Έναν αιώνα έκλεισε ο Αντώνης Βαζανέλλης, με το μοναδικό χάρισμα δημιουργίας Καλύμνικων μαντινάδων, ποιημάτων, “πεισματικών” τραγουδιών!

0
2449

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, ο αγαπητός και σεβάσμιος Αντώνης Βαζανέλλης, έκλεισε έναν ολόκληρο αιώνα ζωής. Γεννήθηκε στην Κάλυμνο πριν 100 χρόνια στις 5 Ιουλίου 1923.

Από το kalymnos-news.gr, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης, όπως και στην έντυπη εφημερίδα “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ” φιλοξενώντας τα ποιήματα του, επικοινωνήσαμε με τον κυρ Αντώνη για να του εκφράσουμε τις θερμές μας ευχές για τα 100ά του γενέθλια. Ο κυρ Αντώνης εξοχιάζει στα αγαπημένα του Αργινώντα και με τη βροντερή φωνή, με πνευματική διαύγεια, αλλά και συγκινημένος, θυμήθηκε τη συνεργασία που είχαμε για πολλά χρόνια, μας ευχαρίστησε και δεν παρέλειψε να μας πει και μία μαντινάδα:

Εγώ δεν είμαι άρχοντας, δεν είμαι πολιούχος,

είμαι αυτός που φαίνομαι, ένας μικροσυνταξιούχος

Ο Αντώνης Βαζανέλλης είναι ο τελευταίος από τους επιζώντες παλαιούς πολεμιστές. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα στο ιστορικό θωρηκτό “Αβέρωφ όπου κατατάχθηκε ως εθελοντής σε ηλικία 20 ετών. Μέχρι και πριν 2 χρόνια ήταν ανελλιπώς παρών σε όλες τις Εθνικές επετείους, καταθέτοντας στεφάνι εκ μέρους των Παλαιών πολεμιστών.

Γνήσιος Καλύμνιος, βοσκαρούι όπως θέλει να λέει, που αγάπησε τον τόπο, τους ανθρώπους, τη μουσική και τη διασκέδαση.

Από πολύ μικρός είχε ένα ξεχωριστό χάρισμα να μπορεί να αυτοσχεδιάζει, να φτιάχνει μια μαντινάδα πάνω στο τραπέζι, με ρυθμό, στίχους με ομοιοκαταληξία, ποιήματα με νόημα και κυρίως την ώρα που πρέπει.

Δημιουργός πεισματικών(περιπαιχτικών) τραγουδιών και συνεργάτης για πολλά χρόνια στο Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Καλύμνου ,με τραγούδι, χορό και στίχους.

Άνθρωπος γλεντζές με κέφι, φαντασία για μια ολόκληρη ζωή τραγουδούσε, χόρευε, σκάρωνε σατιρικούς στίχους, έγραφε μαντινάδες και ποιήματα.

Ο Αντώνης Βαζανέλλης, αποτελεί ένα κεφάλαιο για την μουσική και λαϊκή στιχουργία της Καλύμνου. Μάλιστα έχει εκδώσει και ένα μεγάλου σχήματος βιβλίο 153 σελίδων, που έγραψε και τύπωσε με δικά του έξοδα και με τίτλο “Καλύμνικες Μαντινάδες”.

Πριν 5 χρόνια, τον Οκτώβριο 20218 βραβεύτηκε για την προσφορά του, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου στο Αναγνωστήριον «Αι Μούσαι»,όπου τραγούδησε κιόλας.

Από το kalymnos-news.gr να ευχηθούμε στον κυρ Αντώνη, να είναι καλά και χαρούμενος, να τον χαίρονται η κυρά Καλλιόπη η 90χρονη σύζυγος του ,που εδώ και 72 χρόνια βρίσκονται μαζί και αχώριστοι, τα δύο αξιόλογα παιδιά τους ο Σάκης και ο Γιώργος καθώς και οι 3 πανέμορφες εγγονές τους και οι συγγενείς του.

Πηγή: kalymnos-news.gr,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ