«Ο Ιπποκράτης είναι στην θέση του. Η Κως οφείλει ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Δημήτρη Τάσσιο, σε έναν σπουδαίο Έλληνα»

21
12975
Είμαι ευλογημένος που έζησα αυτήν την ιδέα από την γέννηση της. Είμαι ευλογημένος που συμμετείχα σε αυτό το ιστορικό για την Κω γεγονός.
Οφείλω όμως να σας μεταφέρω το χρονικό αυτής της υπεροχής ιστορίας που αφήνει σαν παρακαταθήκη ένα τεράστιο έργο για την Κω.
Την Κω η οποία σήμερα αποκτά έναν σπουδαίο ανδριάντα του Ιπποκράτη, ένα έργο με συνολικό ύψος 5 μέτρα που θα μείνει για πάντα εδώ, ακόμα και όταν εμείς εγκαταλείψουμε αυτόν τον κόσμο,  για να θυμίζει στον ντόπιο τις ρίζες του και στον επισκέπτη πως πέρασε και πάτησε το νησί του Πατέρα της Ιατρικής και να ταξιδέψει μέσα από φωτογραφίες σε όλο τον κόσμο.
Ηταν 5 Οκτωβρίου του 2022 μια σημαντική ημέρα για εμένα και την Ποντιακή Κοινότητα της Κω, καθώς ήταν η ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την τοποθέτηση του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο νησί μας. Έμελλε όμως να είναι και η μέρα που θα γεννιόταν κάτι καινούργιο.
Θυμάμαι το τηλέφωνο του Γιώργου Κικώτη να χτυπά. Ήταν ο Δημήτρης Τάσσιος. «Γιώργο που είσαι» τον ρώτησε. «Στην Κω» του απάντησε ο καλλιτέχνης. «Στο νησί του Ιπποκράτη» φαίνεται να ρώτησε ο Τάσσιος με ενθουσιασμό. «Έχει ανδριάντα εκεί ο Ιπποκράτης; Αν όχι να κάνουμε έναν», ήταν η επόμενη κουβέντα  του κ. Τάσσιου και κάπου εκεί ξεκίνησε η δική μου εμπλοκή.
Άκουσα αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα να μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό για την Κω και τον Ιπποκράτη, τόσο μεγάλο που σχεδόν ντράπηκα από την έλλειψη γνώσεων που με διακατείχε. Ο ίδιος όμως είναι βλέπετε μεγάλος γνώστης της Ιστορίας.
Έπειτα κλείσαμε το τηλέφωνο βιαστικά και έπιασα απευθείας το δικό μου. Έβλεπα ήδη το έργο μπροστά μου. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι έβλεπε και ο Τάσσιος ενώ ο Κικώτης πρέπει να το σχεδίαζε ήδη στο μυαλό του.
Κάλεσα απευθείας τον Δήμαρχο Κω, τον Θεοδόση Νικηταρά και του μετέφερα όλες τις πληροφορίες με ενθουσιασμό.
Οι επόμενοι μήνες μας βρήκαν ονειροπολώντας να συζητάμε ώρες, ενώ με τις φωτογραφικές μηχανές στα χέρια ψάχναμε μέσα από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ίδιο τον δωροθέτη την κατάλληλη τοποθεσία.
Βαριά ευθύνη, όπως προείπα  ξέραμε ότι θα αφήναμε βαριά κληρονομιά στον τόπο.
Χαραγμένη στην μνήμη επίσης  είναι και η στιγμή που ερχόμενος από την Θεσσαλονίκη, έφερα στο γραφείο Δημάρχου ένα πρόπλασμα 45cm με τη στιγμή που το φανερώσαμε σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, να σκορπά τον ενθουσιασμό.
Σήμερα μετά από συντονισμό και πολύ δουλειά το έργο είναι εδώ, τελειωμένο μπροστά σας. Έτοιμο να σας ταξιδέψει, να σας μαγέψει και να σας γεμίσει με υπερηφάνεια.
Ευχαριστώ τον Θεό, που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε όλο αυτό, νιώθω ότι με την συμμετοχή σε κάτι τόσο μεγάλο, επιστρέφω ένα μικρό κομμάτι, της αγάπης που λαμβάνω από τούτο τον τόπο.
Συγχαίρω αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα, τον Δημήτρη Τάσσιο που ως «φάρος» μας έδειξε και μας δείχνει πάντα την σωστή πορεία.
Συγχαίρω τον Γιώργο Κικώτη έναν καλλιτέχνη τεράστιας δυναμικής και ξεχωριστής αξίας αλλά και έναν μοναδικό Άνθρωπο.
Συγχαίρω τον Δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά για το ενδιαφέρον του και για την κινητικότητα του η οποία έφερε άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα και βεβαίως δεν θα μπορούσα να παραλείψω τους συνεργάτες του και τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ενδιαφέρον που έδειξαν.
Είμαι σίγουρος ότι θα το θαυμάσετε, είμαι σίγουρος ότι θα μπει στην καρδιά την δική σας αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας.
Εγώ κάθε φορά που θα περνώ από εδώ θα διηγούμαι την ιστορία αυτή στα παιδιά μου αλλά και σε όλα τα παιδιά του κόσμου.
Ο κόσμος αυτός και ιδιαίτερα η Πατρίδα μας χρειάζεται βλέπετε και άλλους «Τάσσιους». Αυτήν την φλόγα έχουμε υποχρέωση να την ανάψουμε και να την υψώσουμε ψηλά. Τόσο ψηλά, που να φαίνεται από τα πέρατα της Οικουμένης.

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πολύ προβολή ρε φιλαράκο… αν κάνεις κατι για το νησό η για σωματεία η για οτιδήποτε άλλο κανε το γιατι το θες οχι για την αυτοπροβολή . Φτάνει πια τόση υποκρισια

    • Δικαίωμα του είναι να το προβάλει. Δεν θα σε ρωτήσει.
      επίσης κάνε τα μισά ή τα διπλά και μην τα προβάλεις. Είναι λογικό ο άνθρωπος να προβάλει τον κόπο του.

      • Τι ακριβώς έκανε το παλικάρι; Έδωσε το τηλέφωνο του Δημάρχου στον Δωρητή νομίζω. Αυτό είναι κάτι που έχει κόπο; Αξίζει κάτι;
        Εαν δεν το έδινε αυτός δεν θα το έβρισκε αλλιώς .
        Ο Δωρητής έβαλε τα χρήματα και ο Δήμος της Κω το αποδέχθηκε και έπραξε τα δέοντα,

        Όλα τα πράγματα έχουν τα όρια τους.

        • 1)Βρήκε τον δωρητή
          2) Έφερε τον δωρητή σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο
          3) έφερε πρόπλασμα απο Θεσσαλονίκη
          4) συνομιλούσε με τους πάντες 1 χρόνο.
          τα γράφει , αρκεί να θέλεις να διαβάσεις
          Διάβασε το χρονικό, όποιος το έζησε από μέσα ξέρει.
          ο ίδιος ο Γλύπτης είπε. χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν τίποτα. άντε τώρα κάνε μπάνιο να φύγει η ζήλια

    • 10 μπραβο αναφέρει μέσα ο άνθρωπος που ένας δεν σκέφτηκε να του δώσει τον λόγο να τα πει. που ακριβώς είναι το κακό;

  2. μπράβο μπαμπη είσαι πολύ καλό και εργατικό παιδί, έχεις κάνει τόσα για την Κω που θα μείνουν στην ιστορία.

  3. μπαμπη εχεις ταρακουνησει τους συνυποψηφιους σου.
    με το παθος και την εργατικοτητα που σε διακρινουν, θα γινοσουν ενας καλος επαρχος!!

  4. που να ξέρες ότι στην Κω δεν θα υπάρχει γιατρός ούτε για να σου ράψει το δάχτυλο… που να ξέρες ότι θα πεθαίναμε σε καροτσες… για πόσο ζώα μας περνάτε…

  5. Θελει και σε αλλα κεντρικα σημεια οπως κυκλος αεροδρομιου κτλπ ξεκινηστε χθες ειναι η ταυτοτητα του νησιου μας

  6. ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΑΜΠΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΟΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕΣ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΣ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΩ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΗ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΩΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΗΣ ΥΓΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.

  7. Τιμή για έναν τόπο να έχει πολίτες σαν τον κοντό. Στο 1.70 το ύψος του, στα 12 μέτρα το ανάστημά του ! Συνέχισε πόντιε. Η ΚΩΣ ΣΟΥ δεν θα σε ξεχάσει.

  8. ηρωα μας, σωτηρα μας ευτυχώς που κουβαληθηκες σε εμάς τα
    τσοπανακια να μας κάνεις ανθρώπους,
    αντε και έπαρχος, τι λέω νομάρχης, αλλά δεν φτάνει για ενα τέτοιο διαμάντι, πλανητάρχης, έτσι χωρίς καμία αυτοπροβολή μακρυά από ρα φώτα δημοσιοτητας,άσε να λένε για μαϊντανούς οι κακοί.

  9. το 90 της % που βλέπετε εδώ τα έχει γράψει ο ίδιος, έτσι λειτουργεί για όποιον δεν τον ξέρει,έχει γεμίσει ψεύτικα προφίλ τα social για να γράφει για τον εαυτό του επαίνους, και σε όποιον γράφει κατά του τον απειλή με μηνύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ