Μια ζωή, μια ιστορία… Αγγελής Παπαγγελής: από τους πρώτους και τώρα ο «τελευταίος εν ζωή» παλιός φορτηγατζής της Κω

3
5140

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Μια ζωή, μια ιστορία… Αγγελής Παπαγγελής: από τους πρώτους και τώρα ο «τελευταίος εν ζωή» παλιός φορτηγατζής της Κω -όπως μας λέει με συγκίνηση.

Η ηρεμία, η ευγένεια, ο μειλίχιος χαρακτήρας του σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή.

Γεννήθηκε στην Ευαγγελίστρια στο Ασφενδιού το 1933. Πέντε αδέλφια, τρεις γιοι και δύο κόρες. Τα άλλα δύο αδέλφια του, που έφυγαν από τη ζωή τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος και ο Αλέξης, ήταν επίσης αυτοκινητιστές στο επάγγελμα.

Σχολείο πήγε στα κελιά του Ασωμάτου μέχρι τρίτη δημοτικού έβγαλε το Ιταλικό. Θυμάται τον αείμνηστο Γιάννη Γούναρη και άλλους παλιούς δασκάλους. Μετά, μεταφέρθηκαν οικογενειακώς στην Κω όπου πήγε για λίγο στο Γυμνάσιο.

Σε ηλικία δέκα ετών, αρχές Οκτωβρίου του ’43 θυμάται που τον έστειλε ο παλιός Κοινοτάρχης Ασφενδιού, Διακομανώλης με το γάιδαρο να πάει ξύλα στους στρατιώτες στο Λινοπότη. Έτυχε στην εκτέλεση των Ιταλών αξιωματικών που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του.

Δύο γερμανοί με τα πολυβόλα πεσμένοι κάτω με ανοιχτά τα πόδια τους σημάδευαν, ενώ οι Ιταλοί αιχμάλωτοι αξιωματικοί ήταν παρατεταγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο.

Η εικόνα εκείνη «σημάδεψε» την παιδική του ψυχή, όπως μας διηγήθηκε για κάποιες νύχτες δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

Κι όπως εξιστορούσαν οι παλαιότεροι, αρχικά τους είχαν υποσχεθεί ότι θα τους μετέφεραν στην πατρίδα τους την Ιταλία και χάρηκαν, στην συνέχεια όμως… τους εκτέλεσαν.

Μόλις έληξε ο πόλεμος κι έφυγαν οι Άγγλοι ο ίδιος και ο αείμνηστος Βαγγέλης Κουζούκας από το Πυλί ήταν οι πρώτοι που πήραν δύο στρατιωτικά φορτηγά Chevrolet κάνοντας τις πρώτες μεταφορές (μέχρι τότε ήταν τα κάρα) στην Κω.

Αφού υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία για δύο και πλέον χρόνια στο Ναυτικό (και ως οδηγός Διοικητή), το 1956 απόκτησε το πρώτο του Ιταλικό φορτηγό, την ιστορική NAFTA.

Στην συνέχεια απόκτησε ακόμα ένα OPEL κι ένα MERCEDES τριαξονικό.

Ως οδηγός μια ολόκληρη ζωή ποτέ, δεν «ακούμπησε» ή «γρατσούνησε» κανένα όχημά του, «ούτε γάτα δεν πάτησα», όπως μας λέει με καμάρι.

Συμμετείχε στον συνεταιρισμό των φορτηγατζήδων της Κω, με συνολικά 24 μέλη απ’ όλο το νησί, μας τα απαριθμεί αναλυτικά στο βίντεο.

Πρόεδρος υπήρξε όλα τα χρόνια ο αξέχαστος Μήτσος Κρασσάς για τον οποίο λέει τα καλύτερα λόγια, με Αντιπρόεδρο τον ίδιο, από το 1956 μέχρι που έκλεισε το παλιό λατομείο στη Ζιά, το ’82.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκαν ως μεμονωμένοι ιδιοκτήτες φορτηγών στο λατομείο στο Πυλί στις Κοκκινόγιες, μέχρι που έκλεισε κι αυτό.

Παντρεύτηκε την συμπατριώτισσά του Μαρία Τελλή από το Λαγούδι το 1959 έχοντας δημιουργήσει μια πολύ ευτυχισμένη οικογένεια με 4 παιδιά (δύο αγόρια, δύο κορίτσια), 9 εγγόνια και 2 δισέγγονα.

Με την σοφία και την εμπειρία μια ολόκληρης ζωής μας μίλησε με νοσταλγία για τα παλιά και μας έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του για τα δύσκολα χρόνια που βιώνουμε.

Ευχαριστούμε πολύ τον αγαπητό κ. Αγγελή και την γλυκύτατη σύζυγό του κ. Μαρία, για την ζεστή φιλοξενία και την ιστορία ζωής που θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας.

Τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να υπερ-εκατοστήσουν τα 62 χρόνια κοινής ζωής!

 

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μνημες μνημες!!! Το αγγελακι ο νικος και ο αλεξης!!! Με τα φορτηγα ναφτα η πορδου, και το δημακι, οταν ανεβαιναν στο ασφενδιου, κατσουλωναμε και καθομασταν στην καροτσα , τοτε που περπατουσαμε απο το τιγκακι και το ζηπαρι, για να παμε στο σχολειο στην ευαγγελιστρια, μεχρι να συνεπαρομε στο χωριο.

  2. Παλιους οδηγους εκτος απο τους τρεις παπαγγεληδες θυμαμαι τον θαλασσινο τον κρασσα τον μαλαματενη και τον τον σιφη τον χατζημιχαλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ