Αφιέρωμα στην Ψέριμο: Ιδανικός συνδυασμός γαλήνης και παρθένας ομορφιάς

0
8903

Η Ψέριμος είναι ένα νησί με φυσική ομορφιά, εκπληκτικές παραλίες, κρυστάλλινα νερά και χαλαρή ατμόσφαιρα. Βρίσκεται στα Δωδεκάνησα και πλέον έχει λιγοστούς κατοίκους. Η παρθένα ομορφιά, τα κρυστάλλινα νερά και η γαλήνια ατμόσφαιρά του το καθιστούν ιδανικό για απόδραση από τη φασαρία της πόλης.

Καλύπτει μια έκταση μόλις 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με ακτογραμμή που αποτελείται από αμμώδεις παραλίες και βραχώδεις κολπίσκους.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Ψέριμος έχει πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Το ανάγλυφο του νησιού είναι τραχύ και ορεινό, με το υψηλότερο σημείο να φτάνει λίγο πάνω από τα 250 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Διαθέτει πολλά μονοπάτια πεζοπορίας με πιο δημοφιλές αυτό που οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του νησιού, τον Προφήτη Ηλία.

Τα καθαρά νερά του νησιού φιλοξενούν μια ποικιλία θαλάσσιας ζωής, όπως πολύχρωμα ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και χταπόδια.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή πουλιά στο νησί είναι το γεράκι της Ελεονώρας, ο μεσογειακός γλάρος και ο γλάρος Audouin.

Το νησί διαθέτει δημοτική κατασκήνωση 5 στρεμμάτων και υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσιες και οικολογικές δραστηριότητες.

Ιστορία

Η Ψέριμος πρωτοκατοικήθηκε κατά τη νεολιθική περίοδο, γύρω στο 3000 π.Χ. Το νησί αργότερα καταλήφθηκε από τους Μινωίτες, τους Μυκηναίους και τους Δωριείς, οι οποίοι άφησαν πίσω τους εντυπωσιακά αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως τάφους, τμήματα ελληνιστικών βωμών και αγγεία. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις κατοίκισης κατά τη Βυζαντινή περίοδο και τον Μεσαίωνα.

Κατά την Κλασική περίοδο, ήταν μέρος της Συμμαχίας της Δήλου, μιας συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών με επικεφαλής την Αθήνα. Τον 16ο αιώνα, η Ψέριμος κατακτήθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, ως στρατηγική βάση για τις ναυτικές τους επιχειρήσεις, προστατεύοντας το νησί από τις επιδρομές των Οθωμανών.

Τον 19ο αιώνα, η Ψέριμος εντάχθηκε στο νέο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και παρέμεινε μια απομακρυσμένη και απομονωμένη κοινότητα, εξαρτημένη από την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη γεωργία για τα προς το ζην.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ψέριμος καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Άξονα, οι οποίες χρησιμοποιούσαν το νησί ως στρατιωτικό φυλάκιο και στρατόπεδο φυλακών.

Είδη τουρισμού

Ημερήσιος τουρισμός, Κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, οικοτουριστιμός, ακόμα και βοτανολογικός τουρισμός.

Παραλίες

Με αμμουδιά Με βότσαλο Με βράχια
Αυλάκια
Βαθύ+ βότσαλο
Γλίστρα+ βότσαλο
Κορακιά + βότσαλο
Μαραθούντα + βότσαλο
Παναγία Γραφιώτισσα + βότσαλο
Τάφος + βότσαλο

Αξιοθέατα

Η εκκλησία της Παναγίας.

Φυσικά Αξιοθέατα

Σφουγγάρια φυσικά.

Σπορ

Καταδύσεις, βόλτες με σκάφος, ψάρεμα από σκάφος, πεζοπορία, τρέξιμο, κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

1. Κάπαρη.

2. Βότανα.

3. Οπωροκηπευτικά.

4. Κολοκύθες.

5. Παλαμίδα καπνιστή.

6. Μαρμελάδα τομάτας.

7. Αλάτι Ψερίμου

(Πηγή: enikos.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ