Πόσες ΜΕΘ έχουμε τελικά;

0
495
 

Η κάπως… επαμφοτερίζουσα δήλωση την Τρίτη, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, μαζί με τις συνεχείς προειδοποιήσεις των γιατρών ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αύξηση των ΜΕΘ δεν αντιστοιχούν σε πρακτική εφαρμογή, αλλά και τη ραγδαία αύξηση των διασωληνομένων, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Με δήλωσή του, ο κ. Κικίλιας παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930.

Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές. Δηλαδή, στην πιο προβληματική περιοχή της χώρας, οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες κατά 78%.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές. Στη δεύτερη πιο «κόκκινη» περιοχή της χώρας, το ποσοστό κάλυψης είναι 62%.

Οι αριθμοί είναι σαφώς ανησυχητικοί. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει άλλες 40 κλίνες στην Αττική μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών».

Βέβαια, ο κ. Κικίλιας δήλωνε στις 7 του περασμένου Απριλίου, ότι «μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε 1.000 κλίνες ΜΕΘ». Έπεσε έξω κατά… 70.

Η ΠΟΕΔΗΝ, στη δική της έρευνα για τον ακριβή (έχει σημασία…) αριθμό των κρεβατιών εντατικής θεραπείας, διαψεύδει το υπουργείο Υγείας. Λέει ότι «με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού».

Υπάρχει δηλαδή μια απόσταση σχεδόν 400 κλινών από τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί:

«Εάν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωσή τους οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορωνοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις».

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει συνολικά 37 κλίνες στην Ήπειρο, σε ΜΕΘ, ΜΕΘ covid και ΜΑΦ, συν 6 που δεν λειτούργησαν λόγω ελλείψεων. Αναλυτικά η έρευνά της, είναι εδώ

Κλίνες ΜΕΘ στην Ήπειρο

(σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ)

Γ.Ν.  ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 6 κλίνες. ΜΑΦ δεν υπάρχει. Για  τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 26 άτομα ως  επικουρικό προσωπικό.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: μία Γενική ΜΕΘ με  14 κλίνες και μία ΜΕΘ covid με 8 κλίνες που μπορεί να μετατραπεί σε  περισσότερες. Υπάρχει και μία Γενική ΜΑΦ με 8 κλίνες. 140 άτομα περίπου  έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας.
Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ:  Υπάρχει μία Γενική ΜΑΦ με 6 κλίνες και δεν λειτούργησε ποτέ λόγω  ελλείψεων. ΜΕΘ δεν υπάρχει. Έχουν προσληφθεί για την περίοδο της  πανδημίας περίπου 43 άτομα επικουρικό προσωπικό.
Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Δεν υπάρχει Γενική ΜΕΘ και υπάρχει μία ΜΑΦ μόνο στην χειρουργική κλινική. Περίπου 20 άτομα προσλήφθηκαν.

Η δε ΟΕΝΓΕ κρούει ξανά τον κώδωνα:

«Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί ακόμα και τώρα διαπιστώνουμε πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από την μια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τους συναδέλφους όλης της χώρας».

Πηγή: typos-i.gr/article/poses-me8-exoyme-telika

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ