιώσει ασφάλεια, να φάει, να πιει ελληνικό νερό. Ε, από την ώρα του περιστατικού τέρμα όλες αυτές οι εφηβικές μαλακίες. Τέσσερα κτήνη, τέσσερις βάρβαροι που ούρλιαζαν και βρωμούσαν και φορούσαν μάσκες με έκαναν να δω την πραγματικότητα».

  2. «Εκείνο το “μην τον κρατάς, πνίξ΄ τον, τον πούστη! ” που φώναζε ο μόνος που άκουσα να μιλάει τσάτραπάτρα ελληνικά. Εγώ πούστης; Καλά το “πνίξ΄ τον”, το “πούστης” τι το θέλανε; Από εκεί κινήθηκε ένας μηχανισμός από σκέψεις μου που πέταξε έξω από την Ελλάδα όλους τους μετανάστες. Δεν είναι σωστό όμως και ως κοινωνική συμπεριφορά η Ελλάδα να ανοίγει τις πόρτες της σαν την πουτάνα που ανοίγει τα πόδια της: 1.400.000 ξένοι μέσα στη χώρα; Το 15% της χώρας μετανάστες; Πόσοι Ελληνες μπορούν να απορροφήσουν αυτό το νούμερο; Και όμως, έγινε. Αυτά είναι συνέπειες του κόμπλεξ κατωτερότητας που έχουν οι Έλληνες. Να ΄ναι καλά οι κυβερνήσεις. Οι Γερμανοί θα έπρεπε να έχουν το κόμπλεξ, όχι εμείς».

  3. «Δεν ήθελαν μόνο να κλέψουν. Ήθελαν να σκοτώσουν. Έναν άλλον κύριο εδώ παρακάτω, τον έπνιξαν με μαξιλάρι. Εγώ μόλις που γλίτωσα. Κρατούσαν το μαξιλάρι στο πρόσωπό μου και ίσα που ανέπνεα λίγο από το πλάι. Είδα μια εκδικητικότητα φυλετική, ταξική, κοινωνική, εθνική, όπως θες πες το. Ήταν μίσος. Γιατί αυτό που ήθελαν να πάρουν το είχαν πάρει. Τους το έδωσα. Πήγα στο χρηματοκιβώτιο και τους έδωσα ότι είχα. Μπήκαν σε ένα σπίτι που για εκείνους ήταν το Λούβρο και εγώ τους πήγα στο χρηματοκιβώτιο μου να τους δώσω ότι λεφτά είχα. Από την ταραχή μου δεν μπορούσα να θυμηθώ τον αριθμό του κωδικού και έκανα ένα λάθος. Μου κοπάνησαν το κεφάλι στο ατσάλι. Μια και δυο και τρεις φορές. Επί δεκαπέντε ημέρες το πρόσωπό μου ήταν μαύρο από το σκοτωμένο αίμα».

  4. «Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το περιστατικό που έζησα κακιά στιγμή, αλλά έτσι θα το εξευτέλιζα. Δεν ήταν σαν το τραμ που με πάτησε στον δρόμο εξαιτίας μιας αδεξιότητας μου. Ήταν το γέννημα ενός στάτους πολύ ευρύτερου που κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα. Η ταπείνωση ενός έθνους σε σημείο να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς στον δρόμο χωρίς το καρδιοκτύπι μη τυχόν του τύχει το απρόσμενο κακό. Όπως μου είπε ο αστυνομικός διευθυντής που με βρήκε τότε, “η Αθήνα είναι μια ανοχύρωτη πόλη όπου κυριαρχούν ο φόβος, η ανησυχία και το απρόσμενο”. Ο καθένας μπορεί να κάνει το οτιδήποτε και ο καθένας μπορεί να υποστεί το οτιδήποτε. Η Αστυνομία, σύμφωνα με τα λόγια του, μπορεί να κάνει πάρα πολύ λίγα πράγματα και ακόμη λιγότερα να κυνηγήσει, πόσο μάλλον να καταδικάσει. Και έτσι είναι.

  5. ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ!!! ΤΟΠΥ ΕΜΠ!!!

    Το αριστερό ανθελληνικό παρακράτος του Τσίπρα και του Καμμένου κήδεψε με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, έναν αριστερό κατσαπλιά δολοφόνο.Όλοι οι αριστεροί με τις δεξιές τσέπες ήταν εκεί.Ό ανθέλληνας μνημονιακός Τσίπρας, ο προδότης Φώτης Κουβέλης με τα 82 ακίνητα και τις αμέτρητες καταθέσεις, ο Βούτσης των Βορείων προαστείων, εκεί και ο Σιούφας που το τέκνο του κατέχει εισπρακτική Εταιρεία.Εκεί και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης καθώς κεφάλαιο και αριστερά πάνε μαζί. Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες δεν έχουν να θάψουν τους νεκρούς τους σύμφωνα και με Αγγλική εφημερίδα και το μπουρδελοκράτος του Τσίπρα, κήδεψε με χρήματα του Ελληνικού λαού έναν ρουφιάνο, αριστερό φονιά.http://www.makeleio.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-4-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%B5/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ