19 νέα σκάφη στο Λιμενικό Σώμα και ενίσχυση με προσωπικό των Λιμεναρχείων Καλύμνου και Λέρου

1
6569

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «19 νέα σκάφη στο Λιμενικό Σώμα για να αντιμετωπιστεί η παράνομη αλιεία στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ενίσχυση με προσωπικό των Λιμεναρχείων Καλύμνου και Λέρου»

 

Εκσυγχρονίζεται και ενισχύεται ο στόλος των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος μέσα στην επόμενη τετραετία, με 19 νέα σκάφη, ορισμένα εκ των οποίων θα επιχειρούν στα Δωδεκάνησα

Η ενίσχυση του στόλου του Λιμενικού Σώματος θα συμβάλλει όχι μόνο στην ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων μας, αλλά και στην αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας από τουρκικά αλιευτικά σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το ζήτημα είχε αναδείξει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητώντας να υπάρξει σχεδιασμός για την  ενίσχυση των λιμεναρχείων Λέρου, Καλύμνου και Σάμου με νέα και σύγχρονα πλωτά μέσα, αλλά και προσωπικό που θα επιχειρούν για την αντιμετώπιση περιστατικών παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες.

Είχε τονίσει, μάλιστα, ότι οι τουρκικές μηχανότρατες ψαρεύουν παράνομα  σε απόσταση 100 και 200 μέτρων από τις ελληνικές ακτές στα νησιά, γεγονός που πέρα από το χαρακτήρα της ωμής παραβίασης κανόνων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επηρεάζει αρνητικά τα αλιευτικά μας αποθέματα αλλά και τη βιωσιμότητα του αλιευτικού επαγγέλματος στα Βόρεια Δωδεκάνησα.

Σε απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στυλιανίδη προς τον κ. Κόνσολα, γίνεται γνωστό ότι:

– Υπογράφηκε σύμβαση για την προμήθεια 10 περιπολικών-φουσκωτών σκαφών μήκους 11-12 μέτρων.

– Δεσμεύτηκε χρηματοδότηση ύψους 23,8 εκ. ευρώ για την προμήθεια 7 περιπολικών σκαφών άνω των 17,5 μέτρων, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση μη δεσμευτικών προσφορών.

– Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 30 εκ. ευρώ  για την προμήθεια 2  παράκτιων περιπολικών σκαφών άνω των 30 μέτρων, η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Μεταφορές 2021-2027 μέχρι την ολοκλήρωσή της προμήθειας.

«Ουσιαστικά, μέσα στην επόμενη τετραετία ο στόλος των περιπολικών του Λιμενικού Σώματος ενισχύεται με 19 νέα σκάφη και κάποια από αυτά θα διατεθούν για τις ανάγκες των Λιμεναρχείων νησιών της Δωδεκανήσου, όπως η Λέρος και η Κάλυμνος, και θα επιχειρούν στην περιοχή», τονίζει ο Μάνος Κόνσολας που εξέφρασε την ικανοποίηση του στον Υπουργό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των τακτικών μεταθέσεων , αποφασίστηκε η μετάθεση σαράντα (40) στελεχών του Λιμενικού Σώματος στα Λιμεναρχεία Καλύμνου, Λέρου και Σάμου.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ