Πως δύο αδέρφια από την Ελασσόνα συνδύασαν ποιότητα & μάρκετινγκ και τα καρύδια τους γίνονται ανάρπαστα!

0
709

Ο Βάιος και ο Αντώνης Λιάνος είναι δύο αδέρφια που πριν από 14 χρόνια άρχισαν να ακολουθούν τα βήματα της οικογενειακής επιχείρησής τους που ασχολούνταν αποκλειστικά με τα καρύδια Ολύμπου και μέσα στην τελευταία πενταετία ανέλαβαν ουσιαστικά υπό την εποπτεία τους πλήρως το «Κτήμα Λιάνου», συνδυάζοντας την σωστή καλλιέργεια των ακρόδρυων δένδρων και την επεξεργασία και παραγωγή του αγαπημένου ξηρού καρπού στην Ελλάδα.

Για να φτάσουν όμως στο σημερινό εγχείρημα όπου καταναλωτές και έμποροι από την ολόκληρη την Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια και από το εξωτερικό έδειξαν το ενδιαφέρον τους στην εν λόγω παραγωγή, είχαν να ακολουθήσουν ένα μακρύ δρόμο επενδύσεων στα κτήματά και χωράφια τους ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι μετά από μια 5ετία πλήρους ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα και αφού παράλληλα δημιούργησαν την «Καρυάτις Ολύμπου», μία αναπτυξιακή οντότητα διαφήμισης και προώθησης του καρυδιού με ηλεκτρονική πλατφόρμα στα social media για online παραγγελίες, μπορούν να φτάσουν από την καλλιέργεια στην μεταπώληση και στο πιάτο του πελάτη και καταναλωτή, μέσα σε είκοσι μόλις μέρες, περνώντας όλη τη διαδικασία σωστής περιποίησης και καλλιέργειας των δένδρων από μπόλια δικά τους, το ξέπλυμα και καθάρισμα της φλούδας σε σύγχρονους αποφλοιωτές, την επεξεργασία μέσα από ψήσιμο σε ξηραντήρια και σπάσιμο σε σπαστήρες, έχοντας την δυνατότητα για μεταπώληση των καρυδιών Ολύμπου μέσα από τα μηχανήματά τους, και σε νωπό και σε ξηρό και με κέλυφος και σε πεταλούδα-ψίχα καρύδι, προς το κοινό τους.

Μάλιστα η επεξεργασία ξεκινάει με τον αρχαιοελληνικό παραδοσιακό τρόπο συγκομιδής «καρύδι-καρύδι», γίνεται στη συνέχεια η διαλογή αλλά και η στεγανοποίηση του προϊόντος.
Η ανταπόκριση των αγορών για την εν λόγω συμβατική καλλιέργεια άρχισε πριν μια επταετία και η μετεξέλιξη της στην κάλυψη ενός μέρους της αγοράς και επιλογής από τους εμπόρους και τους καταναλώτές ήταν γεγονός σε χρόνο ρεκόρ! Η όλη όμως διαδικασία πέρασε μέσα από συνεργασία με καρυδοπαραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής, μέσα από ενημέρωση για αποφυγή εισχώρησης δενδρυλλίων που δεν ευδοκιμούν στην Ελλάδα και στο παρελθόν εξαπάτησαν αρκετούς συναδέλφους τους και μέσα από την αλληλεγγύη μαζί τους επάνω στον τρόπο επεξεργασίας του καρυδιού, από το φύτεμα, την λίπανση, το κλάδεμα, το πότισμα και την τελική επιλογή στο τραπέζι των ενδιαφερόμενων. Του Ανδρέα Νικούλη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ