«Ο ήλιος έδυσε» Φόρος τιμής στον καθηγητή μου Κ. Στεφανή (Πέθανε ο καθηγητής Κ. Στεφανής την Τρίτη η κηδεία – βιογραφικό)

3
2805

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2016

ΝΙΚΟΣ ΣΤ. ΜΑΝΟΥΣΗΣ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΗ

Με βαθύ πόνο ψυχής, θα ήθελα να αποχαιρετήσω τον Σπουδαίο ΆΝΘΡΩΠΟ, τον ΚΑΘΗΓΗΤΗ μου, τον Ιατρό, τον Ακαδημαϊκό, τον Υπουργό, τον Βουλευτή Επικρατείας, τον Συνεργάτη και Φίλο, τον βαθιά Δημοκράτη, τον μοναδικό Κωνσταντίνο Στεφανή, που έφυγε από κοντά μας.

Έφυγε ο δάσκαλος όχι μόνο της Ελληνικής Ψυχιατρικής αλλά ο διεθνούς φήμης Επιστήμων της Παγκοσμίου Ψυχιατρικής Κοινότητας.

Ο Άνθρωπος, που είχε το χάρισμα να συνδέεται με τον συνομιλητή του και να μεταδίδει στον καθένα ξεχωριστά ένα προσωπικό ιδιαίτερο μήνυμα, καθοριστικό για τη ζωή του.

Είχα την τύχη να γνωριστώ μαζί του το 1973 και εκ τότε να δημιουργηθεί μεταξύ μας μια ξεχωριστή επιστημονική συνεργασία αλλά και βαθιά φιλία, βασισμένη στην αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό.

Για τα στοιχεία της πλούσιας βιογραφίας του αξίζει κανείς να ανατρέξει στον ογκωδέστατο τόμο (590 σελίδες) με τίτλο «Επιστημονική και Κοινωνική Διαδρομή».

Χρέος μου είναι να αποτίσω το δέοντα φόρο τιμής στη μνήμη του Αγαπημένου μου Δασκάλου, που πέραν των άλλων αγαπούσε την Κω, με ουσιαστική συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΙΚΩ. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, για το Ίδρυμα, ο Κωνσταντίνος Στεφανής συνέδραμε καθοριστικά με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του.

Ανάμεσα στις πολλαπλές του παρεμβάσεις παγκοσμίου εμβέλειας, θα μείνει ιστορική η καθοριστική προσωπική συμβολή του στην επανένταξη της Σοβιετικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, στην Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία, επί εποχής Γκορμπατσόφ.

Θα παραμείνει στην Ιστορία και την ψυχή μου, ως Ο Κορυφαίος και Ο Μοναδικός..….

Ο ΗΛΙΟΣ ΕΔΥΣΕ…

Νίκος Στ. Μανούσης

 

Πέθανε ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κώστας Στεφανής

k-stefanis

Σε ηλικία 88 ετών – Το μεσημέρι της Τρίτης η κηδεία του στο Α΄ νεκροταφείο – Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης, Βενιζέλος αποχαιρετούν τον σπουδαίο επιστήμονα

Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 88 ετών ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κώστας Στεφανής. Η κηδεία του θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις 14:00 στο Α΄ Νεκροταφείο.

Ο Κώστας Στεφανής είχε γεννηθεί το 1928 στην Καλαμπάκα και σπούδασε στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Eθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των ΗΠΑ και στο Oμοσπονδιακό Ψυχιατρικό Nοσοκομείο St. Elizabeths στην Oυάσινγκτον. Το 1970 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Eλληνικής Ψυχιατρικής και Nευρολογικής Eταιρείας, πρόεδρος της Eπιτροπής Hθικής και Δεοντολογίας (1977 – 1983), πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Eταιρείας (1983 – 1990) και πρόεδρος της Διεθνούς Eταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Kατάθλιψης. Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος το 2006.

Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.

Κόρη του είναι η σκηνοθέτιδα και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστημίων Αθηνών Εύα Στεφανή.

Γεννηματά: Υπήρξε σπουδαίος επιστήμονας

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αποχαιρετά τον Κώστα Στεφανή τονίζοντας ότι υπήρξε σπουδαίος επιστήμονας και ότι σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Η δήλωση της κυρίας Γεννηματά έχει ως εξής:

Ο Κώστας Στεφανής υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή φήμη και αποδοχή, ένας υπέροχος δάσκαλος με χιλιάδες μαθητές, ένας βαθύτατα δημοκρατικός και ενεργός πολίτης σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Δημιούργησε σπουδαίο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας. Σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του.

Μητσοτάκης: Άνοιξε δρόμους παγκοσμίως στην έρευνα

Στο ακαδημαϊκό έργο του Κώστα Στεφανή αναφέρεται στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτ΄ςκη επισημαίνοντας ότι άνοιξε δρόμους παγκοσμίως στην έρευνα της κατάθλιψης.

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ έχει ως εξής:

«Ένας πρωτοπόρος Έλληνας καθηγητής και ακαδημαϊκός, ο Κώστας Στεφανής, έφυγε από τη ζωή. Μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της Ψυχιατρικής, άνοιξε δρόμους παγκοσμίως στην έρευνα της κατάθλιψης συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξερεύνησή της σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
Ο Κώστας Στεφανής, ως πολιτικός, εργάστηκε με πάθος και επιτυχία για τη μεταρρύθμιση των δομών ψυχιατρικής φροντίδας στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας. Το έργο του θα αποτελέσει πυξίδα για όλους μας. Στους οικείους του εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια».

Σταύρος Θεοδωράκης: Αισθάνομαι τυχερός που τον γνώρισα

Αποχαιρετώ σήμερα με συγκίνηση έναν από τους ανθρώπους που αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα. Από αυτούς που πλουτίζουν με την παρουσία τους τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Ο Κώστας Στεφανής ένας από τους γιατρούς που έχουν γράψει την ιστορία της Ελληνικής Ψυχιατρικής, έφυγε χτες από κοντά μας αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην επιστημονική και τη δημόσια ζωή της χώρας. Εκπαίδευσε πολλές γενιές Ελλήνων γιατρών και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της ψυχιατρικής στη χώρα μας, όπως παραδέχονται οι μαθητές και συνάδελφοί του. Το κύρος του ξέφυγε από τα όρια της χώρας και η διεθνής του αναγνώριση επιστεγάστηκε με την ανάδειξή του στην Προεδρία της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ενεργός πολίτης, αυθεντικός ιατροφιλόσοφος, εκτός από την επιστήμη του άφησε έντονο το στίγμα του στην κοινωνία αλλά και την πολιτική. Αποχαιρετώ έναν άνθρωπο που κόσμησε τη δημόσια ζωή, τώρα που όπως ο ίδιος μου είχε πει, επιστρέφει στα μόρια της.

Βενιζέλος: Μια σπάνια και σύνθετη προσωπικότητα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο θάνατο του ακαδημαϊκού, καθηγητή ψυχιατρικής και πρώην υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  Ο Κώστας Στεφανής ήταν μια σπάνια και σύνθετη προσωπικότητα που κατέκτησε την διεθνή κορυφή της ψυχιατρικής, μύησε πλήθος νεώτερων επιστημόνων σε αυτήν και επηρέασε καθοριστικά τις δομές μέσα στις οποίες αυτή ασκείται. Ήταν παράλληλα προοδευτικός πανεπιστημιακός δάσκαλος με ολοκληρωμένη άποψη για το μέλλον του πανεπιστημίου και όχι μόνο της ιατρικής  εκπαίδευσης. Ήταν ενεργός δημοκράτης πολίτης με εξαιρετικά διεισδυτική άποψη για τα πολιτικά πράγματα και τα πολιτικά πρόσωπα, έτοιμος – όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη – να στρατευθεί. Τον αποχαιρετούμε με θλίψη αλλά και θερμές ευχαριστίες για όσα έκανε.

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ