Ιντερπόλ: Στον καιρό της πανδημίας οι έμποροι ναρκωτικών παριστάνουν τους ντιλιβεράδες

0
146

Οι έμποροι ναρκωτικών εκμεταλλεύονται την ραγδαία αύξηση των παραδόσεων φαγητού που καταγράφεται παγκοσμίως λόγω της πανδημίας προκειμένου να πουλήσουν ναρκωτικά

Η Ιντερπόλ προειδοποιεί τις αρχές σε όλο τον κόσμο για τον νέο τρόπο που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών ώστε να προμηθεύσουν τους πελάτες τους κατά τη διάρκεια των lockdown: παρουσιάζονται ως υπάλληλοι παράδοσης φαγητού.

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα που ντυμένοι ως ντιλιβεράδες πουλούσαν κοκαΐνη και μαριχουάνα στο Αλικάντε και τη Βαλένθια στις αρχές Απριλίου, ανέφερε η Ιντερπόλ σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ναρκωτικά είχαν κρυφτεί σε έναν πρόσθετο ψεύτικο πάτο στα πακέτα παράδοσης.

Η Ιντερπόλ εξέδοσε την ανακοίνωση που περιγράφει το νέο επιχειρησιακό μοντέλο των εμπόρων ναρκωτικών για να προειδοποιήσει τα 194 κράτη-μέλη της και να βοηθήσει τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες μορφές εγκληματικότητας. Η υπηρεσία ανέφερε ότι μια σειρά επιχιερήσεων παράδοσης φαγητού θα μπορούσνα να επηρεαστούν.

Τα lockdowns που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του Covid-19 ανάγκασαν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και να αυξήσουν τις παραγγελίες φαγητού. Η γερμανική Delivery Hero SE, ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες της το πρώτο τρίμηνο σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ το Just Eat Takeaway κατέγραψε αύξηση κατά 50% στις παραγγελίες του πρώτου τριμήνου.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν οι υποτιθέμενοι υπάλληλοι φορούσαν σακίδια backpack και μονωμένες τσάντες με το λογότυπο των εταιρειών αυτών.

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι ορισμένοι οδηγοί παραδόσεων ενδέχεται να είναι συνεργοί στην μεταφορά ναρκωτικών. Το παγκόσμιο όργανο αστυνόμευσης επικαλέστηκε περιπτώσεις όπου νόμιμοι οδηγοί παρέδιδαν εν γνώσει τους ναρκωτικά για λογαριασμό εγκληματικών οργανώσεων για οικονομικό όφελος.

Επίσης κάποιοι οδηγοί μπορεί να χρησιμοποιούνται ως βαποράκια εν αγνοία τους. Σε μια υπόθεση στην Μαλαισία, ντιλιβεράς επικοινώνησε με την αστυνομία και ζήτησε να ελεγχθεί το πακέτο φαγητού που θα παρέδιδε, καθώς περιλάμβανε μία μερίδα φαγητού αλλά ζύγιζε περίπου… 11 κιλά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ