Σε τεράστια κρίση ο πρωτογενής τομέας λόγω ακρίβειας (βίντεο)

0
730
Τα κοπάδια αποδεκατίζονται από την ασιτία καθώς το καλαμπόκι από 170 ευρώ τον τόνο έφτασε στα 400 ευρώ

Στο έλεος του τεράστιου κύματος ακρίβειας στις πρώτες ύλες και στις ζωοτροφές, βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας παραγωγής με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν ότι τα κοπάδια τους υποσιτίζονται.

Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, εμφανίζονται αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις, με τον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με το neakriti.gr να δέχεται την χειρότερη επίθεση που έχει ποτέ καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης κινδυνεύει με αφανισμό.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η τιμή σε ορισμένα από τα σκευάσματα έχει αυξηθεί κατά έως και πέντε φορές, την ώρα που οι πρώτες ύλες από την Κίνα ενώ για παράδειγμα κόστιζαν 1.500 ευρώ, η τιμή τους πλέον εκτοξεύθηκε στις 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, τα κοπάδια αποδεκατίζονται από την ασιτία καθώς το καλαμπόκι από 170 ευρώ τον τόνο έφτασε στα 400 ευρώ, την ώρα που ακόμη και η σπορά σιτηρών για να ταϊστούν τα ζώα, δεν έγινε λόγω των δυσθεώρητων αυξήσεων σε λιπάσματα και καύσιμα.

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται και οι καλλιεργητές κηπευτικών καθώς οι τιμές στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν τριπλασιαστεί.

Το ίδιο απογοητευμένοι είναι και οι αμπελοκαλλιεργητές που λίγο πριν την όψιμη λίπανση, δεν γνωρίζουν αν τελικά αξίζει να καλλιεργήσουν ή όχι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ