Την καταβολή της οφειλόμενης οικονομικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους ζητά ο Γ. Νικητιάδης και 8 ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

0
4478

Την επίσπευση της καταβολής της  οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις αυξήσεις στις ζωοτροφές και στην ενέργεια,  ζητάει με ερώτηση που συνυπέγραψε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης μαζί με άλλους 8 βουλευτές του κόμματος. Η ερώτηση κατατέθηκε στις 20 Οκτωβρίου και απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη και Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, παρά το γεγονός ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους είχε οριστεί η 17η Ιουλίου, δόθηκε παράταση μέχρι και την 30η Οκτωβρίου γεγονός το οποίο έφερε ήδη καθυστέρηση τρεισήμισι μηνών στην υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης. Ταυτοχρόνως έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας από την ολοκλήρωση των αιτήσεων και έως σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι έχουν διευκρινιστεί όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες εφαρμογής του. Το οικονομικό μέτρο λήφθηκε με πρώτη περιφέρεια εφαρμογής την Κρήτη και επέκταση στις λοιπές νησιωτικές περιφέρειες καθώς οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.

Ο Γ. Νικητιάδης και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοι του υπογραμμίζουν στην ερώτηση ότι  το κόστος των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων αυξάνεται συνεχώς και έχει ως επακόλουθο την αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει φέρει τους παραγωγούς σε δεινή θέση και ότι η  συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση θα έπρεπε να έχει ήδη καταβληθεί ζητούν να ενημερωθούν «πότε αναμένεται να καταβληθεί η εν λόγω οικονομική ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα δεδομένων των παρατάσεων που έλαβαν χώρα»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

– Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο.

– Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

– Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

– Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής»

Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ. 1 του ν. 4926/2022 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 5039/2023 θεσπίστηκε «..έκτακτη ενίσχυση για την οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής στον νησιωτικό χώρο, σύμφωνα με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, με πρώτη εφαρμογή στην Κρήτη και επέκταση της εφαρμογής στις λοιπές νησιωτικές περιφέρειες, τις περιφέρειες με νησιωτικά συμπλέγματα και τις παράκτιες περιοχές, … μέσω της αντιστάθμισης μέρους της διαπιστωμένης αύξησης του κόστους της προμήθειας ζωοτροφών, σε εκπλήρωση των ειδικών αναπτυξιακών στόχων δημόσιας πολιτικής που τίθενται στην Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο».

 

Αρμόδιο όργανο υλοποίησης του, ορίστηκε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και επιπλέον ορίστηκε ότι η ανωτέρω δαπάνη βαρύνει το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Το εν λόγω οικονομικό μέτρο, η «Αμάλθεια» όπως χαρακτηρίστηκε, συνιστά ένα έκτακτο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των παραγωγών. Κύριος σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που συνεπακόλουθα οδηγεί σε ένα μεγεθυμένο κόστος παραγωγής στον τομέα της κτηνοτροφίας.

 

Σημειούται πως αυτό το οικονομικό μέτρο λήφθηκε με πρώτη εφαρμογή στην Κρήτη και επέκταση στις λοιπές νησιωτικές περιφέρειες καθώς οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν εξαιρεθεί αναίτια και αδικαιολόγητα από το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.

 

Επιπλέον με την παρ. 2  της υπ’αρ. 1175/2023 – ΦΕΚ 2831/Β’/27-4-2023 ΚΥΑ, διευκρινίστηκαν όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής  του, όπως: το πεδίο εφαρμογής, τα κριτήρια εντάξης των δικαιούχων, το είδος των ζωοτροφών, ο τρόπος υπολογισμού της ενίσχυσης κτλ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων των κτηνοτρόφων στο αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα είχε οριστεί η 17η Ιουλίου του 2023. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Επειδή το κόστος των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων αυξάνεται συνεχώς με επακόλουθο την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επειδή οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Επειδή η εν λόγω οικονομική ενίσχυση θα έπρεπε να είχε ήδη καταβληθεί

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Πότε αναμένεται να καταβληθεί η εν λόγω οικονομική ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα δεδομένων των παρατάσεων που έλαβαν χώρα;

 

 

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χνάρης Εμμανουήλ

Βατσινά Ελένη

 

Μιχαηλίδης Σταύρος

 

Μπιάγκης Δημήτριος

 

Νικητιάδης Γεώργιος

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

 

Παρασύρης Φραγκίσκος

 

Σπυριδάκη Αικατερίνη

 

Σταρακά Χριστίνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ