Πυρκαγιές – Αγωνία για την Εύβοια: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα, εκκενώνονται άλλοι τρεις οικισμοί | Δείτε LIVE την πορεία της πυρκαγιάς – Στα 55 τα ενεργά μέτωπα

1
613

Κραυγή αγωνίας από  τους κατοίκους που βλέπουν τις φλόγες να τους περικυκλώνουν – Κρυονερίτης, Σήμια, Μηλιά και Αγδίνες σε άμεσο κίνδυνο – Εκκενώνονται Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μηλιές , Μονοκαρυά, Κάτω Μονοκαρυά – Αγωνία για την ένταση των ανέμων – Δείτε βίντεο

Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες  στην Εύβοια που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν ενώ αποφασίστηκε αρχικά  η προληπτική εκκένωση τριών οικισμών, Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες.

Στη συνέχεια ωστόσο από το 112 άχισαν να εκδίδονται διαδοχικές προειδοποιήσεις για εκκένωση οικισμών.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν. Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Το τελευταίο μήνυμα από το 112

 

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενωθούν τα χωριά , Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Λίγο πριν τις 14:00 το πύρινο μέτωπο είχε πάρει κατεύθυνση προς την Ιστιαία.

Κάτοικος της Ιστιαίας μιλώντας στο OPEN τονίζει πως δεν επαρκούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ άλλη κάτοικος της περιοχής, στο χωριό Πευκί το οποίο είναι προς εκκένωση, εκφράζει τον φόβο της πως «θα καούμε όλοι σαν τα ποντίκια», κάνοντας έκκληση για εναέρια μέσα στο σημείο. «Τα χωριά γύρω από την Ιστιαία καίγονται, αν δεν σταλεί βοήθεια θα καούμε ζωντανοί 60.000 άνθρωποι, αν χρειαστεί να εκκενωθεί η Ιστιαία δεν υπάρχει διέξοδος», λέει ακόμα μία κάτοικος.

Πυροσβέστης με κατάγματα στο νοσοκομείο Χαλκίδας – Επτά τραυματίες στην Αρχαία Ολυμπία

πυροσβέστης φωτιά Χαλκίδα τραυματίες
INTIME/Γιώργος Ζάχος

Φωτιές: Η κατάστασή του πυροσβέστη δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται με κατάγματα στο νοσοκομείο Χαλκίδας και επτά άτομα από την Πολιτική Προστασία προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας με ήπια αναπνευστικά προβλήματα.

Ειδικότερα, ένας πυροσβέστης, μετά από πτώση από μοτοσυκλέτα, νοσηλεύεται με κατάγματα στην κλείδα και στα πλευρά και ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Γιατροί από το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου που έχει εκκενωθεί, παραμένουν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ασφαλές σημείο, στην περιοχή της πυρκαγιάς, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, στους πυροσβέστες που επιχειρούν.

Φωτιά ΤΩΡΑ: Δείτε LIVE την πορεία της πυρκαγιάς – Στα 55 τα ενεργά μέτωπα στη χώρα, «μάχες» παντού

Φωτιά ΤΩΡΑ live
Φλέγεται όλη Ελλάδα

Φωτιά ΤΩΡΑ: Ζωντανή εικόνα από δορυφόρο με όλα τα πύρινα μέτωπα στη χώρα μας – Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα μέτωπα της Αττικής και προς τα πού το ωθούν οι άνεμοι – Αποκαρδιωτική η εικόνα στην Εύβοια και την Ηλεία. Όλες οι ενεργές εστίες

Φλέγεται όλη Ελλάδα. Για τέταρτο 24ωρο η πατρίδα μας αντιμετωπίζει την απειλή της πυρκαγιάς. Η χώρα είναι σε έναν πρωτοφανή «πόλεμο» με έναν αντίπαλο που δείχνει να είναι ανίκητος, όσες δυνάμεις κι αν επιχειρούν εναντίον του.

Η κατάσταση στη βόρεια Αττική είναι πραγματικά απελπιστική. Η πύρινη λαίλαπα μαίνεται ανεξέλεγκτη καίγοντας τεράστιες εκτάσεις. Δυστυχώς, δεν μιλούμε μόνο για δάσος, αλλά και για κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων και επίγειων, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, η φωτιά είναι αδύνατον έστω να περιοριστεί, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ LIVE ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΊΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Νέο μέτωπο στην Πάρνηθα – Η κατάσταση στην Αττική

Το μεσημέρι του Σαββάτου (07.08), ξέσπασε ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο στην Πάρνηθα. Η φωτιά καίει ένα από τα ελάχιστα σημεία του πευκοδάσους, ανάμεσα στο Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη, που είχαν γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα και η κατάσταση δείχνει απελπιστική σε όλο το λεκανοπέδιο.

Την ίδια ώρα, σε ύφεση δείχνει να είναι το μέτωπο στη Μαλακάσα, όπου έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο και να τιθασευτεί η φωτιά που είχε περάσει τη νύχτα της Παρασκευής την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Μάλιστα λίγο μετά τις 15:00 υπήρξε η πληροφόρηση πως ο δρόμος θα δοθεί και πάλι σε κυκλοφορία…

Στην Αττική παραμένουν ενεργά αρκετά ακόμα μέτωπα, με τους κατοίκους και τους αυτοδιοικητικούς να ανησυχούν κυρίως για τις αναζωπυρώσεις.

Πάρνηθα: Εθελοντές πυροσβέστες ζητούν άδεια απ’ την αστυνομία να περάσουν για βοηθεια

Τιτάνια μάχη στην Ηλεία – Απειλείται η Νεμούτα

Από το πρωί της ίδιας ημέρας, στην Ηλεία και συγκεκριμένα στη Νεμούτα είναι σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση για να σωθεί ο οικισμος και να μην περάσει η φωτιά πάνω από το σημείο με αποτέλεσμα στη συνέχεια να ξεφύγει προς πάσα κατεύθυνση. Στην περιοχή υπάρχει πευκοδάσος και πιθανή εξάπλωση του μετώπου θα είναι καταστροφική.

Σε άλλο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας, οι φλόγες ξέφυγαν και πέρασαν σε έδαφος της Αρκαδίας, από το χωριό Βασιλάκι προς τη Γορτυνία, όπου κι εκεί γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί η κατάσταση.

Στη Λακωνία το μέτωπο συνεχίζει να καίει στην Ανατολική Μάνη, με την κατάσταση να μοιάζει καλύτερη τις τελευταίες ώρες αλλά τον «πόλεμο» να μην έχει κερδηθεί ακόμα. Οι αναζωπυρώσεις και οι νέες εστίες και σε αυτή την περίπτωση, προκαλούν την έντονη ανησυχία όσων επιχειρούν στο σημείο.

Κρανίου τόπος η Εύβοια – Εκκλήσεις από την Ιστιαία

Η Βόρεια Εύβοια για ένα ακόμα 24ωρο καίγεται και κινδυνεύει να αφανιστεί από τον χάρτη. Μετά τις αγωνιώδεις προσπάθειες εκκένωσης στη Λίμνη το βράδυ της Παρασκευής, το πρωί του Σαββάτου το μέτωπο απείλησε αρκετά χωριά και οικισμούς, προκαλώντας νέα προβλήματα αλλά και την αντίδραση των κατοίκων που έκαναν καταγγελίες για ελλιπείς δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ένα ακόμα μέτωπο, εκτός από αυτό που κατέψε Ροβιές, Λίμνη και τις γύρω περιοχές, κατευθύνθηκε προς την Ιστιαία με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές να καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να το ανακόψουν πριν περάσει από το Καντήλι. Μάλιστα, από νωρίς το πρωί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, έκανε διαρκώς εκκλήσεις για περισσότερα εναέρια μέσα καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος στην περιοχή…

Η Ελλάδα φλέγεται από 55 ενεργά μέτωπα

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, πλην όμως ακόμα δεν έχει τελειώσει η μάχη.

«Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε, μια και διαχειριζόμαστε 55 πυρκαγιές παράλληλα αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Φωτιά στην Ηλεία: Μεγάλη αναζωπύρωση σε Νεμούτα και Αρχαία Πίσσα – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

nemouta81

Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικης δίνουν τιτάνια μάχη με το πύρινο μέτωπο, ώστε να το οριοθετήσουν – Η φωτιά μπήκε στο χωριό – Τα μέτωπα που απασχολούν την Αρχαία Ολυμπία – Βίντεο και φωτογραφίες

Μεγάλες αναζωπυρώσεις διαπιστώνονται στην Ηλεία, με τα δύο μέτωπα να βρίσκονται στη Νεμπούτα, αλλά και στην περιοχή της Αρχαίας Πίσσας. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες Πυροσβεστικές Δυνάμεις ενώ κλήθηκαν να συνδράμουν άμεσα και τα ενάερια μέσα.

Στη Νεμούτα, όπου θεωρείται το μεγαλύτερο μέτωπο αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς οι δυνάμεις που επιχειρούν καλούνται να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στις προσπάθειες μετέχουν εθελοντές πυροσβέστες, κάτοικοι, που επιχειρούν τόσο στο χωριό όσο και στο δάσος όπου υπάρχει μεγάλο θερμικό φορτίο.Παράλληλα, με μηχανήματα έργου ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες. Ήδη από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το έργο περιορισμού και οριοθέτησης της πυρκαγιάς είναι δύσκολο καθώς αφενός πρόκειται για πευκοδάσος και αφετέρου, οι άνεμοι που υπάρχουν στο σημείο δεν βοηθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά έχει φτάσει μέσα στο χωριό και καίει σπίτια και περιουσίες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους στην περιοχή Χάνια.

 

Οι κάτοικοι της Νεμούτας σώζουν το χωριό τους

Στο σημείο βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικης και δίνουν τιτάνια μάχη με το πύρινο μέτωπο, ώστε να την οριοθετήσουν και να διασώσουν ότι μπορούν από το δάσος της περιοχής.

Αναζωπύρωση στη Νεμούτα

Νωρίτερα, σύμφωνα με το PatrisNews, το μέτωπο «άγγιζε» το φαράγγι του Άμπουλα

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την δασική έκταση κοντά στο χωριό Νεμούτα της προηγούμενες μέρες ήταν τρομακτικό. Οι κάτοικοι του χωριού με αυτοθυσία είναι εκεί και καθαρίζουν χωράφια, κλαδεύουν δέντρα προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους και να συνδράμουν τις πυροσβεστικες δυνάμεις.

nemouta6
nemouta10
nemouta11

Τα μέτωπα που απασχολούν την Αρχαία Ολυμπία

«Τρία πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Χελιδόνι, το οποίο κάποια στιγμή κινήθηκε προς την περιοχή Κρυονέρι, καίγοντας κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Νεράιδας».

«Τα άλλα μέτωπα», όπως είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «βρίσκονται στις περιοχές της Αχλαδινής και της Νεμούτας, καθώς και στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος».

Όπως επεσήμανε, «το θετικό είναι ότι στις παραπάνω περιοχές δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Να σημειωθεί ότι σε όλα τα πύρινα μέτωπα επιχειρούν συνεχώς ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το έργο τους συνδράμουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο που υπήρχε στις περιοχές Λαμπέτι, Κολίρι και Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί, καταφέρνοντας τελικά να το περιορίσουν σημαντικά».

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τεράστια καταστροφή. Η φωτιά στην νησο Εύβοια από ότι βλέπω θα σβήσει όταν φτάσει Ωραιούς Ιστιαία Πευκί. Αναγκαστικά. Μετά έχει θάλασσα που θα παει.Υπαρχουν ολοκληρα χωριά που έσβησαν από το χάρτη.Τραγωδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ