Ρόδος: Ρουμάνος και Ροδίτισσα εξαπατούσαν ηλικιωμένους | Πως δρούσαν

0
5001

Επ’ αυτοφώρω έχοντας στην κατοχή τους χρήματα και κοσμήματα που μόλις είχαν «εισπράξει» από ηλικιωμένη συμπολίτισσά μας, με το πρόσχημα ότι θα φρόντιζαν να εγχειριστεί ο γιος της, συνελήφθησαν στη Ρόδο 22χρονος Ρουμάνος και 20χρονη Ροδίτισσα!

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, διάπραξη απάτης, τέλεση κλοπής, κατοχής ναρκωτικών και οπλών με την οποία προσήχθησαν χθες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ενώ κατασχέθηκαν τιμαλφή, σουγιάδες, ακατέργαστη κάνναβη, ναρκωτικά δισκία, ζυγαριά ακριβείας και το δίκυκλο μοτοποδήλατο με το οποίο κινούνταν.

Πρόκειται για μία επιτυχία των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση αρκετά νωρίς και προτού οι δράστες προλάβουν να εξαπατήσουν μεγαλύτερο αριθμό ανυποψίαστων συμπολιτών μας.

Πάντως σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι συλληφθέντες φέρονται να έχουν «εισπράξει» χρήματα και κοσμήματα από δύο γυναίκες ηλικίας 79 και 87 ετών με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε εγχειρίσεις ο γιος ή η κόρη τους. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου οι δράστες έχουν έρθει σε επικοινωνία και έχουν επιχειρήσει να εξαπατήσουν με το ίδιο πρόσχημα της νοσηλείας και άλλα άτομα τα οποία δεν έχουν προβεί σε σχετική καταγγελία.

Η εξαπάτηση και η μεταφορά χρημάτων στη Ρουμανία
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Αστυνομία, όλα ξεκίνησαν με καταγγελία που έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2024 στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από 79χρονη συμπολίτισσά μας, η οποία και είπε πως άγνωστοι επικοινώνησαν μαζί της και της ζήτησαν το χρηματικό ποσό των 80.000 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση συγγενικό της πρόσωπο.

Η 79χρονη, που πίστεψε τους επιτήδειους, δέχτηκε να τους δώσει όσα χρήματα μπορούσε και συγκεκριμένα 10.000 ευρώ. Τα χρήματα, σύμφωνα με την αστυνομία τα παρέλαβε από την 79χρονη ο ίδιος ο 22χρονος Ρουμάνος, ο οποίος στη συνέχεια έφυγε από το νησί μας και μέσω Τουρκίας πήγε στην πατρίδα του και αφού τα παρέδωσε, επέστρεψε στη Ρόδο.

Έχοντας αξιοποίησει όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους από τη συγκεκριμένη καταγγελία οι αστυνομικοί, προχθές (26 Ιανουαρίου 2024) λίγο μετά τις 11 το πρωί εντόπισαν στην πόλη της Ρόδου να κινείται με δίκυκλο μοτοποδήλατο ο 22χρονος αλλοδαπός και μαζί του, συνεπιβάτιδα ήταν η 20χρονη Ροδίτισσα.

Σε έλεγχο που έκαναν στο ζευγάρι οι αστυνομικοί, βρήκαν στην κατοχή του Ρουμάνου διάφορα τιμαλφή αξίας 1000 ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι προέρχονται από απάτη και η 20χρονη Ροδίτισσα το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ επίσης προερχόμενα από απάτη.

«Δώσε μας 80.000 ευρώ για να εγχειριστεί το παιδί σου»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα και τιμαλφή που βρέθηκαν κατά τη σύλληψή τους, στην κατοχή του αλλοδαπού και της Ροδίτισσας προήλθαν από μία 87χρονη, την οποία νωρίτερα είχαν εξαπατήσει με τον ίδιο τρόπου που μερικές ημέρες πριν είχαν κάνει και με την 79χρονη.

Ειδικότερα, και από την 87χρονη ζητήθηκε η καταβολή ποσού 80.000 ευρώ (το ίδιο ποσό ζητούνταν σε όλες τις περιπτώσεις) προκειμένου να υποβληθεί συγγενικό της πρόσωπο (γιος ή κόρη) σε εγχείριση!
Τα χρυσά κοσμήματα κατασχέθηκαν και επιστράφηκαν στην ιδιοκτήτριά τους, όπως επίσης και το δίκυκλο μοτοποδήλατο με το οποίο κινούνταν το ζευγάρι και το οποίο ήταν κλεμμένο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Χθες, για την υπόθεση εκδόθηκε ανακοίνωση από την Αστυνομία, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Εξαρθρώθηκε άμεσα, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, εγκληματική ομάδα που προέβαινε σε εξαπάτηση ηλικιωμένων με το πρόσχημα της νοσηλείας συγγενικού προσώπου.

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω ένας 22χρονος αλλοδαπός και μια 20χρονη ημεδαπή, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται ακόμη ένα άτομο συνεργός των δραστών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, διάπραξης απάτης, τέλεσης κλοπής, κατοχής ναρκωτικών και όπλων.

Η συμμορία, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και ρόλους, καλούσαν τηλεφωνικά ηλικιωμένους προσποιούμενοι ιατρούς και με το πρόσχημα της επείγουσας χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου επιχειρούσαν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, διερευνώντας σχετική καταγγελία, κατάφεραν χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι να εντοπίσουν, με τη συνδρομή ανδρών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τους δύο δράστες, οι οποίοι μόλις είχαν εισπράξει τιμαλφή από ηλικιωμένη γυναίκα.

Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την κατοικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Τιμαλφή εκτιμώμενης αξίας 1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από απάτη.
• 1.200 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 τραπεζογραμματίων, ως προερχόμενα από απάτη

• Δίκυκλο μοτοποδήλατο το οποίο είχαν αφαιρέσει και χρησιμοποιούσαν.
• Δυο μαχαίρια-σουγιάδες.
• Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 11,7 γραμμαρίων.
• 40 ναρκωτικά δισκία.
• Ζυγαριά ακριβείας.

Από την εμπεριστατωμένη εξέταση των στοιχείων της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων γυναικών, τις οποίες διέπραξαν στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2024, λίγο πριν συλληφθούν και τερματιστεί η δράση τους.
Το κλεμμένο δίκυκλο και τα τιμαλφή, αφού αναγνωρίστηκαν, αποδόθηκαν στους δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα πειστήρια κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου».

Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
Από την Αστυνομία δόθηκαν οδηγίες, όπου παρατίθεται περιγραφικά η μεθοδολογία, που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες για την απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου.

• Επιλέγουν συνήθως ηλικιωμένους και πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών τους.

• Ακολούθως, επικοινωνούν τηλεφωνικώς μαζί τους, κυρίως τις νυχτερινές ώρες (συνήθως μετά τα μεσάνυχτα) και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους (π.χ. γιος, κόρη, γαμπρός ή νύφη) εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

• Οι δράστες ζητούν από τους ηλικιωμένους να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο (που νωρίτερα οι ίδιοι έχουν επιλέξει ως κατάλληλο, συνήθως κοντά στο σπίτι τους), όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς.

• Οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, μέσα στη σύγχυσή τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

Καλούμε του πολίτες, τους φορείς και τις κοινωνικές δομές να ενημερώνουν τους ηλικιωμένους ώστε να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100».

Πηγή: https://www.rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ