Ιδιαίτερη και ξεχωριστή η φετινή επέτειος μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον ΙΝ Αγ. Γεωργίου Νέας Αλικαρνασού & στο Μνημείο των Μικρασιατών

7
7026

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή η φετινή επέτειος μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού, 100 χρόνια μετά, με σκοπό να τονίσει αλλά και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δύσκολης και δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας απ’ την τουρκική θηριωδία.

Η Δοξολογία για την Ημέρα μνήμης εψάλη αμέσως μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου τον οποίο πλαισίωνε ο Ιερός Κλήρος της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Θεολογίας και μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Θεόφιλος Μικέ Μουζουράκης.

Αμέσως μετά εψάλη Τρισάγιο στο μνημείο των Μικρασιατών που φιλοτέχνησε έναντι του ναού ο συντοπίτης μας καλλιτέχνης και υπεύθυνος του Εργαστηρίου ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων με την παρουσία των Αρχών και όλων των παρισταμένων, συνοδεία της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού αγήματος. Τελετάρχης ήταν η κα. Δήμητρα Γιάχου, υπάλληλος της Περιφερειακής ενότητας Κω.

Στεφάνι κατέθεσαν εκ μέρους του Δήμου Κω, ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης, εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η αντιπεριφερειάρχης, Ευρυδίκη Νάκη, εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων ο Ταξίαρχος διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Σπύρος Κογιάννης, εκ μέρους της Β’ αστυνομικής διεύθυνσης Δωδεκανήσου ο ταξίαρχος διευθυντής, Λουκάς Θάνος, η εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής Κω, ο διοικητής της Π.Υ Κω, Γρηγόρης Μαυρίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ», Αλέκος Μαρκόγλου, συνοδευόμενος απ’ τον επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου Μανώλη Τσιγαρά, ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας», Χαράλαμπος Ναβροζίδης, ο πρώτος πρόεδρος εκ των απογόνων του συνδέσμου εθελοντών παλαιών και εθνικής αντίστασης, Ματθαίος Φρ. Καζαμίας, ο πρόεδρος της Ένωσης απόστρατων αξιωματικών στρατού παράρτημα Κω, Ιάκωβος Φλεριανός, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών και ανθυπασπιστών Κω – Νισύρου, Μιχάλης Χατζημάρκος, και η εκπρόσωπος του Ελληνικού ερυθρού Σταυρού – Περιφερειακό τμήμα Κω.

Παρόντες ήταν επίσης: η αντιδήμαρχος, Σέβη Βλάχου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Διονυσία Τελλή, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ, Παναγιώτης Χατζηχριστοφής,  η ειδική σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πρόνοιας, Σταματία Κανταρζή, ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Κανταρζής, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΙΙΚ Ιατρός Γεώργιος Τάλλαρος, ο Σοφολογιότατος Ιμάμης, Τράμπα Ιρφάν, η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ, Ελβάν Κοτζαογλάν,  ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ασφενδιού, Μιχάλης Γιωργαλλής και πολλά μέλη του συλλόγου Μικρασιατών.

βίντεο:KOS TV

 

Προηγήθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή μετά την Ύψωση  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (εορτή Αγίου Ευμενίου Γορτύνης και Αγίας Αριάδνης) προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ναθαναήλ με συλλειτουργό τον εφημέριο του ΙΝ π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του ΙΝ Νικόλαο Ματσούκα, Γιώργος Σανιδάς, Νίκος Ιτσινές, Μιχάλης Ευαγγελίδης, Φίλιππος Σαρρής.

7 ΣΧΟΛΙΑ

    • Σύμφωνα με την σύμβαση της 9ης Δεκεμβρίου του 1948 του ΟΗΕ –που έχει ισχύ από το 1951- προβλέπονται τα εξής: «Έγκλημα γενοκτονίας συνιστούν οι πράξεις που σκοπό έχουν να εξαφανίσουν, μερικώς ή ολικώς, μια εθνική, φυλετική, ή θρησκευτική ομάδα…
      Ας βρουν την ανδρεία οι γενοκτώνοι να ζητήσουν συγνώμη και ας κρατήσουν τα σπίτια και τα χωράφια των προγόνων μας. Χάρισμα σας.!!!

  1. Πολύ ωραία εκδήλωση . Κάποιες παρουσίες δεν μπορώ να τις καταλάβω .
    Υπέροχος ο πανηγυρικός του καθηγητή . Συγκίνηση .

  2. Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης
  3. Μια ακόμα χαμένη επέτειος, που σπαταλιέται σε φιέστες ακατάσχετης απολιτίκ νοσταλγίας, αυτομαστιγώματος και οικτιρμού. Ούτε λέξη για γενοκτονία, κεμαλικες θηριωδίες κλπ. Και φτάσαμε η Άγκυρα να κατηγορεί Αθήνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ