Εγκρίθηκαν 5.630 θέσεις αλλοδαπών εργαζομένων για το Ν. Αιγαίο – 1.500 για θέσεις καμαριέρων και 1.000 για θέσεις σέρβις

10
9456

Εκ των οποίων οι 1.500 για θέσεις καμαριέρων και 1.000 για θέσεις σέρβις

Νέες μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες εγκρίνονται με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ, την ίδια στιγμή που, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προς την κατεύθυνση απλοποίησης και επίσπευσης των διαδικασιών.

Η απόφαση αφορά συνολικά 24.600 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 5.630 προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε κλάδους εξαρτημένης εργασίας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 1.500 θέσεις για καμαριέρες και 1.000 θέσεις για εργαζόμενους στο σέρβις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η έγκριση 15.000 νέων θέσεων μετακλητών εργαζομένων, όμως τελικά η απόφαση αφορούσε μόλις 5.630 άτομα.

Σημειώνεται επίσης, ότι στη Ρόδο υπάρχει κενό περίπου 2.500 εργαζομένων στον τουρισμό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό παραμένει, παρά τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει.

Ήδη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που συμπληρώνει αυτήν που εκδόθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2023, προβλέπει τη μετάκληση επιπλέον 32.517 εργαζόμενων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργοδοτών κυρίως στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές καθώς και στον τουρισμό – επισιτισμό.

Οι περισσότερες θέσεις αφορούν την Αττική, ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες της Μακεδονίας, Νότιου Αιγαίου, Κρήτης και άλλων περιοχών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν είναι εποχικοί του τουρισμού (καμαριέρες, μάγειρες, λαντζιέρηδες, μπουφετζήδες), ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας, καθώς και φροντιστές ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Από τις θέσεις που πήραν το πράσινο φως:

11.000 θέσεις εργασίας (34%) αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας.

3.500 θέσεις εργασίας (10,8%) αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες κατασκευών / οικοδομών ή ειδικές θέσεις (π.χ. χειριστές κλαρκ κ.λπ.).

10.100 θέσεις εργασίας (31%) αφορούν σε θέσεις εποχικής εργασίας στον τουρισμό με σχεδόν τις μισές (περίπου 5.000) να εντοπίζονται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για επιπλέον μετακλήσεις από αυτές που είχαν προβλεφθεί το 2023 και αφορούσαν τη διετία 2023-2024.

Τότε, είχαν επιτραπεί 167.925 μετακλήσεις, εκ των οποίων οι 20.000 θα καλύπτονταν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις, η πλειονότητα (113.467 ή 76,7%) έχει κατανεμηθεί στον Πρωτογενή Τομέα.

Από αυτές, οι 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών, βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Οι εγκρίσεις, δε, ήταν πολύ χαμηλότερες από τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί μέσω των περιφερειών και τα οποία προσέγγισαν τις 400.000.

Η απόφαση παρείχε μάλιστα τη δυνατότητα μετάκλησης αυξημένου αριθμού εργαζομένων στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων (9.261 έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία), αλλά σημαντικά χαμηλότερου σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησαν για 80.316 εργαζόμενους.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος της απόφασης είναι να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού όμως ληφθούν υπόψη η προσφορά εργασίας και η δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.

Στον κλάδο των κατασκευών, το ανώτατο όριο ορίστηκε σε 10.338 θέσεις και αφορά κυρίως σε ειδικευμένους οικοδόμους, για τους οποίους με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

Ιδίως ενόψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προγράμματα ενεργειακής/αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων που υλοποιούνται κ.λπ.

Να σημειωθεί πως για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένων σε αμοιβές, στο ύψος του κατώτατου μισθού, το ωράριο εργασίας, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ.

Επιπλέον, για τους εποχικούς εργαζόμενους θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλυμα για τη διαμονή τους. Κι αυτός είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους λόγους -μαζί με τη χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία μετάκλησης- που οι εργοδότες εύκολα ζητούν, δύσκολα προσφεύγουν όμως στη λύση της μετάκλησης.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το 2023 όσο και διαχρονικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μόλις το 20% με 30% των εγκεκριμένων θέσεων καλύπτονταν τελικά με πολίτες τρίτων χωρών, κυρίως εξαιτίας της γραφειοκρατίας αλλά και του μαξιμαλισμού που υπάρχει όσον αφορά τα αιτήματα – ανάγκες.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε κάθε φάση της διαδικασίας των μετακλήσεων υπάρχει η γνωμοδότηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αφού εξετάζει ανά κλάδο και ανά γεωγραφική περιφέρεια τις πραγματικές ανάγκες, τα αιτήματα και την εικόνα της εγγεγραμμένης ανεργίας στις λίστες της ΔΥΠΑ. «Προτεραιότητα έχουν οι Έλληνες.

Για τον λόγο αυτό, η ΔΥΠΑ παρεμβαίνει και όταν καταρτίζεται η απόφαση για τις μετακλήσεις αλλά και μετά για την εισαγωγή των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από κάθε χώρα.

Το σύνολο πάντως των εμπλεκόμενων φορέων, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις που μόλις τα τελευταία χρόνια επιδιώκουν την κάλυψη των αναγκών τους μέσω των μετακλήσεων είτε πιο παλιοί και εκ των πραγμάτων πιο έμπειροι «παίκτες», ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται μια πιο γρήγορη και με λιγότερη γραφειοκρατία διαδικασία, τόσο ως προς το σκέλος της έγκρισης των ειδικοτήτων, είτε πολύ περισσότερο ως προς το σκέλος της εισαγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση που, μεταξύ άλλων, θα περνά ένα μέρος των αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σε αυτές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μαζική δυσφήμιση στον τουρισμό. Κανένα σεντ σε βιομηχανία που γεννοκτονεί τα παιδιά μας για κέρδος.

    • Και θα κατσικωθούν και αυτοί όπως άλλοι παλαιότερα και όλοι ΑΝΕΡΓΟΙ και θα γίνει του Κουτρούλη ο γάμος.

  2. σε αγαστή συνεργασία προαγωγών λευκής σαρκός τύπου ΣΕΤΕ, ΣΕΒ κλπ..

  3. ποιους θα πάρει υπαλλήλους Φιλιππινέζες η βλαμμένη με τα μπισκότα και το τρολ της ΝΔ;;Μοσχάρια ξυπνάτε εσείς μας υποσχοσασταν ότι ο Κούλης δεν είναι Τσίπρας κι ότι θα τους διώξει απ’ την χώρα.Αυτος είναι τρισχειρότερος απ’ τον προκάτοχό του.

    • Κράζεις τις φιλιππινέζες λές και οι ελληνίδες που καθαρίζουν τουαλέτες στην βόρεια ευρώπη είναι καλύτερες γραίκυλε, γκαρσόνι της ευρώπης.

  4. Ότι λέει ο Καίσερλης..Υποταγμένη Δημοτική Αρχή στα ξένα συμφέροντα

    Μια ζωή κ…ράδες θα μαζεύει η Κως και μ ένα καφέ και μία αστακομακαρονάδα στο εστιατόριο ,θα πιστεύουν ότι είναι ευτυχισμένοι.
    Πολιτιστικό υπόβαθρο μηδέν ,κουλτούρα για βόθρους, διχασμός της Κοινής γνώμης, ανισότητες Κοινωνικές και κυρίως ασφάλεια στην κακιά στιγμή με την υγεία.
    Μπορντ////
    Μια ερώτηση που δεν περιμένω ΑΠΆΝΤΗΣΗ.
    Παίζει να ελεγχθεί η επάρκεια αυτών των εργαζομένων μέσα από επιτροπές κλιμακίων ή όλοι θα βολεύονται με τα fake σχόλια που δήθεν γράφουν οι ευχαριστημένοι πελάτες?
    Θα υπάρξουν Κυβερνητικές επιτροπές ελέγχου των συνθηκών παρεχομένων υπηρεσιών ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ, θα υπάρχουν ελεγκτές που θα τσεκάρουν τις παρατηρήσεις των κλιμακίων που μένουν μέσα, χαίρονται Φαραωνικές υπηρεσίες και στο τέλος όλα που υπογράφουν είναι τέλεια?
    Μπορεί μια υπηρεσία του Δήμου να πάει και να τσεκάρει πως ,τι ,ανεπάρκειες,εργασιακές συνθήκες,που κοιμούνται, γλωσσομάθεια…κλπ?
    Στον επόμενο τόνο η ώρα Ελλάδας θα συμπέσει με αυτήν του Μαρόκου,Αιγύπτου.

    • Τι κουλτούρα είχε για να έχει η μποχαλία τώρα? Έχεις δρόμους? Έχεις αρχαία καθαρά και οργανωμένα? Έχεις παραλίες της προκοπής? Ένα τυρί της πόσας και αυτό ζήτημα αν το μάθει ο τουρίστας.

  5. πανε οι δουλειες μας….και σεις ασχολιστε με τα γαμω…κομματα!!!
    η καταρα της ελλαδας, ειναι οτι ο καθε ενας κοιταει το συμφεροντου!

  6. Ξεφτίλα , διέλυσαν την Ελλάδα την ορθόδοξη μας χώρα , ξεφτίλισαν την πίστη μας την οικογένεια μας , τριτοκοσμική χώρα την κατάντησαν γεμίσαμε μαύρους δεν μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας που είμαστε σε νησί ξεφτίλα !!!!

  7. Εκεί φτάσαμε.Να μην έχουμε πια εργαζόμενους.Ολοι έχουν δουλειά και δεν ενδιαφέρονται.Απο εκεί που παρακαλάγαμε για μεροκάματο τώρα μας παρακαλάνε.Ακομα και τώρα κάνουν αντιπολητευση.Σε τι ακριβώς;Ξέρετε ότι υπάρχει κατώτατος μισθός ναι η όχι;Αυτόματα περνάει στη μισθολόγια και ο μισθός μπαίνει στην τράπεζα.Οσοι αργόσχολοι σχολιάζετε έχετε δουλέψει ποτέ ;Ξέρετε τι διαδικασία;Σε ποια εποχή ζητε;Ανησυχητε τελικά μήπως δεν πληρωθούν καλά όσοι έρθουν από άλλες χώρες για δουλειά;Αλήθεια;Μήπως να μην πάρουν θέση ντόπιου;Υπάρχει άνεργος ντόπιος που θελει να δουλέψει και δεν βρίσκει δουλειά;Να τον βγάλουμε φωτογραφία γιατί είναι σπάνιο είδος πια.Σοβαρευτητε,δεν είναι αντιπολίτευση αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ