Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ: Απαιτούμε για τις μέρες του καύσωνα

0
3899

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ. μπροστά στο αναμενόμενο κύμα καύσωνα από την Τετάρτη 12 Ιούλη, καλεί σωματεία και εργαζομένους να κινητοποιηθούν για τη προστασία της υγείας τους.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι Κυβερνήσεις έχουν εναποθέσει την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας των χώρων εργασίας από τη θερμική καταπόνηση στις ίδιες τις επιχειρήσεις με την δημοσίευση κάποιον γενικών οδηγιών και συστάσεων, που όμως ούτε αυτές δεν εφαρμόζονται. Ταυτόχρονα βέβαια έχουν σμπαραλιάσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους και την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία παραμένει υποστελεχωμένη.

Ειδικά στην περιοχή μας, με την αύξηση των οικοδομών αλλά και των τουριστικών δραστηριοτήτων, πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε γιαπιά, σε μηχανάκια για delivery και ταχυμεταφορές καθώς και υπηρεσίες του Δήμου όπως Καθαριότητας και Πρασίνου, ΔΕΥΑΚ κλπ. ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες, το οποίο αυξάνει την έκθεση των εργαζομένων στον καύσωνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος του  μεταλλεργάτη στα ναυπηγεία της Ελευσίνας την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος αναγκάστηκε να δουλέψει μέσα στον καύσωνα χωρίς κανένα μέτρο  προφύλαξης.

Οι ζωές μας έχουν αξία!

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από σωτήρες, από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους! Πραγματικά μέτρα προστασίας θα εφαρμοσθούν όταν οι εργαζόμενοι τα απαιτήσουν και τα επιβάλουν.

Ειδικότερα απαιτούμε για τις μέρες του καύσωνα:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 °C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, στο Εργατικό Κέντρο για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στην λήψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ