Ιπποκρατική εβδομάδα και τελετή απόδοσης Ιπποκρατικού Όρκου

0
6369

Για ακόμη μια χρονιά διαδραματίστηκε στο Ιστορικό και Αρχαίο Ασκληπιείο της Κω, η Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικό Όρκου, ένας θεσμός πλέον με ιστορία 10ετίας. Εφέτος για πρώτη φορά έγιναν εκδηλώσεις διάρκειας μιας εβδομάδας που συμπεριελάμβανε Σχολείο Ιπποκρατικής Ιατρικής, Διημερίδα Ιπποκρατικής Ιατρικής και Φιλοσοφίας, Αγώνα Δρόμου προς τιμήν του Ιπποκράτη με συμμετοχή των Special Olympics και ολοκληρώθηκε με τις εκδηλώσεις του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας).

Διακεκριμένοι Ιατροί από 15 χώρες από 4 Ηπείρους, συγκεντρώθηκαν για να λάβουν μέρος στην Τελετή, βιώνοντας ένα ορόσημο στην αρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, ορκιζόμενοι στην αφοσίωση και την τήρηση των αρχών της Ηθικής πρακτικής και φροντίδας.

Το Συμπόσιο Ιπποκρατικής Ιατρικής και Φιλοσοφίας συγκέντρωσε σημαντικές ιατρικές προσωπικότητες καθώς και εκλεκτούς καλεσμένους για να τιμήσουν τη διαχρονική σοφία και τη διαρκή κληρονομιά της Ιπποκρατικής Ιατρικής. Καθηγητές Ιατρικής, Ιστορίας Ιατρικής, Πρόεδροι/ Πρυτάνεις Ελληνικών και Ξένων Ιατρικών Σχολών, Πρόεδροι Παγκόσμιων Ινστιτούτων, καθώς και Υφυπουργοί [Τουρισμού – Υγείας] μοιράστηκαν γνώσεις σχετικά με την αλληλεπίδραση της Ιπποκρατικής Ιατρικής, της Φιλοσοφίας και του τουρισμού μέσω αυτών.

O A. Touwaide, καθ. Φιλοσοφίας και Ιστορίας Ιατρικής, μίλησε για τα φαρμακευτικά φυτά του Ιπποκράτη που αναφέρονται στην Ιπποκρατική Συλλογή ενώ ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών [Γ.Π.Α.] αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Δ.Ι.Ι.Κ. και Γ.Π.Α. και εξήγγειλε την δημιουργία ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού με θέμα τα βότανα του Ιπποκράτη, η πρακτική άσκηση του οποίου θα γίνεται στην Κω.

Το πρόγραμμα της Ιπποκρατικής Εβδομάδας περιλάμβανε:

  • Στις 16 έως 19 Οκτωβρίου «Θερινό Σχολείο» (summer school) με θέμα «Αρχαία Ελληνική Ιατρική» σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών. Οι εργασίες του ξεκινήσαν από την Αθήνα και ολοκληρώθηκαν στην Κω, αφότου προηγήθηκε επίσκεψη στο νησί της Καλύμνου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
  • Στις 20 έως 21 Οκτωβρίου, Διημερίδα Ιπποκρατικής Ιατρικής και Φιλοσοφίας, με θέματα ιστορίας ιατρικής, ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας και φιλοσοφίας. Στην Διημερίδα ομιλητές ήταν όλοι οι Καθηγητές Ιστορίας της Ιατρικής, Πρυτάνεις [Γ.Π.Α./ Παντείου], Πρόεδροι και Καθηγητές Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής, οι  Πρόεδροι του ΕΠΙΨΥ [Ερευνητικό Παν/κο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας] και  ΕΔΙΠ [Εταιρείας Διάδοσης Ιπποκρατικού Πνεύματος], ο Αντιπρόεδρος του Δ.Ι.Ι.Κ. και ο Ακαδημαϊκός Κ. Μπουραζέλης.
  • Στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του συνεδρίου με χαιρετισμούς των Αρχών (Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, Δημάρχου Κω, Περιφερειάρχη Αττικής, Έπαρχου Κω, προέδρων Ε.Ο.Τ., Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Ιδρύματος Παπανικολάου, Ιατρικού Συλλόγου Κω, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), την παρουσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.)· εκ μέρους του Αντιπροέδρου, κ. Κουτσόπουλου και την ενημέρωση – επικαιροποίηση του φακέλου για την ανάδειξη υποψηφιότητας του Ασκληπιείου της Κω ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, των Πανεπιστημίων των Ιατρικών Σχολών Ελλάδας και του Εξωτερικού, Συλλόγων Ομογενών Ελλήνων Ιατρών του Εξωτερικού, όπως το μήνυμα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ιατρών Β. Αμερικής Σπύρου Μεζίτη, της Δρ. Δούρου εκ μέρους του Προέδρου του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Ν.Υ., Αντώνιο Γάσπαρη αλλά και της Δρ. Αγγελοπούλου Προέδρου Ελληνικών Ιατρών Διασποράς Η.Β..

Τίμησαν με την διαδικτυακή τους παρουσία η Υπουργός Τουρισμού (Ο. Κεφαλογιάννη), Υφυπουργός Υγείας (Μ. Θεμιστοκλεόυς) και ο Γ. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκλεκτός συμπατριώτης (Ι. Χρυσουλάκης).

Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου  Εξωτερικών, των Υπουργείο Υγείας και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ακολουθήσε η Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου στο Ασκληπιείο της Κω από τους πρωτεύσαντες αριστούχους – τελειόφοιτους των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας και του Εξωτερικού στον οποίο ενεργά συμμετείχαν και πλήθος Ιατρών από όλο τον κόσμο, γεγονός που αναδεικνύει την «ανάγκη» για την Παγκοσμιοποίηση της Τελετής.

  • Στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου προς τιμήν του Ιπποκράτη σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. και με τη συμμετοχή του ειδικού σχολείου Σβουρένειου και των Special Olympics Hellas.

Ακολούθησαν ειδικές διαλέξεις:

  1. Τουρισμός Υγείας στην Κω από τον Ιπποκράτη ως σήμερα (κ. Ε. Ράπτη Υφυπουργός Τουρισμού)
  2. Δικαιώματα των Special Olympics Hellas στον αθλητισμό και στη ζωή (Δ. Κοδέλλας Πρόεδρος Special Olympics Hellas).

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «Τιμής Ένεκεν» για  σημαντικούς διαχρονικούς χορηγούς του Ιδρύματος, καθώς και ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των αείμνηστων Α. Παυλίδη και Χ. Μόσχου.

Τέλος, ακολουθήσε απογευματινή ημερίδα πρόληψης υγείας από το ΕΔΔΥΠΠΥ με συνδιοργανωτές τον Δήμο Κω, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους Ιατρικούς Συλλόγους Κω και Αθηνών, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών.

  • Την 23η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση- μάθημα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και Χρήση Απινιδωτή σε εθελοντές, υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τους συνδιοργανωτές.

 

Το Ιπποκράτειο Συμπόσιο αποδείχθηκε μια αξιοσημείωτη σύγκλιση πνευματικής περιέργειας, προωθώντας μια βαθύτερη κατανόηση του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν η Ιπποκρατική Ιατρική και Φιλοσοφία.

Τα Δ.Σ. του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, ευχαριστούν θερμά όλους τους προσκεκλημένους, ομιλητές, Προέδρους και όλους τους συμμετέχοντες.

Στους νέους πλέον Ιατρούς, που ορκίστηκαν στο αρχαίο Ασκληπιείο της Κω, τα Δ.Σ. Δ.Ι.Ι.Κ. και Π.Ι.Ι.Ι. εύχονται μια λαμπρή σταδιοδρομία στα πλαίσια των αρχών που έθεσε ο Πατέρας της Δυτικής Ιατρικής, Ιπποκράτης ο Κώος.

Το Δ.Σ. του Δ.Ι.Ι.Κ. σε συνεργασία με το Π.Ι.Ι.Ι., εργάζονται συνεχώς για να εδραιωθεί η Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου, προκειμένου να διαδοθούν οι Ιπποκρατικές Αξίες στα πέρατα της Γης και η Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου να αποτελεί γεγονός ανάλογο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, μια Βιοηθική Ολυμπιάδα.

Ανανεώνουν την συνάντησή τους για την Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και την Ιπποκρατική Εβδομάδα από 14 έως και 21 Οκτώβρη.

 

Για τους συνδιοργανωτές,

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Δ.Ι.Ι.Κ.

 

Ο Πρόεδρος                       ο Γ. Γραμματέας

Ν. Παπαντωνίου                         Γ. Τάλλαρος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ