Η 25η Μαρτίου γιορτάζεται πανηγυρικά με διπλή γιορτή | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

0
5810
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

 

Η ημέρα  αυτή είναι ξεχωριστή. Είναι  η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας, όπου το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του Σωτήρα Χριστού, πλημμυρίζει με ελπίδα και αγαλλίαση τους ανθρώπους. Ο  Ευαγγελισμός της Παναγίας,  αποτελεί για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, σημαντική γιορτή.

Το  ίδιο σημαντική είναι και για   το Έθνος μας αυτή η ημέρα.

Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγιάς, διάλεξαν οι οπλαρχηγοί με αρχηγό τον γενναίο  Κολοκοτρώνη,  για να σηκώσουν το λάβαρο της λευτεριάς και  να κηρύξουν την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Μια επανάσταση δύσκολη και φαινομενικά ακατόρθωτη, αφού μπόρεσε να αποτινάξει τον περίπου 400 χρόνων βαρύ Οθωμανικό ζυγό  και να χαρίσει στους Έλληνες την πολυπόθητη λευτεριά. Η αποφράδα ημέρα της 13 Μαΐου του 1453, όταν η ‘Πόλης εάλω’ από τον Οθωμανικό  κατακτητή, βύθισε την Ελλάδα και τα γύρω Ευρωπαϊκά κράτη, σε μια ατέλειωτη σκλαβιά, τεσσάρων και πλέον αιώνων.

Με τα χρόνια, ο  ένας μετά τον άλλον, οι λαοί  που ήταν  υπό την κατοχή του Σουλτάνου απελευθερώθηκαν, μέχρι που έφτασε και η ώρα της Ελλάδας, να θυσιάσει ποταμούς αίματος,  για να αποτινάξει τον τυραννικό Οθωμανικό ζυγό.

Χάρις τις τολμηρές αποφάσεις και τους γενναίους αγώνες των προγόνων μας,  σήμερα χαιρόμαστε την ελευθερία μας. Μια ελευθερία, που την έθεσαν πάλι σε κίνδυνο υποθηκεύοντας  παράλληλα και την Εθνική μας κυριαρχία, οι κακοί πολιτικοί, οικονομικοί και κυβερνητικοί χειρισμοί,  μερικών  ακατάλληλων  και άπληστων, υπερφίαλων πολιτικών.

Και εφέτος, το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παναγία, πως θα γίνει η  Μητέρα του Χριστού, γιορτάζεται  παράλληλα με το χαρμόσυνο μήνυμα της Επανάστασης για την Λευτεριά σε όλη την Ελλάδα.

Σε όλες τις φερώνυμες Εκκλησίες  και τα Εξωκλήσια του νησιού μας,   γιορτάζεται η ημέρα του Ευαγγελισμού, με ιδιαίτερη   λαμπρότητα.  Στην  φερώνυμη Εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, στο παραλιακό Μαστιχάρι,   πολλοί   πιστοί  θα παρακολουθήσουν τον κατανυκτικό Εσπερινό και την επομένη, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Την παραμονή το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του   Ευαγγελισμού, στη πόλη,   πλημμυρίζει από πιστούς, που παρακολουθούν τον  πανηγυρικό,  Αρχιερατικό  Εσπερινό,  ενώ την επομένη με κατάνυξη, παρακολουθούν  την  Θεία Λειτουργία.

Το Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού, αποτελούσε Καθολικό Ναό αφιερωμένο στην Παναγία, κατά την Ιταλοκρατία.  Μετά την Ενσωμάτωση, προστέθηκε το Ιερό ξυλόγλυπτο  τέμπλο και ο Ναός λειτουργεί  ως Ορθόδοξος.

Επίσης η  Βυζαντινού ρυθμού,  ανακαινισμένη Εκκλησία, της Παναγίας της  Ευαγγελίστριας, στο χωριό Ασφενδιού, γεμίζει κάθε χρόνο ασφυκτικά από πιστούς, που παρακολουθούν τον κατανυκτικό Εσπερινό και  την επομένη  την    Θεία  Αρχιερατική   Λειτουργία  Μετά την Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους κόσμου, ακολουθεί η κατάθεσης στεφάνων στο παρακείμενο ηρώο και η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών του ορεινού χωριού.

Η  ημέρα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας, γιορτάζεται σε όλα τα χωριά, καθώς   και στην πόλη με Αρχιερατική Δοξολογία, στον  Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό του Αγίου Νικολάου και με καταθέσεις στεφάνων στο ηρώο. Ακολουθούν η καθιερωμένη παρέλαση και οι Δημοτικοί χοροί, από τα διάφορα  Σχολεία και  Γυμνάσια, καθώς και από το Λύκειο Ελληνίδων Κω.  Επίσης την ημέρα αυτή τη γιορτινή, διακόπτεται η αυστηρή νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής και καταναλώνεται ψάρι, κυρίως μπακαλιάρος σκορδαλιά, σύμφωνα  με το παραδοσιακό έθιμο.

Χρόνια πολλά.   Ξανθίππη Αγρέλλη

(φωτο Γεωδίφης – παλιές φωτογραφίες της Κω)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ