Νίσυρος: Εγκαίνια του ανακαινισμένου Κοινοτικού κτηρίου Εμπορειού

0
3293

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ

 

Την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κοινοτικού κτιρίου, στον Εμπορειό. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Ιουστινιανός.

Το κτίριο της κοινότητας παρέμενε εγκαταλελειμμένο για περισσότερο από 50 χρόνια. Οι εργασίες επισκευής  ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Το εν λόγω διώροφο κτίριο, ιδιοκτησίας Δήμου Νισύρου, κατασκευάσθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια. H αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου διατηρεί λιτά αρχιτεκτονικά στοιχεία του οικισμού. Το κτίριο βρίσκεται πριν την πλατεία του οικισμού Εμπορειός και γειτνιάζει με το ναό του οικισμού στη βόρεια πλευρά του.

 

Η αρχιτεκτονική του τυπολογία είναι τυπική για τα δεδομένα της εποχής. Το κτίριο είναι διώροφο, έχει επίπεδο δώμα, εσωτερικά και εξωτερικά επιχρισμένο, έχει ξύλινα κουφώματα και κατακόρυφο φέροντα οργανισμό από λιθοδομή πάχους 55 εκ. και έχει συνολικό ύψος 6,40μ. Το ισόγειο αποτελείται από ένα χώρο που λειτουργούσε ως ιατρείο στην ανατολική πλευρά με ανεξάρτητη είσοδο, το χώρο της ξύλινης σκάλας και μία αποθήκη με διαφορετική είσοδο. Η ωφέλιμη επιφάνεια του ισογείου είναι 28,08 τ.μ. και του πρώτου ορόφου 39 τ.μ. Στη βόρεια πλευρά του ισογείου υπάρχει στοά που στηρίζεται με λίθινα τόξα. Ο βόρειος τοίχος του κτιρίου εδράζεται πάνω στον τοίχο της γειτονικής εκκλησίας που προϋπήρχε. Στον όροφο υπάρχει χώρος γραφείου και προθάλαμος.

Το κτίριο έφερε σημαντικές φθορές, οι οποίες προκλήθηκαν τόσο από το πέρασμα των χρόνων όσο και από την έλλειψη συντήρησης. Το κτίριο κατέχει κεντρική θέση στον οικισμό, οπότε με την αποκατάσταση του θα αναδειχθεί και ο περιβάλλοντας χώρος και η προσκείμενη πλατεία.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 145.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%,και χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου Νισύρου.

Η Δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και του εξωραϊσμού των κτιρίων που αποτελούν την περιουσία του Δήμου Νισύρου, συνεχίζει δυναμικά και ολοκληρώνει συνεχώς όλα τα έργα που έχει προγραμματίσει. Με όραμα, με πρόγραμμα, με διάθεση για εργασία, για μία Νίσυρο της προόδου και της εξέλιξης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ