Ετοιμάζουν τους βασιλικούς τάφους στο Τατόι – Δείτε φωτογραφίες | Οι τελευταίες του επιθυμίες – Τι ζήτησαν από τον Ιερώνυμο οι γιοι του

10
8479

Τα σημεία που απαιτούν παρεμβάσεις, τα σημάδια της πυρκαγιάς του 2021 και η τελευταία φορά που ο εκλιπών βρέθηκε στο κοιμητήριο

tews4

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη διαχείριση του Κτήματος Τατοΐου, ανέλαβε την οργάνωση και τον συντονισμό των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν στο βασιλικό Κοιμητήριο και την περιοχή γύρω από αυτό, όπου θα πραγματοποιηθεί, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Μπορεί το κτήμα να είχε καθαριστεί το καλοκαίρι στο πλαίσιο των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τις πυρκαγιές, θεωρούνται, ωστόσο, επιβεβλημένες κάποιες επιπλέον εργασίες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση και η ασφάλεια των ατόμων που αναμένεται να παραβρεθούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων και μέλη από οικογένειες γαλαζοαίματων του εξωτερικού και άλλοι επίσημοι.

Tatoi_-_Monopati_Vasilikon_Tafon_Konstantinos
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, στο μονοπάτι που οδηγεί στο βασιλικό κοιμητήριο, υποβασταζόμενος από τον γιο του Παύλο

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, πέρα από τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου του κοιμητηρίου και την απομάκρυνση ξερών κλαδιών και κορμών, που έχει ήδη ξεκινήσει, προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις, από τα ειδικά συνεργεία, στο στενό και σχετικά δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.

Είναι το περίφημο μονοπάτι με τα άλλοτε ψηλά κυπαρίσσια που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, στις αρχές Αυγούστου του 2021 προκαλώντας τεράστιες φυσικές, κατά κύριο λόγο καταστροφές.

Tatoi_-_Tafoi_-_fotia
Οι βασιλικοί τάφοι περικυκλωμένοι από τις πύρινες γλώσσες, κατά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Τατόι, το καλοκαίρι του 2021

Κάποια στιγμή μάλιστα οι πύρινες φλόγες είχαν περικυκλώσει, τότε, το βασιλικό κοιμητήριο, τον ναό της Αναστάσεως και το Μαυσωλείο αλλά τελικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να την περιορίσουν έχοντας ως μοναδική υλική απώλεια το ξύλινο φυλάκιο αλλά τεράστιες καταστροφές στο κατάφυτο περιβάλλον της περιοχής.

Taatoi_-_Tafos_-_Mnimosino
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τα μέλη της οικογένειάς του στο μνημόσυνο των γονιών του στο Τατόι, το 2015

Είναι λοιπόν γεγονός ότι η οικογένεια του εκλιπόντος, που θα βρεθεί τη Δευτέρα σύσσωμη στο Τατόι, θα έρθει αντιμέτωπη με μια εικόνα τελείως διαφορετική από εκείνη που είχε καταγραφεί φωτογραφικά στο τελευταίο μνημόσυνο των γονέων του Κωνσταντίνου, Βασιλέα Παύλου Α΄και Βασίλισσας Φρειδερίκης, στο οποίο είχε παραστεί τον Μάρτιο του 2015. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος βρέθηκε στο Τατόι.

Εμφανώς καταβεβλημένος, κρατώντας μπαστούνι και υποβασταζόμενος από τα παιδιά και την σύζυγό του Άννα – Μαρία, είχε παρακολουθήσει καθιστός την τελετή του μνημοσύνου, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στο μεγαλοπρεπές μεν, λιτό δε μνήμα των γονιών του το οποίο είναι φτιαγμένο από λευκό πεντελικό μάρμαρο και φέρει έναν μεγάλο λευκό σταυρό στην κορυφή του.

Tatoi_-_Monopati_Vasilikon_tafon
Το βασιλικό Κοιμητήριο στον χάρτη του κτήματος Τατοΐου

Εκεί, στο σημείο του Κοιμητηρίου όπου βρίσκονται, δίπλα-δίπλα, και ενωμένοι σε ένα ενιαίο μνημείο οι γονείς του, θα αναπαυθεί και ο ίδιος, σύμφωνα με την επιθυμία του.

tatoi-tafoi__4_
tatoi-tafoi__5_
tatoi-tafoi__6_
tatoi-tafoi__1_
tatoi-tafoi__2_
tatoi-tafoi__3_

Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη η κηδεία του – Θα χοροστατήσει ο Ιερώνυμος

Οι γιοι του επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου για τις λεπτομέρειες – Η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία

tews-family

Σχεδόν έτοιμο είναι  το πλαίσιο υπό το οποίο θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ στα 83 του χρόνια, από πολυοργανική ανεπάρκεια, μετά από βαρύ  εγκεφαλικό.

Όπως αποφασίστηκε, έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδικαστικά της κηδείας του τέως μονάρχη, θα κηδευτεί ως ιδιώτης και θα ταφεί  κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Όπως προκύπτει, μετά από επιθυμία της οικογένειάς του,  η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, κατά πάσα πιθανότητα στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας

Δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα συμβεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ.

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Αμέσως μετά, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί στο Τατόι όπου έχουν ταφεί και οι πρόγονοί του. Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προβλέπεται να γίνει  την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Οι τελευταίες του επιθυμίες – Τι ζήτησαν από τον Ιερώνυμο οι γιοι του

Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία του

konstantinos_gioi___5_
Τις τελευταίες επιθυμίες του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αναφορικά με τον τόπο και τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία του και η ταφή του έκαναν τις τελευταίες ώρες τα μέλη της οικογένειας του και κυρίως οι γιοι του Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας επικοινώνησαν προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκειμένου να του εκφράσουν την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος τέως βασιλέα. Συγκεκριμένα του ζήτησαν τόσο εκείνος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία του, που όπως επιθυμούν να πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη Αθηνών, σύμφωνα και με δική του επιθυμία.

Σχετικά με την ημέρα τέλεσης της κηδείας, αυτή θα γίνει την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η επικοινωνία των μελών της οικογένειας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφέρεται και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΙΣ από την σημερινή της συνεδρίαση στο οποίο αναγράφονται τα εξής:

«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Εν τω μεταξύ, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν σήμερα το πρωί οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κηδείας του πατέρα τους.

Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την  διϋπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί για το θέμα της κηδείας.

konstantinos_gioi_xr
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος(αριστερά) , Νικόλαος (στη μέση) και Φίλιππος (δεξιά)


Αυτό που αποφασίστηκε το πρωί είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, να ταφεί ως ιδιώτης κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.

konstantinos_gioi___2_
konstantinos_gioi___3_


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

konstantinos_gioi___5_
konstantinos_gioi___1_
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Πρώτος ο Παύλος, δεύτερος ο Νικόλαος και στο τέλος ο Φίλιππος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα πάντα ματαιότητης ματαιοτητων. Κάποτε ο Αβας ασκητής Σισωης βρέθηκε στην Αιγυπτιακή έρημο της Σίβας εκεί που ψάχνουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λέγεται ότι σκάβοντας να θάψει ένα Μοναχό βρήκε δύο σκελετούς. Ο ένας φορούσε περίτεχνη χρυσή κορώνα ο άλλος είχε στο πόδι του αλυσίδα σκλάβου. Τότε ο Αββάς Σισωης πήρε την Χρυσή κορώνα και την φόρεσε στο κρανίο του σκλάβου λέγοντας. Που είναι το κλέος σου Αλέξανδρε;; αν σου πάρω την κορώνα δεν διαφέρεις από τον υπηρέτη σου γιατί μπροστά στο θάνατο όλοι είμαστε σκελετοί απογυμνωμένοι και ίσοι. Η εικόνα αυτή φιλοτεχνήθηκε από Αγιογράφο του Αγίου Όρους. Υπάρχει αντίγραφο της στην Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Κω. Μόλις μπήτε στα δεξιά απέναντι σας.

  2. θα ήταν φθηνότερο να ταΐζουμε μια μικρή ομάδα Ορθοδόξων προσηλυτισμένων Δανών, παρά να σπαταλαμε τα χρήματά μας για να ταΐζουμε τις μάζες των τριτοκοσμικών Ισλαμικών παράνομων μεταναστών

  3. Ο Μητσοτάκης θα το μετανιώσει πίκρα που ακόμα μια φορά προσκύνησε τους Φασίστες της αριστεράς αντί να πράξει το πρέπον

    • Οι περισσότεροι έξω κοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης από την ΚΝΕ πέρασαν. Και πολλοί βουλευτές του Κυριάκου επίσης. Α ρε Μενδωνη τι σου μελε να πάθεις. Εκπρόσωπος στην κηδεία του βασιλιά 😂

  4. Ακούγεται ότι θα μεταβεί στην κηδεία και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κάτι άσχετο με το θέμα. Όταν σε ένα άρθρο διαβάζω τις λέξεις Ιερώνυμος και τάφος θυμάμαι την ιστορική δήλωση του Σεβασμιωτάτου Αθηνών: εδώ το εμβόλιο εκεί ο τάφος, διαλέξτε. Ήθελα να ήξερα αν την υπερασπίζεται ακόμη! (την δήλωση). Άκου να κλειδώσουν τις εκκλησιές επειδή τους το είπε ο Χαρδαλιάς!

    • Τουλάχιστο σεβασου νέους ανθρώπους που έφυγαν απλά επειδή παρασύρθηκαν από τύπους που βλέπουν τα σύννεφα σαν ψέκασμα.

      • ΚΑΙ ΣΕΒΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ???? ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΑΦΝΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΠΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΕΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Ρε υποκριτές ορισμένοι μας τα πρηξατε τις προάλλες η Ελισάβετ και η Ελισάβετ ο Φίλλιπος και ο Φίλλιπος όχι τρισάγια στην εκκλησία όχι μακροσκελή κείμενα δήθεν τάχα όχι ευχολόγια όχι συλλυπητήρια όχι ελληνική ρίζα κτλ κτλ. Τώρα τι έγινε; Που να γουστάριζα και τους βασιλιάδες τι στόλισμα θα σας έκανα. Απλά σας τα θυμίζω τι γράφετε 😂

  6. ΛΑΟΣ που ΔΕΝ Σεβεται η Παραποιει την ΙΣΤΟΡΙΑΤΟΥ (ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ) ΔΕΝ έχει ουτε ΑΝΑΣΤΗΜΑ αλλα και ουτε ΜΈΛΛΟΝ.

  7. Μόνο τα φασιστικά καθεστώτα κοκινα μπλε σχίζουν σελίδες της ιστορίας και της πετάνε στα σκουπίδια σε μια νύχτα η δημοκρατία δεν φοβάται τίποτα τεράστιο λάθος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του Κωνσταντίνου!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ