ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ Με πολλές παρουσίες η ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής στην Κω (Πανηγυρικός- κατάθεση στεφάνων)

0
2530

Κυριακή 18/9 ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922
Φωτο-ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε στη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, ο Μητροπολίτης κ. κ .Ναθαναήλ, που τέλεσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού παπά Γιώργης, με τον Ιεροδιάκονο Αμβρόσιο.
Στο μεστό κήρυγμά του, ο Δεσπότης, μίλησε για την ανθρώπινη ψυχή, που όσα και αν κερδίσει υλικά αγαθά, δεν έχουν καμιά αξία, μπροστά στις πνευματικές αρετές της ψυχής. Όπως τόνισε ο Ποιμενάρχης, σύμφωνα με το κατά Μάρκον, Ιερό Ευαγγέλιο της Κυριακής, ο Ιησούς, κάλεσε όποιον θέλει να τον ακολουθήσει, χωρίς να επιβάλλει και να υποχρεώνει κανέναν, να Τον πιστέψει.
Αυτός όμως που θα Τον πιστέψει, πρέπει να ακολουθεί την εντολή της ανιδιοτελούς αγάπης, ακτημοσύνης και ελεημοσύνης, προς τον αδελφό και συνάνθρωπο του.
Ακολούθησε Δοξολογία και επιμνημόσυνος δέησης, στην μνήμη χιλιάδων αδίκως εκδιωχθέντων Ελλήνων, αδελφών μας Μικρασιατών, από το Τουρκικό καθεστώς το 1922, κυρίως από την θρυλική Σμύρνη.
Παρόντων των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, ο γραμματέας του Συλλόγου Μικρασιατών Κω, ο ‘Ηρόδοτος’, ανέγνωσε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ο κ. Νικόλαος Κανταρζής, στον σύντομο λόγο του, αναφέρθηκε στις άστοχες ενέργειες πολιτικές και στρατιωτικές των τότε κυβερνώντων, που ήταν η αιτία να ζήσει η Ελλάδα, την τραγική Μικρασιατική καταστροφή και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, την οδυνηρή προσφυγιά.
Έπειτα έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και η επιμνημόσυνος δέησης, στο Μνημείο των Ηρώων. Ακολούθησε φιλόξενο πρωινό, στον Δεσπότη, στις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές και σε όλους τους παρισταμένους, από τον πρόεδρο κ Μανόλη Τσιγαρά και τον Σύλλογο των Μικρασιατών, στο παρακείμενο «Καμέλια».
Ξανθίππη Αγρέλλη

* Το βίντεο είναι από τη Δημοτική τηλεόραση:

dhras.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ