Δείτε πότε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας |Πού θα μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι χωρίς rapid test – Τα σενάρια

1
923

Τι ισχύει τελικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η συζήτηση για την κατάργησή του έχει ανοίξει. Ωστόσο, μέλη της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αλλά και η επιστημονική κοινότητα, ζητά να επιστρέψει από το φθινόπωρο, αφού αναμένεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Σήμερα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων έκαναν τις δύο δόσεις λήγει στους επτά μήνες. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Φεβρουαρίου, και έκτοτε όσοι δεν έκαναν την αναμνηστική δόση θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ημερομηνία λήξης και για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση, ειδικά αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού επιστρέψει από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, που για τους περισσότερους θα έχει περάσει το επτάμηνο.

Δεδομένου ότι το ζήτημα της τέταρτης δόσης είναι στον «αέρα» αυτή τη στιγμή και διχάζει τους επιστήμονες και στην Ελλάδα και διεθνώς, προς το παρόν δεν συζητείται η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού για όσους έκαναν και την τρίτη δόση.

Πάντως, όπως είπε στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Μέσα στον Απρίλιο, θα υπάρχει η τελική εκτίμηση από την πλευρά των επιστημόνων και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το αν θα γίνει η τέταρτη δόση ή αν θα γίνεται ένα εμβόλιο κάθε χρόνο.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πού θα μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι χωρίς rapid test – Τα σενάρια

Άνθρωποι κάθονται σε καφετέρια δίπλα σε κεντρικό δρόμο της αγοράς στην Αθήνα / AP Photo/Yorgos Karahalis
Άνθρωποι κάθονται σε καφετέρια δίπλα σε κεντρικό δρόμο της αγοράς στην Αθήνα / AP Photo/Yorgos Karahalis

Στην τελική ευθεία για επιστροφή στην κανονικότητα οδεύει η χώρα με τη νέα χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά από σχετικές εισηγήσεις των ειδικών. Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία αναμένεται να δοθεί και ανάσα στους ανεμβολίαστους, καθώς μετά την κατάργηση του προστίμου από τις 15 Απριλίου, για τους άνω των 60, έρχεται και η πρόσβαση τους στην εστίαση, αλλά και στα εμπορικά καταστήματα.

Ειδικότερα, παρελθόν φαίνεται πως θα αποτελέσουν σύντομα οι εικόνες με το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε εισόδους καταστημάτων εστίασης και λιανεμπορίου. Πιθανότατα από την Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ παράλληλα καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Οι ανεμβολίαστοι οι όποιοι έως τώρα είχαν πρόσβαση μόνο σε κάποιους εξωτερικούς χώρους εστίασης με rapid test, θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση.

Ο οδικός χάρτης σταδιακής κατάργησης όλων των μέτρων για τον κορονοϊό παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το επικρατέστερο σενάριο, τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει πριν το Πάσχα (Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου), καθώς το Μαξίμου επιθυμεί σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, αλλά και για να τονώσει εστίαση και λιανεμπόριο, που πλήττονται από την ακρίβεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μόνο που οι ανεμβολιαστοι μπαίνουν μόνο με τεστ οποτε είναι καθαροί..ενω οι εμβολιασμενοι κολλάνε μεταδίδουν και χωρίς τεστ…υποχρεωτικό τεστ στα πρόβατα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ