Για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι γιατροί αν ποτέ φτάσει σε μια ακραία κατάσταση να επιλέγουν οι γιατροί ποιος ασθενής χρειάζεται μεγάλη και άμεση φροντίδα εξήγησε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Υπουργείου Υγεία υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που ελπίζει ότι θα αποφύγουμε, διότι είναι μια τραγική απόφαση για έναν γιατρό.
Παράλληλα τάχθηκε υπερ του lockdown καθώς όπως εξήγησε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σταματήσει η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τόνισε, ότι παγκοσμίως τα περιοριστικά μέτρα ήταν απαραίτητα για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς.
Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ο κ. Εξαδάκτυλος επέμεινε στο μέτρο των lockdown όμως, θα μπορούσε όπως είπε να οργανωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα που δεν είχε ποτέ αξιοποιηθεί στη χώρας. Θα είχε όμως, ριζική συμβολή όπως τόνισε.
Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, είναι απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί και να σταθεί στα πόδια του, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα, την αμοιβή των γιατρών. Όπως είπε, ο Έλληνας γιατρός αμείβεται χαμηλότερα από όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει αν προσαρμοστεί ώστε να πάψουν να αναζητούν καλύτερο βιοπορισμό οι επιστήμονες στο εξωτερικό.
Για το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ιστορικά σε μια παρόμοια πανδημία πριν 100 χρόνια (Ισπανική Γρίπη 1918), το β’ κύμα ήταν φονικότερο με μια ραγδαία αύξηση των Οκτώβριο και κορύφωση στο τέλος Νοεμβρίου ενώ υπήρξε μια μικρή υποχώρηση τον Δεκέμβριο και ξανά τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο όπου ξεθύμανε εντελώς.
Αναγκαστική ιατρική επιλογή των ασθενών
Εξάλλου για τη σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων που δοκιμάζονται από την κατάσταση της πανδημίας, μίλησε και ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6. Όπως είπε η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή, ενώ δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γίνεται αναγκαστική ιατρική επιλογή των ασθενών, είναι κάτι όπως είπε που πρέπει να περιμένουμε. Συνήθως, όπως εξήγησε, η επιλογή των ασθενών για να διασωληνηθούν έχει βασικό κριτήριο ποιος το έχει μεγαλύτερη ανάγκη και αναλόγως την ηλικία, οι νεότεροι συνήθως βρίσκονται σε προτεραιότητα.
Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του για το επικείμενο καθολικό Lockdown.. Όπως τόνισε, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτείνοντας, καταρχάς μια αγωγή υγείας που δεν είχε ποτέ η χώρα μας ώστε να είναι καλά ενημερωμένος ο κόσμος. Tη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η απομόνωση των κρουσμάτων καθώς όπως υπογράμμισε, δεν αρκεί να εντοπίζονται απλώς.
Υπογράμμισε, την ανάγκη να γίνουν επιπλέον προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.
Ο κ. Κούβελας, όπως είπε, θεωρεί απαράδεκτο να έχουν κλείσει κλινικές λοιμωδών και να εξυπηρετούνται τα περιστατικά από κλινικές μαζί και με άλλες παθήσεις. Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σωστής διαχείρισης είναι η Κίνα όπου μέσα σε μικρό διάστημα έφτιαξε κλινικές ειδικά για τα περιστατικά COVID19.
Κορονοϊός: Σε «τεντωμένο σχοινί» οι ΜΕΘ – Δείτε πόσες κλίνες απομένουν
Δεν θα αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω στη μάχη με τον κορονοϊό τόνισε ο αν. υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην αποψινή ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν την περίοδο του lockdown.
Ο B.Κοντοζαμάνης τόνισε ότι όλα τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με κορονοϊό, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται κανονικά τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, αλλά και οι νοσηλείες και η φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα. Τόνισε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του COVID 19 και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο, όταν είναι έτοιμο, θα χορηγηθεί δωρεάν – και η διάθεσή του στην χώρα μας θα γίνει μόνο εφόσον έχει εγκριθεί από τους διεθνείς οργανισμούς.
«Το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις Όσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «αυτό είναι που προσπαθούμε να προλάβουμε, γι’ αυτό λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα για να περιορίσουμε την διασπορά».
Όπως εξήγησε, μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες χρειάστηκαν 95 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό και ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού κατά 53,6% οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς έχουν προστεθεί 300 επιπλέον κλίνες – αριθμός που θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2020, όπως είπε. Σήμερα, τόνισε, «υπάρχουν 160 κενές κλίνες για κορονοϊό σε όλη την επικράτεια, από το σύνολο των 1038 κλινών ΜΕΘ με που διαθέτει η χώρα. Στην Αθήνα, από τις 164 κλίνες για τον κορονοϊό, 61 είναι κενές – και στη Θεσσαλονίκη, από τις 87 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, οι 19 είναι κενές.
Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στόχος είναι να γίνει πιο ισχυρό το ΕΣΥ, και «αυτό προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα από τον Μάιο με σημαντικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού». Αναφερόμενος στις απλές κλίνες νοσηλείας, είπε ότι σε αυτές νοσηλευθήκαν 600 ασθενείς με κορονοϊό τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες τώρα 3339 απλές κλίνες, από τις οποίες οι 2000 είναι σήμερα κενές. Ο κύριος Κοντοζαμάνης μίλησε επίσης για επιπλέον προσλήψεις, αλλά και για αυξημένα κονδύλια για την υγεία, ύψους 302 εκ ευρώ.
Αναφερόμενος στα τεστ που γίνονται για τον κορονοϊό, είπε ότι «από τις 6500 τον Ιούνιο φτάσαμε στα 30.000 τεστ κάθε μέρα σήμερα» τα οποία πλέον μπορούν να γίνονται σε πολλά περιφερειακά ιατρεία και σε 180 κέντρα υγείας. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού αυτοπροστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων φαρμάκων.