«Φλόγα»: Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

0
1818

Με κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, μαζί με συναδέλφους τους από αλλά νοσοκομεία, πλήθος σωματείων και φορέων, απαίτησαν το μεσημέρι της Πέμπτης να αποσυρθεί κάθε ρύθμιση που προωθεί την εμπορευματοποίηση της περίθαλψης του παιδικού καρκίνου.

Σημειώνεται ότι, με νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει μοναδική Παιδοογκολογική Μονάδα της χώρας! Επί της ουσίας μετατρέπει το παιδοογκολογικό κέντρο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. και Α. Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σύσταση του ΝΠΙΔ με την ονομασία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»», στο οποίο θα ενσωματωθεί η σημερινή Ογκολογική Μονάδα Παίδων, που είναι τμήμα του παιδιατρικού Νοσοκομείου «H Αγία Σοφία» αλλά και τμήματά του (το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου), όπως και το Ογκολογικό Τμήμα του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας – Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, εκχωρεί στο Κέντρο τόσο τον ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό όσο και τα οικόπεδα του Δημοσίου «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή». Όσο για τα έσοδα του Κέντρου, αυτά θα προέρχονται, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, από «τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις», ενώ αδιευκρίνιστες μένουν οι σχέσεις εργασίας του προσωπικού.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά σε συνθήκες υποστελέχωσης τη μάχη για την περίθαλψη των παιδιών, μαζί με γονείς των μικρών ασθενών που δίνουν τον δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας τους, συναντήθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, εξέφρασαν την οργή τους αλλά και την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την υλοποίηση του εγκληματικού αυτού σχεδιασμού. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη αποφασιστεί μια σειρά παρεμβάσεις: Την Τρίτη 28 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας. Τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, προγραμματίζονται επίσης κινητοποιήσεις στα Παίδων και άλλα νοσοκομεία. Τις πρωτοβουλίες αυτές στηρίζει με απόφασή της και η ΠΟΕΔΗΝ. Εξάλλου το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ Ελευσίνας Θριάσιο, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων των νοσοκομείων Παίδων, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας και καλούμε όλα τα σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας να συνδιοργανώσουμε: Συγκεντρώσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πανελλαδικά, σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Παναττική Στάση Εργασίας (12 μ. – 3 μ.μ) και συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στη Βουλή, την ημέρα κατάθεσης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, εργαζόμενοι από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»), εκπρόσωποι από σωματεία νοσοκομείων της Αττικής, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων. Εκτός από τους φορείς που πήραν τον λόγο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, τοπικές Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Στο πλευρό υγειονομικών και γονιών βρέθηκαν ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος νοσοκομειακός γιατρός, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ (δείτε εδώ ένα απόσπασμα), και ο Ανδρέας Καραβίδας, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Δεν θα επιτρέψουμε αυτό το έγκλημα!

Με μια φωνή καταδίκασαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υγειονομικών που πήραν τον λόγο στην κινητοποίηση της Πέμπτης. Τη στήριξη της ΟΕΝΓΕ μετέφερε στην κινητοποίηση ο γραμματέας της Παναγιώτης Παπανικολάου.

«Ο χειρότερος εκβιασμός δεν είναι αν αρρωστήσεις ο ίδιος, είναι αν αρρωστήσει το παιδί σου», υπογράμμισε και στηλίτευσε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του παιδοογκολογικού τμήματος, καλώντας σε αγώνα για να μην περάσει. «Η κυβέρνηση έρχεται χωρίς ντροπή να ιδιωτικοποιήσει τον ευαίσθητο τομέα του παιδικού καρκίνου», κατήγγειλε η Μαίρη Αγρογιάννη, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε αυτή την κυβέρνηση ή σε όποια άλλη έρθει στη συνέχεια να απλώσουν χέρι στο ογκολογικό τμήμα», ανέφερε και υπενθύμισε πως στην πολιτική των ΣΔΙΤ ομονοούν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο», σχολίασε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την εμπορευματοποίηση πλήθους υπηρεσιών Υγείας, τις ΣΔΙΤ, τις ολοένα αυξανόμενες πληρωμές από την τσέπη των ασθενών και των οικογενειών τους. «Δεν τους φτάσανε όλα αυτά, θέλουν να βάλουν τα «κοράκια» στον παιδικό καρκίνο», τόνισε. «Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα», ξεκαθάρισε.

«Τα παιδιά μας σώζονται και ζουν χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»», υπογράμμισε η Μιρέλλα Αμπατζίδου, αιματολόγος στο παιδοογκολογικό Τμήμα. Όπως εξήγησε, το προσωπικό θεράπευε με τον ίδιο τρόπο τους μικρούς ασθενείς πολύ πριν γίνει η χωροταξική μεταφορά του Τμήματος και η μετακόμιση στην πτέρυγα «Ελπίδα», που δημιουργήθηκε σε οικόπεδο του δημοσίου και με χρήματα από εράνους πολιτών. Το ίδιο προσωπικό τώρα καλείται να συνεχίσει το έργο του «με ένα αβέβαιο καθεστώς», με το τμήμα να παραδίδεται σε ιδιώτες και να προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που σήμερα εφαρμόζονται και αν θα υπάρχει πρόσβαση για τα παιδιά από άλλες πόλεις.

«Είμαστε κάθετα απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε η Ηρώ Αποστολοπούλου, από την πενταμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Σοφία», και διαβεβαίωσε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε και η Χαρούλα Καραντάνα, από το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ ο Γιάννης Σκόνδρας, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αγλαΐα Κυριακού», ανέδειξε τη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο κατά 3.000 ετησίως, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

«Είναι δίκαιη η αγανάκτηση των γονιών που το εμπόρευμα υγεία γίνεται ακόμα πιο ακριβό και θέλουν τώρα το μοναδικό παιδοογκολογικό να το περάσουν στον ιδιώτη για να κερδίζει σε βάρος των γονιών και των υγειονομικών», τόνισε η Όλγα Σιάντου, νοσηλεύτρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αγία Σοφία». Στην παρέμβασή της χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση και κάλεσε σε νέες ακόμα πιο δυναμικές πρωτοβουλίες. «Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί», κατέληξε.

«Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα», τόνισε η Σοφία Ζώρη, μέλος πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Σοφία», χαιρετίζοντας την ανταπόκριση υγειονομικών, γονιών, εργαζομένων, φορέων στο κάλεσμα για κινητοποίηση. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, να μην κατατεθεί ποτέ στη Βουλή», υπογράμμισε και κάλεσε στα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Τα παιδιά μας δικαιούνται δημόσια και δωρεάν υγεία

Το «ευχαριστώ» των γονιών για τη συμμετοχή πλήθους φορέων στην κινητοποίηση μετέφερε η Κωνσταντίνα Κολόκα, από τον Σύλλογο Γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Η Φλόγα». «Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είμαστε μέσα, μαζί με τα παιδιά μας, και όχι το άγχος μας να είναι το αύριο αλλά μόνο το σήμερα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η οποιαδήποτε κυβέρνηση να απλώνει χέρια πάνω στα παιδιά μας. Τα παιδιά μας αξίζουν δημόσια υγεία, είτε αντιμετωπίζουν ένα απλό κρυολόγημα είτε μια νεοπλασματική ασθένεια. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την ασθένεια οποιουδήποτε παιδιού», σημείωσε στην παρέμβασή της που έγινε δεκτή με πολύ θερμό χειροκρότημα.

Την πείρα από την διάλυση της παιδιατρικής περίθαλψης και την παράδοσή της στους ιδιώτες, όπως τη βιώνουν οι ίδιοι τα τελευταία 12 χρόνια, ανέδειξε η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου Κοκολάκη, από τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία». «Και σε εμάς είπαν ότι πρόκειται για «αναβάθμιση», την ίδια λέξη χρησιμοποιούν και τώρα», σχολίασε. Ποια «αναβάθμιση»; Εμείς 12 χρόνια παλεύουμε για τα αυτονόητα», πρόσθεσε και μίλησε για τον αγώνα που δίνουν για να παραμείνει ανοιχτό το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα στο «Αγία Σοφία», να έχει γιατρούς, να πραγματοποιούνται χειρουργεία. «Εμείς το ζήσαμε και σας το λέμε: Δεν πρόκειται για το καλό των παιδιών μας», κατέληξε και έστειλε το δικό της μήνυμα αγώνα.

Τη στήριξη των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών μετέφερε η Αθήνα Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, απαιτώντας την απόσυρση του κατάπτυστου νομοσχεδίου. «Δεν ανεχόμαστε η υγεία των παιδιών μας να εξαρτάται από ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, που ουσιαστικά θα μας ζητάνε να πληρώνουμε νοσήλεια, εξετάσεις, θεραπείες», υπογράμμισε.

Στους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών μαζί με τους γονείς, που έχουν φέρει απτά αποτελέσματα, αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας. «Εδώ στο ίδιο νοσοκομείο, η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, στην οποία πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, ανάγκασε τον υπουργό να προκηρύξει πέντε οργανικές θέσεις γιατρών εκεί που δεν υπήρχε καμία. Αυτά είναι δείγματα αγώνων και εμείς αυτά πιστεύουμε», τόνισε. «Αυτό που συντελείται σήμερα είναι πραγματικά εγκληματικό», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως κάθε ιδιωτικοποίηση οδηγεί σε πληρωμές από την τσέπη των ασθενών και των οικογενειών τους. «Το είδαμε στα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια. Το είδαμε στο νοσοκομείο της Σαντορίνης», επισήμανε αλλά και στην πρόσφατη ματαίωση της δημιουργίας τριών παιδιατρικών νοσοκομείων που θα έφτιαχνε το ίδρυμα «Νιάρχος», καθώς κρίθηκε πως το …κόστος τους είναι μεγάλο για τον υποψήφιο χορηγό. «Το κράτος που έχει χρυσοπληρωθεί από εμάς που είναι να δημιουργήσει τα νοσοκομεία;», αναρωτήθηκε και κάλεσε σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, ενάντια σε κάθε «μικρή ή μεγάλη» ιδιωτικοποίηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ