Και δεύτερο σοκ από το ηχητικό ντοκουμέντο -Το 2017 άφησαν τα Κύθηρα και τη Μάνη να καούν

1
511

Σοκάρει το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής» για τη συγκάλυψη που επιχειρήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ανάμεσα στα λεγόμενα του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου, βγαίνουν και αποκαλύψεις για τις φωτιές που έκαψαν τα Κύθηρα και τη Μάνη το 2017, καθώς σκοπιμότητες και κόντρες αξιωματικών άφησαν τις κρίσιμες ώρες τις πληγείσες περιοχές χωρίς εναέρια μέσα.

Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις από το ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής», καθώς, σύμφωνα με τον διάλογο που δημοσιεύεται ανάμεσα στον κ. Ματθαιόπουλο και τον επικεφαλής των ερευνών για το Μάτι, Δημήτρη Λιότσιο, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής άφησε αβοήθητους τους κατοίκους στα Κύθηρα και στη Μάνη, με σκοπό να εκτεθεί ο επικεφαλής των περιοχών αυτών.

Ακούστε ολόκληρο το σοκαριστικό ηχητικό:

«Θα σε αφήσουν χωρίς εναέρια, όπως στα Κύθηρα και στη Μάνη»

Μάλιστα, ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να απειλεί τον κ. Λιότσιο με δυσμενή μετάθεση, αλλά και σε μία πιθανή φωτιά να τον αφήσουν χωρίς εναέρια. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ακούγονται στο ηχητικό: «Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω χωρίς να το θέλω εγώ για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις τίποτα», λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσιο.

Επιπλέον γίνεται και μία ανατριχιαστική αναφορά και στα περιστατικά με τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη το 2017. «Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Τότε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος ήταν συντονιστής της επιχείρησης. Για την ιστορία, πάντως, ο Ιωάννης Βασιλειάδης αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018, και τη θέση του πήρε ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής.
Η καταστροφή των Κυθήρων -Στάχτη 20.000 στρέμματα

Δήμαρχος Κυθήρων (ΘΕΜΑ 104,6): Κάηκε το νησί για να «καθαρίσει» ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη

kithira-arthro

Ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης περιγράφει πώς κάηκε το 2017 το 13% των Κυθήρων όταν απογυμνώθηκε από μέσα ο μηχανισμός και η φωτιά αναζωπυρώθηκε – Πώς η φωτιά στα Κύθηρα και τη Μάνη χρησιμοποιήθηκαν για να πιεστεί ο πραγματογνώμονας για το Μάτι – Ο τότε υπουργός Νίκος Τόσκας κατηγορούσε τον δήμαρχο ότι έκανε …πολιτικό παιχνίδι

Σε βαρύτατες καταγγελίες που επιβεβαιώνουν τα όσα σοκαριστικά ακούγονται για τη φωτιά τον Αύγουστο του 2017 στα Κύθηρα στο ηχητικό ντοκουμέντο με όσα είπε τον Σεπτέμβριο του 2018 ο τότε αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος στον εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσο, προχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά την φωτιά στο Μάτι και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς του 2018 ακούγεται ο κ. Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον κ. Λιότσιο έχουν βάση.

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρις εναέρια και στη Μάνη χωρις εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά» ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Αρχικά ο κ. Χαρχαλάκης υπενθύμισε ότι το 2017 «συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα».

«Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα ενάερια ερχόντουσαν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκε επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν» συνέχισε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Ο κ. Χαρχαλάκης παρουσίασε, μάλιστα, και την «ομολογία» Βασιλειάδη, του υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο οποίος ήρθε στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.

«Το Σάββατο εκείνο το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:

« – Κύριε υπαρχηγέ νομίζω ότι τελειώσαμε
 – Κύριε αντιδήμαρχε τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε»

Η φωτιά είχε σβήσει αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Έχω ήδη ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους και θα προκαλέσει νομικό σεισμό αυτά που θα αποκαλυφθούν. Τρια χρόνια μετά δεν με έχει καλέσει ούτε ένας αστυφύλακας να δώσω μια κατάθεση. Έχω ζητήσει από την Πυροσβεστική πόρισμα δεν μου έχουν απαντήσει. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν καλέσει για κατάθεση ούτε εμένα ούτε τον αντιδήμαρχο πολιτικής Προστασίας. Αυτό και μόνο δηλώνει πρόθεση συγκάλυψης. Με καλούν για μια φωτιά που έκαψε 150 τ.μ. να δώσω κατάθεση και για χιλιάδες στρέμματα δεν μου έχουν ζητήσει καμία κατάθεση» κατέληξε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Η επίθεση Τόσκα και τα ερωτήματα που είχε θέσει η Νέα Δημοκρατία

Η φωτιά στα Κύθηρα είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα με τη Νέα Δημοκρατία να καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνοντας την αναζωπύρωση που προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή.

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υποστήριζε ότι «στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα» επιτιθέμενος στον δήμαρχο Κυθήρων για τον οποίο έλεγε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας» και «ότι σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα» υποστηρίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.

O δήμαρχος Κυθήρων σε ανάρτησή του στο facebook δηλώνει αποφασισμένος να αποδοθούν ευθύνες. Δείτε την ανάρτησή του:

Φωτιά στο Μάτι: Ο διάλογος της συγκάλυψης και οι απειλές – «Δεν με αγγίζει τίποτα εμένα, κράτα το στόμα σου κλειστό»

mati-matthaiopoulos-arthro_2

Διαβάστε όλες τις «οδηγίες» και τις απειλές του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλου (δεξιά) στον εμπειρογνώμονα Δ. Λιότσιο (αριστερά)   – Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας, μήνυση και από τον εμπειρογνώμονα – Σκέψεις για ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή- Εξωδικο της Γεροβασίλη στην Καθημερινή!

Οργή, θυμό, αγανάκτηση και αποτροπιασμό προκαλούν όλα όσα ακούγονται να λέει στον εμπειρογνόμωνα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο που είχε αναλάβει το έργο της διερεύνησης των αιτιών της φωτιάς στο Μάτι, ο τότε αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, διατάχθηκε έρευνα από τον εισαγγελέα, μετά τις αποκαλύψεις για την επιχείρηση συγκάλυψης, ενώ μήνυση υπέβαλε και ο εμπεισογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος.  Μάλιστα, υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων για την επιχείρηση συγκάλυψης, υπάρχουν σκέψεις για να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή, αίτημα που δεν είχε ευδοκιμήσει στο παρελθόν.

Ο κ. Ματθαιόπουλος χρησιμοποιώντας αγοραίο ύφος απειλεί ανοιχτά, στον διάλογο που έχει καταγράψει ο κ. Λιότσιος, προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες για τη φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων το 2018.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής τον Σεπτέμβριο του 2018 που έχει καταγραφεί ο διάλογος, απειλεί τον πυραγό στον βαθμό εμπειρογνώμονα με αγωγές και μηνύσεις, με δυσμενή μετάθεση, με το συνταξιοδοτικό του, ακόμα και με άρνηση αποστολής εναέριων μέσων σε μελλοντική φωτιά στην οποία ο κ. Λιότσιος θα ήταν υπεύθυνος για την αντιμετώπισή της επικαλούμενος ως… παράδειγμα την καταστροφή των Κυθήρων το 2017.

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος χρησιμοποιεί τη λέξη «παιχνίδι» μιλώντας για υποθέσεις που έχουν κοστίσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

«Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο, θα σ’ ανοίξει τον κώλο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου, θα σ’ ανοίξει τα καπούλια. Μόλις κατηγορηθούμε, θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση. Κατηγορείσαι, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι. Και το μεμωνομένο μέτα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα» ακούγεται να λέει με ύφος που δεν θυμίζει αξιωματικό, πολύ περισσότερο επικεφαλής ενός σώματος.

Σε άλλο σημείο, δε, επισημαίνει την «οδηγία» που έλαβε από την «Υπουργό»: «Μην γράψεις πουθενά σου λέω, ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Η Υπουργός αυτό μου’ πε. Κάλεσέ τον, μου λέει, και πες του το. Μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Η Όλγα Γεροβασίλη, μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας επέδωσε στην εφημερίδα Καθημερινή εξώδικό της για το χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικες  και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπο της.  «Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει» γράφει η κυρία Γεροβασίλη στην ανακοίνωση που εξέδωσε προσθέτοντας ότι «σε λίγη ώρα θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ