Κωνσταντίνα Σβύνου: «Στόχος μου να λειτουργήσει το επαρχείο ως η «ομπρέλα» όλων των φορέων»

15
7374

Κωνσταντίνα Σβύνου, έπαρχος Κω – Νισύρου:

«Στόχος μου να λειτουργήσει το επαρχείο ως η «ομπρέλα» όλων των φορέων»

«Έχω συζητήσει κάποιες προτάσεις με τους φορείς, οι οποίοι πρέπει να προχωρήσουν στο χτίσιμο της βάσης, τη νομικής μορφής, ώστε να μπορέσουμε να μετουσιώσουμε τις σκέψεις μας σε δράσεις»

 

 

«Υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις παντού, με αποτέλεσμα όσο και αν οι άνθρωποι που πραγματικά εργάζονται να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά, οι υπηρεσίες του επαρχείου να λειτουργούν οριακά»

 

«Είναι πολύ σημαντικό και στο επίπεδο της παραγωγής να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παραγωγών και ένας εκπρόσωπος από ξενοδόχους, από εστίαση, εμπόριο και μεταποίηση προκειμένου να δουλέψουμε περαιτέρω τη σύνδεση πρωτογενή -τριτογενή τομέα»

 

«Κάποια από αυτά που εκφράζουν στον «Όμιλο» είναι εκτός εποχής και πολλά μάλιστα δημιουργούν και την απορία, γιατί όταν είχαν οι ίδιοι το τιμόνι της αυτοδιοίκησης δεν προχωρούσαν στην εκτέλεση αυτών που τώρα προτείνουν;»

 

«Αν κρίνω από τα τελευταία δημοσιεύματα του κ. Κώστα Καΐσερλη, δεν διαπιστώνω καμία διάθεση διαλόγου παρά μόνο μια εμμονική στάση κατά της  περιφερειακής αρχής, ενίοτε και της δημοτικής. Με αυτόν τον παραλογισμό δεν θα ασχοληθώ, μου προκαλεί θλίψη»

 

«Για να λειτουργήσει η ΚΩΑΝ, χρειάζεται σωστή και τεχνοκρατική στελέχωση αλλά και διαχείριση ακέραιη και διαφανή χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες»

 

«Οι στόχοι μου ξεκινούν από τον συμπολίτη μου και τελειώνουν σε αυτόν. Από σημείο σε σημείο, λοιπόν, ενός κύκλου, υπάρχουν πολλές στάσεις. Στάσεις που αφορούν στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης στο νησί μας για τον καθέναν από εμάς. Για τον παραγωγό, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, για τον επιχειρηματία, για το γονιό παιδιού με ειδικές ικανότητες, για τους αθλητές, για όλα τα παιδιά, για τους φορείς, για τους τουριστικούς μας επισκέπτες, για τον καθέναν από εμάς.

Δεν είναι θεωρητικά ούτε τυχαία αυτά που αναφέρω, κρύβουν μέσα τους ενέργειες, που άλλες θα αποδώσουν και άλλες μπορεί να μην προχωρήσουν. Όλα όμως είναι στο επίκεντρο στοχευμένων μου προσπαθειών» δήλωσε σε συνέντευξή της στον «Σ» η έπαρχος Κω – Νισύρου Κωνσταντίνα Σβύνου δίνοντας το δικό της «στίγμα».

Η έπαρχος μας μιλά για την υποστελέχωση των υπηρεσιών του επαρχείου (10 τμήματα με 25 εργαζόμενους), λέγοντας πως «υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις παντού, με αποτέλεσμα όσο και αν οι άνθρωποι που πραγματικά εργάζονται να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά, οι υπηρεσίες να λειτουργούν οριακά» ενημερώνοντάς μας πως, ήδη έχει στείλει σχετικό αίτημα για την κάλυψη αρκετών θέσεων. Μας μιλά για τις αρμοδιότητες που έχει, για τη συνεργασία των περιφερειακών συμβούλων σε τοπικό επίπεδο, τονίζοντας με νόημα: «Οι σχέσεις όλων μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και όσο δεν υπάρχει η σκοπιμότητα προσωπικής προβολής ή στείρας αντιπολίτευσης τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος της συνέργειας». Αναφέρεται στις συναντήσεις εργασίας μεταξύ ομοειδών φορέων τις οποίες χαρακτηρίζει παραγωγικές, καθώς και σε αυτές που θα ακολουθήσουν, ενώ για το μέγα θέμα της έλλειψης φορέα για την προβολή και τη διαφήμιση του νησιού, αφού σημειώνει πως, «η ΚΩΑΝ, χρειάζεται σωστή και τεχνοκρατική στελέχωση αλλά και διαχείριση ακέραιη και διαφανή χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες», δηλώνει πως, στόχο της  αποτελεί το να λειτουργήσει το επαρχείο ως η «ομπρέλα» όλων των φορέων, έστω και ατύπως. «Έχω συζητήσει κάποιες προτάσεις με τους φορείς, οι οποίοι πρέπει να προχωρήσουν στο χτίσιμο της βάσης, τη νομικής μορφής, ώστε να μπορέσουμε να μετουσιώσουμε τις σκέψεις μας σε δράσεις» τονίζει.

Η έπαρχος αναφέρει το έργο της περιφέρειας στο νησί μας και τις εργολαβίες, ενώ μας ενημερώνει πως ήδη «τρέχει» μελέτη για τη διευθέτηση των ομβρίων στο σημείο του Σκλαβενίτη. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον «Όμιλο» και την επιστολή που της απέστειλε, αφού επισημαίνει πως, «κάποια από αυτά που εκφράζουν είναι εκτός εποχής και πολλά μάλιστα δημιουργούν και την απορία, γιατί όταν είχαν οι ίδιοι το τιμόνι της αυτοδιοίκησης δεν προχωρούσαν στην εκτέλεση αυτών που τώρα προτείνουν;» παραθέτοντας και παραδείγματα, καταλήγει λέγοντας: «…αν κρίνω από τα τελευταία δημοσιεύματα του κ. Κώστα Καΐσερλη, δεν διαπιστώνω καμία διάθεση διαλόγου παρά μόνο μια εμμονική στάση κατά της  περιφερειακής αρχής, ενίοτε και της δημοτικής. Με αυτόν τον παραλογισμό δεν θα ασχοληθώ, μου προκαλεί θλίψη».

Τέλος, αναφέρει κάποιες δράσεις που ήδη έχει δρομολογήσει, όπως λ.χ. νέα στάση ΚΤΕΛ έξω από το hotspot, τη λειτουργία του ρολογιού στο κτίριο του επαρχείου, κ.ά.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κυρία Σβύνου, ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή σας στην εφημερίδα μας από την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων. Αλήθεια, η λειτουργία αυτής της βαθμίδας διοίκησης είναι όπως υποθέτατε ή όχι;

Κ.Σ.: Είναι μια νέα πρόκληση που εμπεριέχει μεγάλη ευθύνη, τόσο γιατί πλέον βρέθηκα στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες για όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας που λειτουργούν στον τόπο μας, επικεφαλής ως προς την ορθή λειτουργία του επαρχείου, όσο και γιατί οι προσδοκίες των συμπολιτών μας είναι μεγάλες. Σε αυτή την περιφέρεια, σε αυτή την εποχή, υπάρχουν ευκαιρίες και αυτές τις ευκαιρίες καλούμαστε να μετατρέψουμε σε δυνατότητες. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, το πώς περίμενα την κατάσταση, όσο το να προσαρμοστώ άμεσα σε αυτήν και να μπορέσω να δουλέψω προς όφελος του τόπου μας και των νησιών μας.

Ευχαριστώ την εφημερίδα σας για την άριστη επικοινωνία που έχουμε διαχρονικά. Οφείλω να αναφέρω ότι, από την πρώτη εβδομάδα της θητείας μου, μου ζητήσατε να σας πω κάποια πράγματα, τώρα όμως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, δύο μήνες μετά, αφού πλέον έχω αποκτήσει τα πατήματά μου στο νέο αυτό χώρο.

Ερ: Ναι, κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά είναι και το ήμισυ του παντός. Να υπενθυμίσουμε ποιες υπηρεσίες εδρεύουν στο επαρχείο και βέβαια, πόσοι είναι οι εργαζόμενοι;

Κ.Σ.: Έχω 10 τμήματα που λειτουργούν στο Επαρχείο τη Κω με 25 περίπου εργαζόμενους, εκ των οποίων υπάρχουν κάποιες «απώλειες» λόγω αδειών. Στο επαρχείο μας λειτουργεί τμήμα διοικητικής υποστήριξης, τεχνικών έργων, τεχνικής υποστήριξης μικρών δήμων, αγροτικής οικονομίας, κτηνιατρικής, δημόσιας υγείας χωρίς όμως μόνιμο προσωπικό αλλά με κάλυψη από τη Ρόδο, κοινωνικής μέριμνας, ανάπτυξης και εμπορείου, μεταφορών και αδειών κυκλοφορίας.

Ερ: Λίγα άτομα για τόσα τμήματα. Πόσο είστε αποφασισμένη να αγωνιστείτε για να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες έτσι ώστε  να παράξουν καλύτερο και μεγαλύτερο έργο προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας;  Για παράδειγμα, ο αγροτικός σύλλογος θέτει συνεχώς το θέμα της υποστελέχωσης του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενός γραφείου καίριας σημασίας για τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας.

Κ.Σ.: Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβα και αφού ολοκλήρωσα συναντήσεις με το κάθε τμήμα ξεχωριστά, το πρώτο πράγμα που επεδίωξα είναι η στελέχωση των τμημάτων. Υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις παντού, με αποτέλεσμα όσο και αν οι άνθρωποι που πραγματικά εργάζονται να προσπαθούν να καλύψουν τα κενά, οι υπηρεσίες να λειτουργούν οριακά. Έχω ήδη στείλει σχετικό αίτημα για την κάλυψη αρκετών θέσεων. Το πρόβλημα όμως της υποστελέχωσης δεν είναι μόνο της Κω, είναι ευρύτερο, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες δημόσιες, δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες. Το ίδιο άλλωστε φαινόμενο διαπιστώνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Υποστελέχωση παντού. Αυτό συνεπάγεται ότι εμείς που είμαστε και λειτουργούμε σε αυτό το χώρο οφείλουμε να καταβάλλουμε το μέγιστο δυνατό των ικανοτήτων μας προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ο αγροτικός σύλλογος, όπως και οι κτηνοτρόφοι, όπως και εμείς οι ίδιοι, θέτουμε το θέμα υποστελέχωσης. Το ευτυχές όμως είναι ότι εξυπηρετούνται και μάλιστα άμεσα καθώς είμαστε τυχεροί που στα τμήματα αγροτικής ανάπτυξης και κτηνιατρικής λειτουργούν άνθρωποι ικανοί, με γνώσεις και με υπευθυνότητα.

Ερ: Με δεδομένο ότι, επί της ουσίας τα επαρχεία δεν έχουν αρμοδιότητες, εσείς πώς θα κινηθείτε; Εννοώ οργανωτικά και διοικητικά; Θα εκτελείτε αποφάσεις της περιφέρειας ή υπάρχει η δυνατότητα και αυτόνομων δράσεων;

Κ.Σ.: Το επαρχείο Κω, όπως και όλα τα επαρχεία έχουν αρμοδιότητες. Είναι οι τυπικές αρμοδιότητες, όπως αυτές αναγράφονται στο ΦΕΚ, ανάθεσης καθηκόντων, είναι οι ειδικές αρμοδιότητες, είναι και οι γενικές αρμοδιότητες. Οικονομική αυτάρκεια είναι αυτό που δεν υπάρχει, το οποίο όμως καλύπτεται μέσα από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι περιφέρειες και τους κανονισμούς που το κράτος υπαγορεύει. Δεν είμαστε αυτόνομο κρατίδιο ως Κως ώστε να λειτουργούμε κατά μόνας. Είμαστε μέρος ενός νησιωτικού συγκροτήματος, μιας περιφέρειας. Στόχοι μπορούν να τεθούν και ειδικά σε ένα κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί στα νησιά μας από τον Γιώργο Χατζημάρκο, κλίμα υπέρ της επένδυσης, υπέρ της ανάπτυξης, κλίμα υπέρ καινοτόμων και βιώσιμων εφαρμογών. Θέλω, λοιπόν, να τονίσω πως, είναι στο δικό μας χέρι το να προχωρήσουμε τον τόπο μας ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν είναι μόνο η καθημερινότητα, είναι πολλά παραπάνω, με ένα βλέμμα στο πώς θέλουμε να είμαστε κάποια χρόνια μετά. Απαιτεί όραμα, θέσπιση στόχων και σχεδιασμό.

Ερ: Να μείνουμε λίγο στο θέμα. Επαρχιακό συμβούλιο δεν υφίσταται εκ του νόμου χρόνια τώρα. Όμως, επειδή θέλουμε οι επαρχιακοί μας σύμβουλοι να λειτουργούν συλλογικά και να μεταφέρουν ζητήματα της επαρχίας μας στο περιφερειακό συμβούλιο, θα συνεδριάζετε έστω και ατύπως;

Κ.Σ.:  Συλλογικότητα υπάρχει, τακτική και ουσιαστική επικοινωνία υπάρχει, άρα λοιπόν έχουμε τη βάση προκειμένου να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο παραγωγικά. Από την πρώτη στιγμή διαχώρισα ένα γραφείο το οποίο και παραχώρησα στους αντιπεριφερειάρχες ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα καθήκοντά τους και να έχουμε καθημερινή συνεργασία. Παράλληλα, οι εκλεγμένες της αντιπολίτευσης, η Ευτυχία Σταθοπούλου και η Διονυσία Κασσιώτη έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να έρχονται και να συζητάμε για οτιδήποτε χρειαστεί. Άλλωστε οι σχέσεις όλων μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και όσο δεν υπάρχει η σκοπιμότητα προσωπικής προβολής ή στείρας αντιπολίτευσης τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος της συνέργειας.

Ερ: Εδώ είμαστε να τα δούμε όλα αυτά. Ξεκινήσατε συσκέψεις με φορείς του τουρισμού. Μια πολύ καλή αρχή εκτιμώ, η οποία απορρέει και από την ενασχόλησή σας με τον κλάδο που σημαίνει ότι είστε γνώστης του αντικειμένου. Πείτε μου όμως, με ποιο τρόπο θα βοηθήσετε στα ζητήματα που σας τέθηκαν;

Κ.Σ.: Η χρόνια ενασχόλησή μου με τα κοινά του τουρισμού, τοπικά και Πανελλαδικά, με κάνει να ξεκινώ το νέο μου ρόλο από μια καλή γνωσιακή βάση. Γνωρίζοντας, λοιπόν, την άλλη πλευρά, έχοντας βιώσει τα κενά και την αγωνία που αισθάνεται ένας επιχειρηματίας για όλα αυτά που δεν λειτουργούν αλλά και για όλα αυτά που απαιτούνται  και που αξίζουν σε έναν προορισμό όπως το νησί μας, ξεκινώ μια προσπάθεια. Και η προσπάθεια αυτή αρχίζει με συναντήσεις εργασίας, μεταξύ ομοειδών φορέων. Και έρχομαι στο θέμα των αρμοδιοτήτων που λέγαμε πριν. Βεβαίως και δεν είναι αρμοδιότητα δική μας το θέμα της λειτουργίας της Σένκεν, το θέμα των αστικών συγκοινωνιών, το θέμα της στελέχωσης πυροσβεστικής και αστυνομίας, το θέμα της άρτιας αποκομιδής απορριμμάτων, και τόσα άλλα, είναι όμως προς όφελος όλων μας αν καταφέρουμε να συνδέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους, υπηρεσίες, τουριστικούς επιχειρηματίες διαφόρων τομέων, τοπική αυτοδιοίκηση, προέδρους δημοτικών και μη φορέων και να έρθουμε σε ένα επίπεδο σωστής ενημέρωσης, συνεννόησης μέσω δημιουργικού διαλόγου και έγκυρου προγραμματισμού μεταξύ ημών. Και οφείλω να πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένη από τις συναντήσεις που είχαμε μέχρι τώρα θεωρώντας τες άκρως παραγωγικές.

Ερ: Με δεδομένο πως, στο νησί μας δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί αυτός ο φορέας για την προβολή, την διαφήμισή του κ.λ.π., πώς σκέπτεστε να συμβάλλετε, εάν βέβαια υπάρχει ένα τέτοιο περιθώριο;

Κ.Σ.: Ο φορέας υπάρχει στο νησί μας και λέγεται ΚΩΑΝ. Ένας φορέας που ήδη έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει ως DMMO. Ένα παραπάνω με τις κατευθύνσεις και τα επενδυτικά προγράμματα από το υπουργείο τουρισμού, τα οποία στοχεύουν στο να βοηθηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση να αναπτύξει τους DMMO’s. Για να λειτουργήσει όμως η ΚΩΑΝ, χρειάζεται σωστή και τεχνοκρατική στελέχωση αλλά και διαχείριση ακέραιη και διαφανή χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

Όσο αφορά στο δικό μας ρόλο, η περιφέρεια Ν. Αιγαίου δίνει διαχρονικά μεγάλη βαρύτητα στην τουριστική προβολή και στο στοχευμένο τουριστικό μάρκετινγκ, με βασική επιλογή τελευταίων ετών την ψηφιακή καμπάνια σε πολλά επίπεδα. Σημαντικότερο όμως όλων, είναι η προτεραιότητα στον άξονα της βιωσιμότητας και της αειφορίας, που δημιουργούν ευκαιρίες για τους νησιωτικούς μας προορισμούς τόσο να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις όσο και να αποκτήσουν περιβαλλοντική ταυτότητα που αυτομάτως θα τους θέσει σε ξεχωριστή και διακριτή θέση στο χώρο του διεθνή τουριστικού ανταγωνισμού.

Σε αμιγώς τοπικό επίπεδο, στόχο μου αποτελεί να λειτουργήσει το επαρχείο ως η «ομπρέλα» όλων των φορέων, έστω και ατύπως. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχω ξεκινήσει τις συναντήσεις μεταξύ φορέων. Έχω συζητήσει κάποιες προτάσεις με τους φορείς, οι οποίοι πρέπει να προχωρήσουν στο χτίσιμο της βάσης, τη νομικής μορφής, ώστε να μπορέσουμε να μετουσιώσουμε τις σκέψεις μας σε δράσεις.

Είμαστε μόνο στην αρχή. Τονίζω όμως πως, προέρχομαι από το χώρο του τουρισμού και έχω την τύχη να λειτουργώ σε μια περιφέρεια που ο περιφερειάρχης της χαρακτηρίζεται ως ο πιο φίλα προσκείμενος στον τουρισμό μεταξύ όλων.

Ερ: Ποιες συσκέψεις έπονται και με ποιους φορείς;

Κ.Σ.: Θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τον εμπορικό σύλλογο και την αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην Κω. Επίσης, με αγροτικό σύλλογο, σύλλογο κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ευρύτερα με το σύνολο των παραγωγικών φορέων. Μου είναι επίσης πολύ σημαντικό και στο επίπεδο της παραγωγής να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παραγωγών και ένας εκπρόσωπος από ξενοδόχους, από εστίαση, εμπόριο και μεταποίηση προκειμένου να δουλέψουμε περαιτέρω τη σύνδεση πρωτογενή -τριτογενή τομέα.

Ερ: Έπαρχε, δώστε μας μια εικόνα των έργων που εκτελεί η περιφέρεια στο νησί μας. Παράλληλα, πείτε μου, τι γίνεται με τις εργολαβίες: α) του οδικού δικτύου και β) του καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων;

Κ.Σ.: Θα ξεκινήσω από τις δυο μεγάλες μας συμβάσεις, την τριετή συντήρηση οδικού δικτύου του κεντρικού άξονα Κω και την τριετή συντήρηση δευτερευόντων οδικών αξόνων. Στις συμβάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται το σύνολο σχεδόν των εργασιών της περιφέρειας, από ασφαλτόστρωση μεγάλων τμημάτων του οδικού δικτύου, τον καθαρισμό των ερεισμάτων του οδικού δικτύου, τις κλαδεύσεις, μέχρι και τις άμεσες και έκτακτες παρεμβάσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού και της φωτεινής σηματοδότησης του επαρχιακού οδικού δικτύου. Επίσης η επέκταση και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του επαρχιακού δικτύου συνεχίζεται, όπως και ο καθαρισμός ρεμάτων. Τρέχει επίσης η μελέτη για τη διευθέτηση των ομβρίων στο σημείο του Σκλαβενίτη, όπως και η πολύ σημαντική μελέτη για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την παρακολούθηση της δομής του οδικού δικτύου της περιφέρειας, με το Εθνικό κέντρο έρευνας & Τεχνολογικής ανάπτυξης και με το ινστιτούτο βιώσιμης κινητικότητας κ δικτύου μεταφορών.

Όλα τα παραπάνω είναι έργα και μελέτες περίπου 8 εκ. ευρώ.

Παράλληλα έχουν εγκριθεί: Νέος λιμένας Κεφάλου προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ, ονομαστική πρόσκληση για αναπλάσεις στο δήμο Κω προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, χρηματοδότηση νοσοκομείου Κω για την αγορά εξοπλισμού οφθαλμολογικής (για χειρουργείο καταρράκτη), χρηματοδότηση με 10,8 εκ. ευρώ για την κατασκευή έργων διαχείρισης λυμάτων σε Αντιμάχεια και Κέφαλο. Υπενθυμίζω τη δέσμευση χρηματοδότησης νέου νοσοκομείου με 15εκ. ευρώ, εφόσον βεβαίως κατατεθεί εγκαίρως ο φάκελος. Σύντομα αναλαμβάνει o ΦοΔΣΑ τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, με καινοτόμο πρόγραμμα επεξεργασίας απορριμμάτων που στο τελικό του στάδιο ενέχει την παραγωγή ενέργειας. Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο και στις πρώτες συμβάσεις που σας ανάφερα, γνωρίζετε την απόφαση να βγει έκπτωτος ο εργολάβος, που μας φέρνει σε μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Αυτό σίγουρα θα επιφέρει κάποιες καθυστερήσεις και εδώ θέλω να ζητήσω την κατανόηση των συμπολιτών μας.

Ερ: Κυρία Σβύνου, πριν από ένα περίπου μήνα, ο «Όμιλος» απέστειλε και σε εσάς επιστολή θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα και προβληματισμούς. Ποια η θέση σας;

Κ.Σ.: Έχω λάβει μια σειρά από επιστολές οι οποίες έχουν πολλούς αποδέκτες. Σεβόμενη σε προσωπικό επίπεδο την πορεία που το κάθε μέλος του «Ομίλου» έχει επιλέξει, δεν μπορώ να μην επισημάνω πως οι ίδιοι είχαν την ευκαιρία τους να λειτουργήσουν στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους, το οποίο βρίσκεται στην κρίση του κόσμου. Κάποια από αυτά που εκφράζουν είναι εκτός εποχής και πολλά μάλιστα δημιουργούν και την απορία, γιατί όταν είχαν οι ίδιοι το τιμόνι της αυτοδιοίκησης δεν προχωρούσαν στην εκτέλεση αυτών που τώρα προτείνουν; Και με απλά παραδείγματα θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε οικισμούς στους οποίους ουδέποτε πραγματοποιήθηκε πολεοδομικός σχεδιασμός, π.χ. Άγιος Νεκτάριος, κ.α., ώστε να οριστούν οι κοινόχρηστοι χώροι, να καταγραφούν τα ρέματα, να οριστούν οι γραμμές πλημμύρας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται συμπολίτες μας που δεν μπορούν να χτίσουν ενώ γειτονικά οικόπεδα είναι τακτοποιημένα. Πώς επέτρεψαν επί θητείας τους να οριστεί σχεδόν όλος ο δήμος της Κω ως αρχαιολογική ζώνη, γεγονός που επιφέρει τεράστια προβλήματα; Γιατί τόσα χρόνια δεν προχώρησε κανείς τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό στο νησί μας, γιατί κανείς δεν σχεδίασε ολοκληρωμένο σύστημα αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε προ των πυλών επιβολής προστίμων, γιατί κανείς δεν επένδυσε σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί, και τόσα άλλα γιατί; Τέλος, αν κρίνω από τα τελευταία δημοσιεύματα του κ. Κώστα Καΐσερλη, δεν διαπιστώνω καμία διάθεση διαλόγου παρά μόνο μια εμμονική στάση κατά της  περιφερειακής αρχής, ενίοτε και της δημοτικής. Με αυτόν τον παραλογισμό δεν θα ασχοληθώ, μου προκαλεί θλίψη.

Ερ: Κυρία Σβύνου, αγαπητή έπαρχε, κάνοντας εσείς τον επίλογο της συζήτησής μας, πείτε μου, ποιοι είναι στόχοι σας;

Κ.Σ.: Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα έχω τη χαρά να σας πω πως υπάρχουν και κάποια πεπραγμένα. Προχωρήσαμε σε έναν επαναπρογραμματισμό έργων με τις τεχνικές υπηρεσίες και θέσαμε κάποιους νέους στόχους με τους μηχανικούς του επαρχείου.  Πραγματοποίησα συνάντηση με τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη σχετικά με τη διευθέτηση ρεμάτων που στο νησί της Κω λόγω της αρχαιολογικής ζώνης είναι μείζον πρόβλημα αλλά και ρυθμίσεων της ζώνης Νατούρα

Ενεργοποιούμε νέα στάση ΚΤΕΛ έξω από το hotspot ώστε οι διαμένοντες να μην πηγαίνουν στη στάση του Αη Γιώργη στο Πυλί, προς την αποφόρτιση του χωριού αλλά και τη δική τους διευκόλυνση, για να μπορούν να παίρνουν άμεσα από εκεί το λεωφορείο τους για την πόλη. Σε ένα μήνα περίπου οι συμπολίτες μας θα μπορούν να δουν το ρολόι στο κτίριο του επαρχείου να λειτουργεί και να το ακούσουν να χτυπάει.

Φέραμε σε διασύνδεση όλους τους φορείς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και συνεννόηση για την έναρξη της τουριστικής περιόδου και με θέματα άκρως σημαντικά όπως η λειτουργία της Σένκεν. Είμαστε σε επικοινωνία με το Σβουρένειο, την Αρσινόη και το Υπουργείο Οικογένειας για να βρεθεί λύση για την υποστηριζόμενη στέγη.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημά σας, συνοψίζω λέγοντας πως, οι στόχοι μου ξεκινούν από τον συμπολίτη μου και τελειώνουν σε αυτόν. Από σημείο σε σημείο, λοιπόν, ενός κύκλου υπάρχουν πολλές στάσεις. Στάσεις που αφορούν στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης στο νησί μας για τον καθέναν από εμάς. Για τον παραγωγό, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, για τον επιχειρηματία, για το γονιό παιδιού με ειδικές ικανότητες, για τους αθλητές, για όλα τα παιδιά, για τους φορείς, για τους τουριστικούς μας επισκέπτες, για τον καθέναν από εμάς.

Δεν είναι θεωρητικά ούτε τυχαία αυτά που αναφέρω, κρύβουν μέσα τους ενέργειες, που άλλες θα αποδώσουν και άλλες μπορεί να μην προχωρήσουν. Όλα όμως είναι στο επίκεντρο στοχευμένων μου προσπαθειών.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στείλτε την περιβόητη κοαν για σεμινάρια άμεσα μπας και μάθουν να κλείνουν σωστά καμία λακούβα. Κινδυνεύουμε περισσότερο από τα μπαλώματα παρά από τις ατέλειωτες λακούβες και κακοτεχνίες.

  2. Οταν δεν μπορεις να διοικήσεις φτιάχνεις μια ομάδα εργασίας . Έτσι για να έχουν λόγο όλοι. Συνήθως τα χρόνια που πέρασαν αυτές οι πρακτικές δεν έφεραν κανένα μα κανένα αποτέλεσμα. Εδώ είμαστε να τα δούμε. Μετά σας φταίει ο Καισερλης

    • Έτσι ακριβώς. Όταν δεν μπορείς να διοικήσεις ή δεν έχεις καθήκοντα ψάχνεις τρόπο να επιπλεύσεις… Ή είσαι φελός ή ανίκανος.

  3. ….φτιαξε βρε κοριτσι μου το νοσοκομειο….και ασε » ολους τους φορεις»… την υγεια μπορεις να την φτιαξεις 1 πραγμα θελει ο κοσμακης…ΥΓΕΙΑ!

  4. Θα φάς πρόστιμο απ την ΑΑΔΕ.
    Ομπρέλα και κίνημα για προστασία της Λεηλατημένης εθνικής μας Κληρονομιάς.

  5. Από τις πρώτες δηλώσεις της φάνηκε ότι το «μέτρο ΅είναι κάτι που της λείπει.
    Χαρακτηριστικό της η προσβλητική υποτίμηση σε όποιον ασκεί κριτική στον ΅Μεγιστο Περιφεριάρχη της.
    Της συνιστώ να διαβάσει την διπλανή συνέντευξη του ποιμενάρχη μας κ.κ.Ναθαναηλ ίσως καταλάβει και μάθει κάτι!Καλο θα ήταν!

  6. Και μονο που χρησιμοποιεις ορους οπως η «ομπρελα» λες και δεν υπαρχουν οι αταλληλες λεξεις ή ορισμοι για να περιγραψουν ακριβως τι θελεις να πείς, σημαινει οτι δεν ξερεις τι κάνεις…. Ασε ρε Ντινα, πηγαινε παλι στο ξενοδοχειο να νοικιασεις κανενα δωματιο και ασε την ηγεσια για αλλους…

  7. Δεν κάνεις εσυ για τέτοια πράγματα κοπέλα μου… Πηγαινε στα ξενοδοχειάκια σου και ασε τα υπόλοιπα για τους γνωστικούς διοτι ειναι επικυνδυνο αυτο που κάνεις…δεν ειναι παιχνίδι..

  8. Η Ντίνα ξεκίνησε με διάθεση να προσφέρει. Διεκδικεί ενεργητικό ρόλο σε αντίθεση με αυτο που έκαναν οι προηγούμενοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ