ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο Εσπερινός του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Μαστιχάρι με τον Σεβασμιώτατο (πέρασε αλλά δεν ακούμπησε η πυρκαγιά)

0
1388

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Μαστιχάρι στις περιοχές όπου είχε περάσει η πυρκαγιά του καλοκαιριού χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ζημιά στο εξωκλήσι.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο εφημέριος Μαστιχαρίου π. Νικόλαος, ο π. Αντώνιος και ο Διάκονος π. Περικλής.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Ηλία Σαράγια, τον κ. Ηλία Διακαντώνη και τον κ. Γιώργο Μιαούδη.

Στο τέλος προσφέρθηκαν διάφορα παραδοσιακά κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές από την ενορία Μαστιχαρίου.

Άγιος Ιάκωβος Αδελφόθεος: Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν ένας από τους γιους του Ιωσήφ από άλλη γυναίκα, γι’ αυτό ονομαζόταν αδελφός του Κυρίου. Η συγγενική του, όμως, σχέση με τον Κύριο δεν είναι ομόφωνα καθορισμένη.

Άγιος Ιάκωβος Αδελφόθεος: Εορτή 23 Οκτωβρίου

Η συγγενική του, όμως, σχέση με τον Κύριο δεν είναι ομόφωνα καθορισμένη. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων και είναι αυτός που έγραψε την πρώτη Θεία Λειτουργία της χριστιανικής Εκκλησίας.

Άγιος Ιάκωβος Αδελφόθεος – Εκκλησία των Ιεροσολύμων

Ο Ιάκωβος, λοιπόν, ποίμανε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων με δικαιοσύνη, με γενναία στοργή και στερεότητα στην πίστη. Αυτό όμως, εξήγειρε τη μοχθηρία και την κακουργία των Ιουδαίων. Αφού τον έπιασαν, τον έριξαν πάνω από το πτερύγιο του Ναού, και ενώ ακόμα ήταν ζωντανός, τον αποτελείωσαν με άγριο κτύπημα ροπάλου στο κεφάλι.

Έργο του Ιακώβου είναι και η Καθολική Επιστολή του στην Καινή Διαθήκη, στην οποία να τι μας συμβουλεύει, σχετικά με το πως πρέπει να χειριζόμαστε το λόγο του Θεού: «Γίνεσθε ποιηταὶ λόγου καὶ μὴ μόνον ἀκροαταί, παραλογιζόμενοι ἑαυτούς» (Επιστολή Ιακώβου, α’ 22). Δηλαδή να γίνεσθε εκτελεστές και τηρητές του λόγου του Θεού και όχι μόνο ακροατές. Και να μη ξεγελάτε τον εαυτό σας, με την ιδέα ότι είναι αρκετό και μόνον να ακούει κανείς το λόγο.

Τέλος, η μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, φέρεται και την Κυριακή μετά την Γέννηση του Χριστού, μαζί με τη μνήμη του Δαβίδ του Προφήτου και Ιωσήφ του μνήστορος, συνοδευόμενη με το ακόλουθο δίστοιχο: «Σὺ τέκτονος παῖς, ἀλλ᾿ ἀδελφὸς Κυρίου, τοῦ πάντα τεκτήναντος, ἐν λόγῳ, μάκαρ». Τελείται δε αύτω η Σύναξις εν τω σεπτώ αυτού Ναώ το όντι ένδοθεν της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Χαλκοπρατείοις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.