Συγκινητική ανάρτηση από τον αδελφό του αείμνηστου πρώην δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου

0
3899

Ένα λουλούδι για τον Φώτη Χατζηδιάκο, είχε αφεθεί στο κενό έδρανο, στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Αγαπητού Ξάνθη, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ο συγγραφέςας Αγαπητός Ξάνθης, που πρόλαβε και παρέδωσε το βιβλίο αυτό στο αείμνηστο Δήμαρχο, είχε προγραμματίσει να βρίσκεται και ο ίδιος στο πάνελ των ομιλητών κατά την διάρκεια της παρουσίασης , το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Για το συγκινητικό αυτό γεγονός, ο αδελφός του Γιώργος Χατζηδιάκος, έγραψε :

Αγαπητέ, Αγαπητέ μας,

Τα λουλούδι, στο κενό έδρανο, του απόντα ομιλητή, Φώτη Χατζηδιάκου βγαλμένο από την αισθητική της ψυχής σου.

Και, μπορεί το παράδοξο φως του αύριο, να έχει μέσα μου έναν ρυθμό ασύνδετο, η αισθητική της πράξης, και η αναφορά στον αδελφό, μετρίασαν τη λύπη.

Αγαπητέ, Αγαπητέ μας όπως η προσφώνηση, εδώ και καιρό μου έδειξες την αισθητική της ψυχής αυτή που χτίστηκε, από τις εμπειρίες της ακλόνητης φιλίας σας. Σαν μια συνύπαρξη χρωμάτων, ήχων και συναισθημάτων.

Μια αισθητική αλήθεια που αντανακλά την ομορφιά της ζωής.

Λυπηρός ο χαμός, μα! ψυχικά όμορφο, η αιώνια θύμηση.

Σ ευχαριστώ για την τιμή Καλοτάξιδο το υπέροχο, « ΤΟ ΑΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ» Περιττό να σου πω, σε ποιο γράμμα άνοιξε το βιβλίο ( τυχαία) με το που το πήρα στα χέρια μου… συγκλονιστικός ο τρόπος αναφοράς.»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αγαπητού Ξάνθη, «Το Αλφαβητάρι της Αισθητικής»

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αγαπητού Ξάνθη, «Το Αλφαβητάρι της Αισθητικής»

Κατάμεστη ήταν το βράδυ της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου, η αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, στην παρουσίαση του τέταρτου βιβλίου του κ. Αγαπητού Ξάνθη, φίλου και συνεργάτη της «Ροδιακή» «Το Αλφαβητάρι της Αισθητικής- Προσεγγίσεις Αισθητικής σε έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο», εκδόσεις Παπαζήση-Αθήνα.

Με συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κο Σωτήρη Ντάλη, το βιβλίο παρουσίασαν η Δρ. Μάνια Μιχαηλίδου επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ο κος Νίκος Κουμνάκης-αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ροδιακή», κος Μιχάλης Μαστής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν:

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Βασίλης Υψηλάντης, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κος Βάιος Καλοπήτας, ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Δωδεκανήσου κος Γιάννης Παρασκευάς, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωποι φορέων και Αρχών του νησιού μας και βέβαια πλήθος κόσμου.

Ο Αγαπητός Ξάνθης με το νέο αυτό βιβλίο του, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά, ότι γνωρίζει καλά την τέχνη, να ακροβατεί στις λέξεις και τις έννοιες. Ξέρει καλά να φωτίζει με περίτεχνο τρόπο και μαεστρία όλα εκείνα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Ο ίδιος, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, και το επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση στο βιβλίο τούτο, ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις τα μέσα από το ρητορικό ερώτημα του Κωνσταντίνου Καβάφη: Ότι δηλαδή, τι άλλο μπορεί να είναι η τέχνη, παρά λεπτομέρειες;»

Μια μορφή τέχνης, και μάλιστα υψηλής σημασίας και σπουδαιότητας, είναι όλο αυτό που εδώ και πολλά χρόνια επιχειρεί και καταφέρνει μέσα από τα κείμενά του, με εξαιρετική μάλιστα επιτυχία, ο αγαπητός μας Αγαπητός.

Εκφράζει δημόσια, με καθαρό και ξάστερο τρόπο τις απόψεις του.

Προσεγγίζει τα ζητήματα, ακολουθώντας δρόμους και μονοπάτια, που ναι, ανήκουν σε ένα μοναδικό Αλφαβητάρι της Αισθητικής, σταχυολογώντας όλα εκείνα που θέλει να τονίσει και ν’ αναδείξει στον αναγνώστη με ένα δικό του τρόπο.

Δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και τη σχεδίαση του ψηφιδωτού που συνθέτει στο χαρτί, με εξαιρετική προσοχή. Ξέρει να αφήνει στην άκρη, τα μικρά και ασήμαντα.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχουν καμία σημασία και αξία. Δεν στέκεται ούτε λεπτό σε αυτά. Έτσι ακριβώς είναι και στη ζωή του.

Τα γραπτά του, όπως και ο ίδιος, διακατέχονται από μια σπάνια κομψότητα και ευγένεια, χωρίς να κάνει εκπτώσεις και στρογγυλοποιήσεις στην τελική τους εκδοχή. Είναι απόλυτα ισορροπημένα.

Επισημαίνει αυτά που θέλει, αναδεικνύοντας την ουσία τους και τη σωστή τους διάσταση. Κι αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε τι είναι;

Συνέπεια, ευγένεια, ανιδιοτέλεια, δίψα για μόρφωση μέσα από τη διαρκή μάθηση, αναζήτηση αλλά και ανάδειξη της ποιότητας σε όλα τα μήκη και πλάτη της ζωής.

Αυτό είναι το δικό του «Αλφαβητάρι» της Αισθητικής και το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην τοπική μας κοινωνία».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ