Νέα πρόταση του Μάνου Κόνσολα με επικαιροποιημένα κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά

3
3799

O Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας κατέθεσε, με παρέμβαση του προς τον Υπουργό Υγείας, μια νέα και επικαιροποιημένη πρόταση για τα κίνητρα που πρέπει να θεσμοθετηθούν προκειμένου να επιλέγουν οι γιατροί να υπηρετήσουν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.

Ο κ.Κόνσολας επισημαίνει ότι η υποστελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές, καταδεικνύει τη δυσκολία κάλυψης των θέσεων που προκηρύσσονται λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος αλλά και την ανάγκη να θεσπιστούν νέα και ουσιαστικά κίνητρα.

Ζητά μάλιστα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανοίξει μια νέα συζήτηση αλλά κυρίως να υπάρξει διυπουργική συνεργασία για τη διαμόρφωση νέων, επικαιροποιημένων και ουσιαστικών κινήτρων.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει τη θέσπιση 7 κινήτρων:

1ον) Τον επανυπολογισμό του επιδόματος αγόνου που πρέπει να γίνει με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι του παρελθόντος. Το συγκεκριμένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.

2ον) Την αυτοματοποιημένη και κατά προτεραιότητα καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.Σήμερα υπάρχουν οφειλές εφημεριών σε γιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών.

3ον) Την παροχή δωρεάν φοίτησης σε εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου για τους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.

4ον) Την προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά για τη μόνιμη πρόσληψη τους στο ΕΣΥ.

5ον) Τη θέσπιση φοροαπαλλαγών, η χορήγηση απευθείας στεγαστικού επιδόματος και επιδόματος θέρμανσης αλλά και ειδικό market pass για την αγορά βασικών ειδών διαβίωσης.

6ον) Τη δωρεάν μετακίνηση με πλοία της ακτοπλοΐας για συγκεκριμένο , ετήσιο αριθμό μετακινήσεων.

7ον) Την παροχή χαμηλότοκων δανείων για την αγορά κατοικίας στον τόπο που υπηρετούν ώστε να μείνουν εκεί μόνιμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρόταση του Μάνου Κόνσολα προς το Υπουργείο Υγείας:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑΤΑ : «Δέσμη κινήτρων για τους γιατρούς που θα υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές»

Κύριε Υπουργέ,

Η υποστελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές, καταδεικνύει τη δυσκολία κάλυψης των θέσεων που προκηρύσσονται λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος αλλά και την ανάγκη να θεσπιστούν νέα και ουσιαστικά κίνητρα.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση αλλά κυρίως να υπάρξει διυπουργική συνεργασία για τη διαμόρφωση νέων, επικαιροποιημένων και ουσιαστικών κινήτρων.

Σε αυτά θα πρέπει να ενταχθούν:

1ον) Ο επανυπολογισμός του επιδόματος αγόνου που πρέπει να γίνει με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι του παρελθόντος. Το συγκεκριμένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.

2ον) Η αυτοματοποιημένη και κατά προτεραιότητα καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών. Σήμερα υπάρχουν οφειλές εφημεριών σε γιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών.

3ον) Η παροχή δωρεάν φοίτησης σε εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου για τους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.

4ον) Η προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά για τη μόνιμη πρόσληψη τους στο ΕΣΥ.

5ον) Η θέσπιση φοροαπαλλαγών, η χορήγηση απευθείας στεγαστικού επιδόματος και επιδόματος θέρμανσης αλλά και ειδικό market pass για την αγορά βασικών ειδών διαβίωσης.

6ον) Η δωρεάν μετακίνηση με πλοία της ακτοπλοΐας για συγκεκριμένο , ετήσιο αριθμό μετακινήσεων.

7ον) Η παροχή χαμηλότοκων δανείων για την αγορά κατοικίας στον τόπο που υπηρετούν ώστε να μείνουν εκεί μόνιμα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Προτίθεται να εξετάσει τη θεσμοθέτηση κάποιων από τα 7 αυτά προτεινόμενα κίνητρα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. έχω μια πολύ καλύτερη πρόταση αλλά θα χαλάσει την ψηφοθηρική πολιτική του εκάστοτε κόμματος: Οποίος θέλει μονιμότητα σε δημόσιο νοσοκομείο, θα υπηρετεί υποχρεωτικά για κάποιο διάστημα (ας πούμε πενταετία τουλάχιστον) σε νησί ή παραμεθόριο με κάποιο επιπλέον επιδομα! Όπως και οι στρατιωτικοί! Εάν δεν θέλει , μπορεί να πάει να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας και να ανοίξει ιατρείο στον τόπο καταγωγής του!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ