Άντριου Κουόμο: Από εθνικός ήρωας, που απαιτούσε εμβόλια και μάσκες, αποδιοπομπαίος τράγος – Πώς τον «γκρέμισε» το #metoo

0
150

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, που είχε γίνει εθνικός ήρωας για την στάση του απέναντι στον Τραμπ και είχε βλέψεις ακόμη και για τον Λευκό Οίκο, αναγκάστηκε σε ταπεινωτική παραίτηση, μετά τις καταγγελίες 11 γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται

Ενάμιση χρόνο νωρίτερα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο αναδεικνυόταν εθνικός ήρωας. Εν μέσω πανδημίας και παντελούς έλλειψης ελέγχου όσο και ορθολογισμού εκ μέρους του Λευκού Οίκου που πνιγόταν στον επιθανάτιο ρόγχο της διακυβέρνησης Τραμπ, ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τις καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις των πολιτών. Αρπαξε τα ηνία, απαιτούσε εμβόλια, επέβαλε τις μάσκες, έκλεισε τα σχολεία, προνόησε για γενικό lockdown, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να υπακούσει οποιαδήποτε εντολή του προέδρου των ΗΠΑ. Υπεύθυνος για την Πολιτεία με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα του COVID-19 στις ΗΠΑ, ξεστόμισε τη φράση «δεν έχουμε βασιλιά στην Αμερική» και δοξάστηκε για τις ηγετικές του ικανότητες σε καιρό κρίσης. Πολλά αλλάζουν, όμως, σε ενάμιση χρόνο, ή αλλιώς «όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος».

Και ήρθε η ώρα της κρίσης: το αλλοτινό αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Παρά την αρχική επιμονή του να «δώσω μάχη μέχρι τέλους, ώστε να αποδείξω την αθωότητά μου», εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Διάδοχός του η 62χρονη Κάθι Χότσουλ, η οποία γίνεται και η πρώτη κυβερνήτρια στην Ιστορία της Πολιτείας.

cuomo__1_
O παραιτηθείς κυβερνήτης με την εντυπωσιακή τηλεοπτική chef Σάντρα Λι, με την οποία είχε μακροχρόνια σχέση μετά το διαζύγιό του

Πολιτική απομόνωση

Ο Κουόμο, έστω και αργά, συνειδητοποίησε ότι ξέμεινε από επιλογές. Ακόμα και ο μέχρι πρότινος φίλος του, πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, φρόντισε να αποστασιοποιηθεί από εκείνον ζητώντας την παραίτησή του. Στα 63 του χρόνια το αλλοτινό αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος βιώνει πολιτικό θάνατο και ηθική αποκαθήλωση μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της εισαγγελέως Λετίσια Τζέιμς, το οποίο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες 11 γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο.

Οπως είναι αναμενόμενο, σύμμαχοι τού έχουν γυρίσει την πλάτη, φίλοι και χρηματοδότες σφυρίζουν αδιάφορα, ακόμα και εκείνοι που μέχρι χθες διατείνονταν ότι είναι ο μόνος που διαθέτει τη λάμψη και την εμπειρία για να διαδεχτεί τον τωρινό ένοικο του Λευκού Οίκου. Τα απόνερα του οικογενειακού σκανδάλου απειλούν να πνίξουν μέχρι και τον αδελφό του, Κρις Κουόμο, ο οποίος μεσουρανεί ως αστέρι του τηλεοπτικού δικτύου CNN και παραμένει συνεπής στο καθημερινό τηλεοπτικό ραντεβού με τους θεατές του αποφεύγοντας να θίξει το θέμα των ημερών. Αυτό για το οποίο συζητούν όλοι οι υπόλοιποι: τον εξοστρακισμό του αδελφού του. Δύσκολοι οι καιροί του #MeToo για πολιτικές δυναστείες…

cuomo__5_
H Λίντσεϊ Μπόιλαν, πρώην βοηθός του Κουόμο, η οποία τον κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση

Με την παραίτησή του ο Κουόμο αποφεύγει την πρόταση μομφής και την ολοκλήρωση της έρευνας εις βάρος του. Μιας έρευνας που αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική, καθώς πληθαίνουν οι γυναίκες που έχουν να καταλογίσουν ανάρμοστη συμπεριφορά στον πρώην κυβερνήτη. Η εφημερίδα «New York Times» σχεδόν καθημερινά φιλοξενεί και μια νέα καταγγελία που αποτυπώνει έναν άνδρα δίχως φραγμούς και δίχως αίσθηση του σωστού και του λάθος. Κοινό σημείο σε όλα τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ότι ο Κουόμο δεν φαινόταν να αντιλαμβάνεται ότι ξεπερνά τα όρια. Οπως περιγράφει μία από τις πρώην συνεργάτιδές του, «ένιωθε υπεράνω κάθε νόμου».

Υπάρχει κάτι ειρωνικό στην όλη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι όταν πρωτοξέσπασε το κίνημα του #MeToo ο Κουόμο υιοθέτησε το προφίλ του προστάτη των γυναικών θυμάτων. Ανακοίνωσε ότι ιδρύει μαθήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στη Νέα Υόρκη. Εγινε, ωστόσο, γνωστό ότι το μάθημα αυτό αρνήθηκε να το παρακολουθήσει ο ίδιος. Εβαλε έναν συνεργάτη να το κάνει και να πλαστογραφήσει την υπογραφή του. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να δώσει συνέντευξη Τύπου μιας ώρας, στην οποία εξηγούσε πόσο υπέροχη εμπειρία ήταν και πόσο εκπαιδευτική για εκείνον. Την ίδια στιγμή που ακολουθούσε το κλίμα των ημερών δίνοντας συνεντεύξεις για τα δικαιώματα των γυναικών, τις απαράδεκτες συνθήκες στον χώρο εργασίας και «τους απαράδεκτους άνδρες που έκαναν κατάχρηση της δύναμής τους», προέτρεπε και άλλα θύματα να μιλήσουν. Αυτό έκαναν και 11 γυναίκες συνεργάτες του ή και γνωστές του. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν ανάρμοστη συμπεριφορά, «απαράδεκτη σωματική επαφή» και άλλα συναφή. Η 55χρονη Σέρι Γουίλ αποκάλυψε ότι ο Κουόμο τη φίλησε, παρά τη θέλησή της, στο μάγουλο, όταν επισκέφτηκε το σπίτι της το 2017. «Επιασε το χέρι μου και με ρώτησε αν θέλω κάτι άλλο. Οι κινήσεις του ήταν ανάρμοστες και προσβλητικές για μένα και την οικογένειά μου. Δεν προτίθεμαι να σωπάσω», τονίζει η μητέρα τριών παιδιών.

cuomo__4_
Ο Αντριου Κουόμο με την πρώην σύζυγό του Κέρι Κένεντι, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες

Μαρτυρίες που καίνε

Η 37χρονη Λίντσεϊ Μπόιλαν, η οποία διετέλεσε και βοηθός του, ισχυρίστηκε -μεταξύ άλλων- ότι της είχε πει «αν ήμουν σκύλος, θα σε καβαλούσα». Μία ακόμα συνεργάτις του έχει περιγράψει λεπτομερώς πώς ο κυβερνήτης έκλεισε την πόρτα του γραφείου και άρχισε τις σεξουαλικά φορτισμένες χειρονομίες, χωρίς τη συναίνεσή της, φέρνοντάς την σε προφανή αμηχανία. «Με τράβηξε κοντά του και το μόνο που θυμάμαι είναι να βλέπω το χέρι του, το μεγάλο χέρι του, και με αυτό άγγιξε το στήθος μου πάνω από το σουτιέν, αφήνοντάς με μπερδεμένη και εμβρόντητη». Η πρώην συνεργάτις του Μπαράκ Ομπάμα και στέλεχος της προεκλογικής καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν, Αννα Ρατς, επίσης υποστήριξε ότι ο Κουόμο την έκανε να νιώσει άβολα όταν συναντήθηκαν σε γάμο κοινών φίλων τους. «Εβαλε τα χέρια του χαμηλά στην πλάτη μου. Οταν του τα έβγαλα μόνη μου από εκεί, φάνηκε επιθετικός και έβαλε τα χέρια του στα μάγουλά μου. Με ρώτησε αν μπορεί να με φιλήσει και φώναξα αρκετά δυνατά για να με ακούσει ένας φίλος που βρισκόταν εκεί». Η 25χρονη Σάρλοτ Μπένετ εργάστηκε στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας ως σύμβουλος υγείας στο επιτελείο του 63χρονου Κουόμο. Η ίδια κατήγγειλε ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά, διευκρινίζοντας ότι δεν την ακούμπησε, αλλά στην ουσία την πίεζε ασφυκτικά να ενδώσει. Οι περισσότερες από τις καταγγελίες κινούνται σε αυτό το πλαίσιο: απρεπείς χειρονομίες και λεκτικές ενέργειες. Ο ίδιος έχει κάνει λόγο για αστεϊσμούς που παρεξηγήθηκαν. Ζήτησε συγγνώμη αν έκανε τις γυναίκες αυτές να νιώσουν άβολα, αλλά επιμένει ότι ουδέποτε τις ακούμπησε. Ακόμα και η ανακοίνωση της παραίτησής του κινήθηκε στο ίδιο ύφος: «Δεν έκανα κάτι κακό, αλλά τι να γίνει… Ας δεχτώ τη μοίρα μου».

Η πολιτική άνοδός του σφυρηλατήθηκε από τον πατέρα του Μάριο Κουόμο, ο οποίος πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 2015, σε ηλικία 82 ετών. Πριν από τον θάνατό του, όμως, είχε διαγράψει αξιοσημείωτη πολιτική καριέρα. Οι «New York Times» τον είχαν χαρακτηρίσει «φάρο του φιλελευθερισμού». Υπήρξε δημοφιλές στέλεχος των Δημοκρατικών με μεγάλη επιρροή εντός του κόμματος και στενούς δεσμούς με διάφορους προέδρους. Είχε διατελέσει και κυβερνήτης της Νέας Υόρκης από το 1983 έως το 1994. Ηταν αυτοδημιούργητος. Γεννήθηκε στο Κουίνς από Ιταλούς μετανάστες. Αποφοίτησε από τη Νομική και λίγα χρόνια αφότου υπηρέτησε τη δικηγορία, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Εφτασε, μάλιστα, κοντά στο να φλερτάρει με την προεδρική υποψηφιότητα το 1988 και το 1992. Είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος όταν εκλέχτηκε πρόεδρος τον πρότεινε να γίνει μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

cuomo__3_
Η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς, το πόρισμα της οποίας τον οδήγησε σε παραίτηση

«Πρίγκιπας του σκότους»

Οταν ο γιος του ανέλαβε την πολιτική του κληρονομιά, εκείνος εργάστηκε για μια μεγάλη δικηγορική εταιρεία του Μανχάταν, διατηρώντας τον ρόλο του συμβούλου του πρωτότοκού του. Οι δυο τους έμειναν αχώριστοι μέχρι και τον θάνατό του. Ατομα του περιβάλλοντός τους έχουν σχολιάσει ότι ο πρεσβύτερος Κουόμο ήταν που έχτισε εξαρχής όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία του διαδόχου του, ο οποίος ακολούθησε επακριβώς τα βήματά του: αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φόρνταμ το 1979 και τη Νομική του Ολμπανι το 1982, εργάστηκε λίγα χρόνια ως δικηγόρος και μετά μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του, όπου και εργαζόταν για τις πολιτικές του καμπάνιες. Ηταν υπεύθυνος της πρώτης επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα του, κερδίζοντας το προσωνύμιο «ο πρίγκιπας του σκότους». Από τότε υιοθέτησε ένα σκληρό, σχεδόν εκφοβιστικό στυλ διαχείρισης. Δεν ανεχόταν λάθη και εμπόδια. Παρά τη νεαρή ηλικία του συχνά συγκρουόταν με εμπειρότερους συνεργάτες του πατέρα του, οι οποίοι έσπευδαν να μεταφέρουν τα παράπονα και τη δυσαρέσκειά τους για τον θερμοκέφαλο γιο Κουόμο στον πατέρα του. Εκείνος φαινόταν περήφανος για τον χαρακτήρα και το πείσμα του μικρού. «Εχει τσαγανό», συνήθιζε να λέει όταν του εξηγούσαν ότι είναι αμετροεπής. Με τα χρόνια, έγινε παροιμιώδης και η «άξεστη συμπεριφορά του». Εκείνος συνήθιζε να λέει ότι «είμαι ιταλικής καταγωγής και δεν αντέχω τις μαλ…». Αυτή παρέμεινε η αγαπημένη του φράση μέχρι και σήμερα.

cuomo

Κατά πολλούς, η πρώτη εκλογή του Αντριου στο αξίωμα του κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης οφείλεται στον πατέρα του. Πράγματι, εκείνος είχε φροντίσει να τον τοποθετήσει στον κλειστό κύκλο συνεργατών του Μπιλ Κλίντον. Αυτός ήταν που εμπιστεύτηκε στον Κουόμο το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης. Το 2006 εξελέγη στο αξίωμα του γενικού εισαγγελέα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, θέση που θεωρείται κλειδί για τα ανώτερα αξιώματα. Συχνά, όμως, παραβλέπεται και η βοήθεια που του προσέφερε η πρώτη σύζυγος του Αντριου, η οποία δεν ήταν άλλη από την Κέρι Κένεντι, το έβδομο από τα έντεκα παιδιά του Μπομπ και της Εθελ Κένεντι. Ο γάμος τους διήρκεσε 15 χρόνια, από το 1990 έως το 2005, και τα ταμπλόιντ τούς είχαν κολλήσει το προσωνύμιο «Cuomolot» (συνδυασμός του ονόματος Κουόμο και Κάμελοτ, παρατσούκλι της δυναστείας Κένεντι). Οι κακές γλώσσες εμφάνιζαν την οικογένεια Κένεντι να μη βλέπει με καλό μάτι τον γαμπρό της, τον οποίο αντιμετώπιζε λίγο πολύ ως καιροσκόπο. Ακόμα κι αν τα συναισθήματα του ζεύγους ήταν αληθινά, ο Κουόμο έμοιαζε αποφασισμένος να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του να συγγενεύεις με την οικογένεια Κένεντι. Αυτός ήταν που διέρρευσε στα μίντια την αναγγελία του γάμου του, ενώ είχε ασχοληθεί επισταμένως με την τελετή, με στόχο να του αποφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα. Ακόμα κι αν δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με την υπόλοιπη οικογένεια των Κένεντι, ήταν ο πρώτος που έκανε δηλώσεις στα μίντια. Οταν η ξαδέλφη της συζύγου του βρήκε τραγικό και πρόωρο θάνατο, κανείς από την οικογένεια δεν έκανε επίσημες δηλώσεις. Αυτός και ο αδελφός του, όμως, φρόντισαν να βγουν σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, δακρυσμένοι «από τον ανείπωτο πόνο».

Το ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους η σύζυγός του Κέρι ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Robert F. Kennedy Human Rights, ο οποίος αποκαλύπτει και δημοσιοποιεί βασανισμούς, εξαφανίσεις, προσβολές της ελευθερίας του λόγου και την παιδική εργασία όπου υπάρχει. Ο βιογράφος του Κουόμο στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι τον τελευταίο χρόνο της συμβίωσής τους η Κέρι Κένεντι κοιμόταν στο μπάνιο με κλειδωμένη την πόρτα, για να αποφεύγει τις εκρήξεις θυμού και τη λεκτική κακοποίηση του συζύγου της. Ο Αντριου το έχει διαψεύσει κάνοντας λόγο για φιλικό χωρισμό και μια υπέροχη σχέση τόσο με τη σύζυγό του όσο και με τις τρεις κόρες του. Φρόντισε, μάλιστα, να στηρίξει δημοσίως μία εξ αυτών, όταν εκείνη αποκάλυψε ότι είναι «ντεμι-σέξουαλ». Φιλικό, ξεφιλικό διαζύγιο, ο κυβερνήτης δεν άργησε να ανακάμψει από αυτό. Αμέσως μετά συνδέθηκε με μία εκ των βασικών προσώπων του τηλεοπτικού δικτύου FOOD NETWORK, τη Σάντρα Λι. Η εντυπωσιακή ξανθιά είχε τη δική της εκπομπή μαγειρικής. Η σχέση τους διήρκεσε αρκετά χρόνια.

cuomo__2_
Διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη ζητούν την παραίτηση ή την παραπομπή του Αντριου Κουόμο για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών

Ο Αντριου έχει τέσσερα ακόμα αδέλφια. Ο μικρότερος από αυτά ακολούθησε τη δημοσιογραφία. Ο Κρις Κουόμο πλέον θεωρείται από τα μεγαλύτερα ονόματα του τηλεοπτικού δικτύου CNN, όπου και έχει τη δική του καθημερινή εκπομπή. Τα δύο αδέλφια ήταν πάντα ιδιαίτερα δεμένα, αν και τους χωρίζουν 13 ολόκληρα χρόνια. Ο Κρις είχε στο παρελθόν εξομολογηθεί ότι ο μεγάλος του αδελφός ήταν που ανέλαβε και τον ρόλο του πατέρα, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν απασχολημένος με την καριέρα του. Μεταξύ άλλων, έχει πει ότι πολλές φορές ως δημοσιογράφος κλήθηκε να ισορροπήσει μεταξύ της αντικειμενικότητας και ακεραιότητάς του και του γεγονότος ότι ο αδελφός του είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά το σκάνδαλο του Αντριου οι δηλώσεις του αυτές αποκτούν άλλη βαρύτητα. Ο Κρις συνεχίζει κανονικά την εκπομπή του αποφεύγοντας να ασχοληθεί με το No 1 ζήτημα των ημερών: τον αδελφό του. Ο ίδιος εστιάζει μονάχα στα θέματα της πανδημίας. Αμέσως πριν και αμέσως μετά τη δική του εκπομπή, όμως, οι συνάδελφοί του κατακρεουργούν τον αδελφό του. Η θέση του Κρις είναι ιδιαίτερα δύσκολη μετά την αποκάλυψη ότι έπαιξε ενεργό ρόλο στην ομάδα των συμβούλων που προσέλαβε ο Αντριου για να αναλάβει τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Ολη η ομάδα συγκεντρωνόταν στην έπαυλη του Κουόμο ώστε να καταστρώσει το σχέδιο επιβίωσής του. Οπως και να ’χει, δεν είναι καλή περίοδος για κανέναν Κουόμο.

Το μέλλον, όμως, εμφανίζεται ιδιαίτερα δυστοπικό για τον Αντριου Κουόμο, ο οποίος δεν είχε ποτέ κρύψει τις προεδρικές του φιλοδοξίες. Πλέον αυτές πνίγηκαν στις καταγγελίες των γυναικών και τα υποτιμητικά σχόλια των συναδέλφων του. Γράφτηκε έτσι ο άδοξος επίλογος της πολιτικής του καριέρας. Φίλοι και γνωστοί αναρωτιούνται πώς θα επιβιώσει από εδώ και στο εξής ο άνδρας με το υπέρμετρο εγώ και την εμμονική προσήλωση στο κυνήγι της εξουσίας και της δόξας. Αυτός που κάποτε παρομοίωσε τον εαυτό του με τον Ιούλιο Καίσαρα και αφέθηκε στη μέθη της υπεροψίας. Ισως θα έπρεπε να διαβάσει το ποίημα του πολύπειρου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη «Μάρτιαι Ειδοί»: «Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή!», γιατί πάντα πληγώνεται βαρύτερα εκείνος που πέφτει από ψηλά.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ