Σεισμός: Αντέχει η Ελλάδα 7 Ρίχτερ; (vid)

1
1134
Video: Η Ελλάδα στην αγκαλιά του Εγκέλαδου

Στον απόηχο της τραγωδίας στη Μάνδρα, τα ολέθρια αποτελέσματα της οποίας ισοδυναμούν μ’ εκείνα ενός σεισμού, σ’ αυτό το βίντεο ακτινογραφείται -σε σχέση μ’ αυτόν τον δεύτερο κίνδυνο από φυσική καταστροφή- ο ελληνικός χώρος, ο οποίος συγκεντρώνει το 90% της σεισμικής ενέργειας του ευρωπαϊκού.

Διαβάστε επίσης

Ζητούμενο -αφενός πόσο αντέχει η χώρα, η έκτη πιο σεισμογενής σε παγκόσμιο επίπεδο, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, αφετέρου ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ισχυρής δόνησης στην πιο πυκνοκατοικημένη Περιφέρεια της Ελλάδας, δηλαδή την Αττική.

Αστοχίες, ολιγωρίες, τρωτότητα κατασκευών, κίνδυνοι από δημόσια και άλλα κτίρια συνάθροισης κοινού που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί παρότι έχουν περάσει 16 χρόνια από τη σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και η κρυμμένη, σε υποθαλάσσια ρήγματα, απειλή για την Αττική, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Πανεπιστημιακών, Κωνσταντίνου Σπυράκου, καθηγητή στο Μετσόβιο και διευθυντή του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας του ΕΜΠ, Άκη Τσελέντη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), και Εύης Νομικού, επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλους της επιστημονικής ομάδας που χαρτογράφησε τα πέντε μεγάλα ρήγματα, στο βυθό του Αιγαίου, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, που μπορούν να δώσουν σεισμούς μέχρι και 7,3 Ρίχτερ.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός: «Δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει» λέει ο Γ. Παπαδόπουλος

Σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός: Πως να προφυλαχθείτε εσείς και τα παιδιά σας!

Σεισμός: Πως να προφυλαχθείτε εσείς και τα παιδιά σας!

Με αφορμή τον σημερινό ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,4 ρίχτερ που σημειώθηκε περίπου στις 22:24 στην περιοχη του Μαραθώνα αποφασίσαμε να αναρτίσουμε ένα θέμα με το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού εσείς και τα παιδιά σας.

Σε περίπτωση σεισμού:

-Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μαζί με τα παιδιά σας μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής. Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. —Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε.–Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
-Ενημερώστε τα παιδιά σας πως αν βρίσκονται κάπου χωρίς εσάς, στο σχολείο ή φροντιστήριο ή στο σπίτι κάποιου φίλου, να κρυφτούν κάτω από ένα τραπέζι, γραφείο ή θρανίο, πέφτοντας στα γόνατα και καλύπτοντας το κεφάλι με τα χέρια. Τονίστε πως δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε πόρτες και παράθυρα και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν ασανσέρ!
-Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
-Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
-Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
-Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
-Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
-Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους!

Μετά το σεισμό:
-Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
-Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
-Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
-Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
-Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
-Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
-Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
-Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.
-Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.

Οικογενειακός Σχεδιασμός – Ατομική & Οικογενειακή ετοιμότητα:
-Δημιουργήστε ένα οικογενειακό αντισεισμικό σχέδιο.
-Να γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο (κάτω από τραπέζια, γραφεία ή τους εσωτερικούς τοίχους).
-Να γνωρίζετε τα επικίνδυνα σημεία (παράθυρα, καθρέπτες, κρεμάμενα αντικείμενα, τζάκια και ψηλά έπιπλα).
-Κάνετε πρακτικές ασκήσεις. Φυσικά, ερευνήστε ποιοι είναι οι ασφαλείς χώροι για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας.
-Μάθετε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες και τεχνικές ανάνηψης.
-Αποφασίστε σε ποιο σημείο θα συναντηθεί η οικογένειά σας, σε περίπτωση που χαθείτε.
-Να έχετε έναν κατάλογο με αριθμούς τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης.
-Επιλέξτε ένα φίλο εκτός περιοχής ή συγγενή, που τα μέλη της οικογένειάς του μπορούν να τηλεφωνήσουν μετά το σεισμό και να ειδοποιήσουν για την κατάστασή σας.
-Ετοιμάστε ένα φορητό σάκο επιβίωσης για τη δουλειά και το ταξίδι.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έζησα τρεις μεγάλους σεισμούς, δύο στην Αθήνα (1981 και 1999) και τον περσινό στο νησί μας. Όλοι γύρω στα 7 ρίχτερ.
    Η σωστή εφαρμογή της αντισεισμικής νομοθεσίας στην ανέγερση κτιρίων και υποδομών έδειξε ότι παρ’ ότι ο βαθμός ρίχτερ των σεισμών ήταν πολύ μεγάλος, όλα τα κτίσματα με σωστή κατασκευή είχαν ελάχιστες ή και καθόλου ζημιές.
    Άρα η αντοχή που αναφέρεται έχει να κάνει με την σωστή εφαρμογή των αντισεισμικών κανόνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ