«Η περιπέτεια της πλατείας των Νικειών»

0
5450

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΙΚΕΙΩΝ

 

Η πλατεία των Νικειών έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου. Αποτελεί κόσμημα για τη Νίσυρο. Παρά ταύτα, ένας ιδιώτης προσπάθησε να ιδιοποιηθεί μέρος της πλατείας και έφθασε ένα βήμα πριν την έκδοση άδειας ανέγερσης οικοδομής.

Ο Δήμος Νισύρου βρίσκεται στα δικαστήρια για να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του μέρους αυτού της πλατείας των Νικειών. Ο Δήμος κατέθεσε στο δικαστήριο στοιχεία που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία του στο μέρος αυτό της πλατείας. Μέρος των στοιχείων είναι οι   αποδείξεις των ενοικίων που εισέπραττε ο Δήμος, και παλαιότερα η κοινότητα Νικειών, από το σημείο αυτό του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας.

Το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συγκεκριμένου σημείου της πλατείας απασχολεί και ταλανίζει τη Νισύρικη κοινωνία εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, το οποίο ξεκίνησε με τις βεβαιώσεις που υπέγραψε ο τότε δήμαρχος Νικόλαος Καρακωνσταντίνος. Η πρώτη βεβαίωση εκδόθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013 με αριθμό πρωτοκόλλου  152/22-1-2013, που αναφέρει τα παρακάτω: «Ο Δήμαρχος Νισύρου βεβαιώνει ότι δεν έχει κάνει αγωγή ή ασφαλιστικά μέτρα για το οικόπεδο ιδιοκτησίας της Κανδύλη Μαρίας του Γεωργίου (κατά δήλωση) το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Νικειών του Δήμου Νισύρου, διότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δήμου μας το εν λόγω οικόπεδο δεν είναι ιδιόκτητος ή κοινόχρηστος χώρος».

Η δεύτερη βεβαίωση εκδόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 με αριθμό πρωτοκόλλου 305/5-2-2013, που αναφέρει τα παρακάτω: «Ο Δήμαρχος Νισύρου βεβαιώνει ότι, βάσει του Κτηματολογίου της Κοινότητας Νικειών του 1973, το οικόπεδο που εφάπτεται της πλατείας Νικειών δεν αναφέρεται ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Νισύρου, βάσει των πράξεων ιδιοκτησίας του 1973. Η παρούσα βεβαίωση χορηγείται για κάθε νόμιμη χρήση».

Με την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβριο του 2014, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια του Δήμου Νισύρου μέσω του δικαστηρίου, να διεκδικήσει το τμήμα της πλατείας Νικειών που έχει καταληφθεί από ιδιώτη και έχει αποτελέσει μέρος της ιδιοκτησίας του.

Δυστυχώς η πρώτη δίκη απορρίφθηκε χωρίς να έχει ποτέ το δικαστήριο εξετάσει την ουσία της υπόθεσης. Ο Δήμος Νισύρου όμως δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί την πλατεία του από τους σφετεριστές της. Το έτος 2019 ασκήθηκε δεύτερη αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω, η οποία εκδικάστηκε το  Νοέμβριο του έτους 2021 και εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 509/2021 απόφαση η οποία παρέπεμψε την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο διότι θεώρησε ότι η αξία του τμήματος αυτού της πλατείας δεν υπερβαίνει το ποσό των 11.000 €. Κατά αυτής της απόφασης ασκήθηκε έφεση από το Δήμο και το εφετείο δέχθηκε ότι η άνω απόφαση ήταν τελεσίδικη και έπρεπε να εκδικαστεί η υπόθεση από το Ειρηνοδικείο Κω.

Σήμερα η υπόθεση έχει εκ νέου προσδιοριστεί στο Ειρηνοδικείο Κώ και η κατάθεση προτάσεων ορίστηκε την 3-1-2024. Η συζήτηση κατά την παραπάνω ημερομηνία είναι τυπική, διότι οι προτάσεις του Δήμου Νισύρου, αλλά και των αντιδίκων του, έχουν ουσιαστικά ήδη κατατεθεί από την πρώτη συζήτηση της αγωγής, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω.

Στα πλαίσια της εκδίκασης της άνω αγωγής κατέθεσαν ως μάρτυρες υπέρ του Δήμου Νισύρου, ο πρώην γραμματέας της Κοινότητας Νικειών, Βασίλειος Γιακουμής, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Νισύρου, Ειρήνη Καρούτσου, και ο δικηγόρος, Δημήτριος Καραγεώργης.

Το τμήμα της πλατείας των Νικειών, αργά ή γρήγορα, θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη της, το  Δήμο Νισύρου.

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πανέμορφης πλατείας των Νικειών, που στην ουσία την ξεπούλησαν για μια χούφτα ψήφων,  ζητούν από το λαό της Νισύρου να τους ψηφίσει για να επανέλθουν στην εξουσία. Στην κοινωνία της Νισύρου βοά η υπόσχεση τους για ξεπούλημα μιας άλλης πλατείας, για μια  χούφτα ψήφων. Όπως είπε ο Ισπανός φιλόσοφος Σανταγιάνα «Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει»

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ