Ρόδος: Ολονύχτια μάχη με τη μεγάλη φωτιά σε Απόλλωνα-Λάερμα | Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας

0
3663

Σκληρή ολονύχτια μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς έδωσαν οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, επιχειρώντας έτσι να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα που εκδηλώθηκε χθες περίπου στις 7 το απόγευμα, και μέχρι τώρα μετατρέπει  ανεξέλεγκτα σε στάχτη δεκάδες στρέμματα δάσους στην περιοχή ανάμεσα σε Απόλλωνα και Λάερμα.

Περισσότερα από 120 άτομα συνολικά, πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, βρίσκονται στην περιοχή προσπαθώντας να τιθασέψουν τις φλόγες από τα δύο μέτωπα της φωτιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος. Ανατολικά και δυτικά καταβάλλονται προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, και ειδικότερα στα δύο μέτωπα: το πρώτο προς την περιοχή «Στεφανιές» των Λαέρμων και το δεύτερο προς την περιοχή του Αρταμίτη. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές για το έργο της δασοπυρόσβεσης καθώς δεν υπάρχουν ενισχυμένοι άνεμοι και το φως της ημέρας.

Συγκεκριμένα αυτή την ώρα στη φωτιά επιχειρούν τρία πυροσβεστικά εροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ενώ πριν λίγη ώρα ρίψεις νερού από αέρος ξεκίνησε και το ελικόπτερο ΣΙΝΟΥΚ της πολεμικής αεροπορίας.

Επίσης, στη φωτιά βρίσκονται και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια 25 οχήματα της ΠΥΡ, περίπου 58 Πυροσβέστες, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δύο χωματουργικά μηχανήματα από τον δήμο, 11 υδροφόρες του δήμου, της περιφέρειας και εθελοντών, και πολλές εθελοντικές ομάδες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της δύσκολης νύχτας που πέρασε υπήρξε και κίνδυνος εγκλωβισμού πεζοπόρου τμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», περίπου στις 3 τα ξημερώματα σήμερα και ενω ολοι συνεχιζαν την ανιση μαχη με τις φλογες, ξαφγνικά οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν, οι άνεμοι ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά.

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μεταφέρθηκε χθες ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων κ. Βασίλης Πιπέρης

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μεταφέρθηκε χθες βράδυ ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων και πρών αντιδήμαρχος του δ.σ. δήμου Καμείρου, κ. Βασίλης Πιπέρης ο οποίος τραυματίστηκε συμμετέχοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο χωριό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βράδυ και ενώ ο πρώην κοινοτάρχης επιχειρούσε μαζί με άλλους εθελοντές, στην προσπάθειά του να προστατεύσει και να διασώσει μία γυναίκα πυροσβέστη, οι ρυπές του ανέμου φούντωσαν τις φλόγες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος. Ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων υπέστη εγκαύματακαι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας. Ευτυχώς όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ο πρώην κοινοτάρχης είναι καλά στην υγεία του και αναρρώνει στην οικεία του.

Ο νέος πύρινος εφιάλτης για τη Ρόδο, ξέσπασε υπό περίεργες συνθήκες, σε ιδιαίτερα πυκνή δασική περιοχή και παράλληλα δύσβατη. Η παρέμβαση Πυροεσβεστικής και εθελοντών ήταν άμεση, ενώ ήταν ιδιαίτερα καθοριστική για την εξέλιξη της φωτιάς και η χθεσινή συνδρομή των εναέριων μέσων που, σε συνδυασμό με το σταδιακό κόπασμα των ανέμων, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην προσπάθεια -κατά το δυνατόν- περιορισμού της έκτασης της φωτιάς και του μεγέθους της καταστροφής.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/497723/olonyxtia-maxh-me-ta-pyrina-metwpa-sth-rodo-xekinhsan-oi-ripseis-neroy-me-to-prwto-fws-ths-hmeras

 

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Ρόδο

 Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά, πάει προς το μεγάλο δάσος Λαέρμων
 fotia_-_rodos_1

Ρόδος: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά, πάει προς το μεγάλο δάσος Λαέρμων

Δυσκολίες παρουσιάζονται στον ανεφοδιασμό των οχημάτων καθώς ξεμένουν από νερό ενώ αρκετές φορές οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα χωρίς νερό

fotia_-_rodos_1

Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά στο μέτωπο προς τα Λάερμα στη Ρόδο παρά τις προσπάθειες που δίνουν οι πυροσβέστες για να την περιορίσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά είναι σε πολλά μέτωπα πλέον από την αρχική εστία μεταξύ Απόλλωνα Έμπωνα μέχρι τα Λάερμα.

Οι προσπάθειες των ανδρών στην περιοχή είναι ασταμάτητες αλλά υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις και όταν φυσάει μεταφέρεται η φωτιά και πιο μακριά.

Η μάχη αναμένεται να είναι μεγάλη ακόμα και στο σημείο κατευθύνονται ακόμα περισσότερες εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν.

Δυσκολίες παρουσιάζονται στον ανεφοδιασμό των οχημάτων καθώς ξεμένουν από νερό ενώ αρκετές φορές οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα χωρίς νερό.

Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά δυστυχώς στο μέτωπο προς τα Λάερμα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές για να την περιορίσουν .

Σύμφωνα με το rodosreport.gr, η φωτιά είναι σε πολλά μέτωπα πλέον από την αρχική εστία μεταξύ Απόλλωνα Έμπωνα μέχρι τα Λάερμα.

Οι προσπάθειες των ανδρών στην περιοχή είναι ασταμάτητες αλλά υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις και όταν φυσάει μεταφέρεται η φωτιά και πιο μακριά.

Η μάχη αναμένεται να είναι μεγάλη ακόμα και στο σημείο κατευθύνονται ακόμα περισσότερες εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν.

Δυσκολίες παρουσιάζονται στον ανεφοδιασμό των οχημάτων καθώς ξεμένουν από νερό ενώ αρκετές φορές οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα χωρίς νερό.

Επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα

Συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου οι πυρκαγιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ