Και η αυθαιρεσία καλά κρατεί… | Καταγγελία της συμπολίτισσάς μας Λασκαρίνας Χάιτα

19
23634

Και το αυθαίρετο καλά κρατεί…

Έγινε αυτοψία, επιβλήθηκε πρόστιμο, αλλά το «περιβαλλοντικό έγκλημα» στην Αντιμάχεια συνεχίζεται κάτω από τη μύτη των… αρμοδίων αρχών

 

Επανερχόμαστε σε ένα θέμα το οποίο είχαμε αναδείξει τον Σεπτέμβριο του 2022 (Φ. 1122, 1/9/2022), μετά από καταγγελία της συμπολίτισσάς μας Λασκαρίνας Χάιτα. Η καταγγελία αφορούσε σε ένα «κολοσσιαίο περιβαλλοντικό έγκλημα» στην Αντιμάχεια.

Γράφαμε τότε:

«Σε μια ιδιαιτέρως σοβαρή καταγγελία προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία κοινοποίησε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την Πολεοδομία Κω, προχώρησε η κα Λασκαρίνα Χάιτα.

Η καταγγελία αφορά σε εκχέρσωση και ισοπέδωση λόφου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αντιμάχειας στην θέση «Κοτρώνια» από επιχειρηματία, ο οποίος, όπως καταγγέλλει η κα Χάιτα, ανοικοδόμησε ένα τεράστιο βιοτεχνικό συγκρότημα παραγωγής και διαθέσεως ασφαλτικών προϊόντων. Η καταγγέλλουσα έσπευσε στο ΑΤ της περιοχής, το οποίο κάλεσε τον επιχειρηματία και διαπιστώθηκε πως,  Δεν διέθετε άδεια οικοδομής, Δεν διέθετε άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας βιοτεχνίας παραγωγής ασφαλτομείγματος, Δεν διέθετε άδεια από το αρμόδιο Δασαρχείο, Δεν διέθετε άδεια από την αρχαιολογία, Δεν διέθετε άδεια από την αρμόδια υπηρεσία.

Η κα Χάιτα προχώρησε  στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην αρμόδια Αστυνομική υπηρεσία και στην καταγγελία προς την αρμόδια Πολεοδομία.

Απευθύνεται δε και προς το εν λόγω υπουργείο «ως έσχατο και υπέρτατο μέσο υπερασπίσεως της νομιμότητας και των θυμάτων αυτής της θηριωδίας» ζητώντας να ερευνηθούν τα όσα καταγγέλλει. Αποστέλλει δε και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: 

 

Προς

Το Υπουργείο

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μεσογείων 119 ΤΚ 11526

 

Αξιότιμε  κύριε υπουργέ

Έχω την τιμή να σας υποβάλλω την παρούσα και να σας αναφέρω τα εξής:

Από μηνός περίπου διαπράττεται ένα κολοσσιαίο έγκλημα στην Κω στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αντιμάχειας στην θέση «Κοτρώνια». Στην περιοχή αυτή η οποία  θεωρείται  περιοχή ιδιαιτέρου κάλους, διότι δεσπόζει επί υψώματος με απέραντη θέα το Αιγαίο , διατηρώ εξοχική κατοικία και επιπλέον γήπεδο 9.640 τμ  επί του ποίου έχω ήδη ανοικοδομήσει μια διώροφη οικία (μεζονέτα) και έχω σε ισχύ οικοδομική άδεια για την ανοικοδόμηση ετέρων τεσσάρων με σκοπό την αξιοποίηση του μοναδικού χώρου από πλευράς τουριστικής και πολιτιστικής. Πρόσφατα διαπίστωσα ότι ένας επιχειρηματίας με αστραπιαίες κινήσεις επιστρατεύοντας θηριώδη μηχανήματα εκχέρσωσε κυριολεκτικά και ισοπέδωσε τον λόφο αναφοράς της περιοχής, μετέφερε χιλιάδες τόνους γηγενές χώμα από την περιοχή και ανοικοδόμησε τεράστιο βιοτεχνικό συγκρότημα παραγωγής και διαθέσεως ασφαλτικών προϊόντων. Έκπληκτη προ της άνω καταστάσεως, η οποία μόνο με κόλαση μπορεί να συγκριθεί, έσπευσα στο ΑΤ της περιοχής, όπου κατήγγειλα τα συμβαίνοντα εκεί. Κλήθηκε ο επιχειρηματίας ο οποίος «έστησε» το όλο έργο, οπότε διαπιστώθηκε ότι:

Δεν διέθετε άδεια οικοδομής

Δεν διέθετε άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας βιοτεχνίας παραγωγής ασφαλτομείγματος

Δεν διέθετε άδεια από το αρμόδιο Δασαρχείο

Δεν διέθετε άδεια από την αρχαιολογία

Δεν διέθετε άδεια από την αρμόδια υπηρεσία σας

Αμέσως μετά  προχώρησα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην αρμόδια Αστυνομική υπηρεσία και στην καταγγελία προς την αρμόδια Πολεοδομία, αντίγραφα των οποίων συνυποβάλλω με την παρούσα. Απευθύνομαι σε σας ως έσχατο και υπέρτατο μέσο υπερασπίσεως της νομιμότητας και των θυμάτων αυτής της θηριωδίας και σας παρακαλώ να ερευνήσετε τα όσα σας καταγγέλλω με την παρούσα μου. Η αντιμετώπιση του θέματος από μέρους σας είναι αναγκαία διότι ο εν λόγω επιχειρηματίας κινείται και συμπεριφέρεται ωσάν να είναι πάνω από τους νόμους και ωσάν να έχει ασυλία έναντι αυτών. Προς επιβεβαίωση των άνω καταγγελλομένων συνυποβάλλω με την παρούσα σειρά από φωτογραφίες , οι οποίες ελήφθησαν προ δέκα περίπου ημερών.

 

Μετά τιμής

Λασκαρίνα Χάιτα

 

Η παρούσα κοινοποιείται προς:

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δ/νση Ανάπτυξης, Τμήμα Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Πολεοδομία Κω

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προηγ/μου Περι/ντος & Υποδομών Τμήμα Περιβάλλοντος

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

(Φ. 1123, 8/8/2022)

 

Ζητά από τις Υπηρεσίες (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια και Δήμο) να διερευνήσουν την υπόθεση  και στη συνέχεια, να ενημερώσουν απευθείας την οικεία Εισαγγελία, με κοινοποίηση των σχετικών στην ενδιαφερόμενη και την υπηρεσία του

 

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

(Α.Π. :ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/88841/5148, Ημ/νία: 02/09/2022)

 

Θέμα: Αναφορά για εγκατάσταση μονάδας παραγωγής και διάθεσης ασφαλτομίγματος στη θέση ‘Κοτρώνια’ Αντιμάχειας Κω

 

Σχετ.:

  1. Το με α.π. ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ 85140/4984/22-08-2022 και θέμα «Αναφορά προς την Κύριο Υπουργό», μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχετικά με εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας ασφαλτομίγματος στη θέση ‘Κοτρώνια’ Αντιμάχειας Κώ, μετά των συνημμένων σε αυτή στοιχείων.

Σας διαβιβάζουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ανωτέρω (1) σχετική αναφορά, μετά των συνημμένων σε αυτή αναφορών που υποβλήθηκαν απευθείας στο Α.Τ. Ηρακλειδών, στη Δ/νση Ανάπτυξης και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου καθώς και σχετική μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω, με την παράκληση να εξετάσετε, κατά λόγο αρμοδιότητας, τα αναφερόμενα και να προβείτε στις προβλεπόμενες ενέργειες, ενημερώνοντας απευθείας την οικεία Εισαγγελία, με κοινοποίηση των σχετικών στην ενδιαφερόμενη και την υπηρεσία μας.

 

Η Αν. Προϊσταμένη ΤΕΠ

Ε. Γλύπτη

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Αποδέκτες προς ενέργεια:

  1. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ

1.1 Δ/νση ΠΕΧΩΣΧ Νοτίου Αιγαίου/Τμήμα ΠΕΧΩΣΧ Δωδεκανήσου Αποστολή με E-mail: [email protected]

1.2  Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου Αποστολή με E-mail: [email protected], [email protected]

  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

2.1 Δ/νση ΠΕΧΩΣΧ Δωδεκανήσου/Τμήμα Περιβάλλοντος Αποστολή με E-mail: [email protected]

  • Δ/νση Ανάπτυξης Δωδεκανήσου Αποστολή με E-mail: [email protected]

3.ΔΗΜΟΣ ΚΩ

Υπηρεσία Δόμησης Αποστολή με E-mail: [email protected]

 

Αποδέκτες προς κοινοποίηση:

  1. ΕΙΣΑΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ KΩ Αποστολή με E-mail: [email protected]
  2. Κα. ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΧΑΪΤΑ Αποστολή με E-mail: [email protected]

 

Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει ο «Σ», η Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Κω (Τμήμα Ελέγχου και Ποιότητας Κατασκευών) διενήργησε αυτοψία στις 13/10/2022 και στις 18/10/2022 αποστέλλει προς την Εισαγγελία Κω (κοινοποίηση προς Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλειδών, ΕΦΚΑ Κω Πλατάνι, Δήμο Κω και Φερομ. Ιδιοκτήτη) Έκθεση Αυτοψίας Αυθαίρετης Κατασκευής και Υπολογισμό Προστίμου.

 

Φερόμενος Ιδιοκτήτης: Εταιρεία «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε»

Κατασκευή: Αυθαίρετες κατασκευές για την λειτουργία παραγωγής ασφαλτομίγματος εντός της Κ.Μ. 1640 Γαιών Αντιμάχειας, χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας.

Οι υπάλληλοι της Δ/νσης Πολεοδομίας Δήμου Κω, διαπίστωσαν τα κάτωθι

  • Αυθαίρετες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα (Ε1)
  • Αυθαίρετη τοποθέτηση δύο εμπορευματοκιβωτίων (container) – (Ε2)
  • Αυθαίρετη εκσκαφή (Ε3).

Στη συνέχεια του εγγράφου, αφού αναφέρονται οι σχετικοί με αυθαίρετες κατασκευές νόμοι, αναγράφονται μεταξύ άλλων:

«Επιβάλλεται η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών και αποκατάσταση των εργασιών εκσκαφών, που περιγράφονται ανωτέρω, εκτός αν ο ιδιοκτήτης ή κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει ένσταση κατά της παρούσας έκθεσης….

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία λήψης γνώσης της έκθεσης αυτής, να υποβάλλει στην υπηρεσία μας: α) είτε προσφυγή… β) είτε αποδοχή της έκθεσης αυτοψίας (παρέχεται έκπτωση 30% επί του προστίμου ανέγερσης).

Αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία οι αυθαίρετες κατασκευές θα κατεδαφιστούν, τα δε επιβληθέντα πρόστιμα θα καταστούν οριστικά και θα βεβαιωθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία μας, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.
Για την ανέγερση των αυθαίρετων κατασκευών, το πρόστιμο ήταν 39.185,98 ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης 19.592,99 ευρώ.

 

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

 

Παρά τα όσα έχουν συμβεί, οι παράνομες/αυθαίρετες αυτές εγκαταστάσεις συνεχίζουν και υπάρχουν ακόμη, γίνεται μεγάλη παραγωγή ασφαλτομίγματος καθημερινά χωρίς καμία άδεια. Δεν σταμάτησαν ποτέ, παρά μόνο την χειμερινή περίοδο λόγο κακοκαιρίας.

Η υπόθεση αυτή έχει πολλά κοινά με την υπόθεση αυθαιρέτων της Μυκόνου η οποία βγήκε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας χάρη στις ενέργειες που έκανε ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου.

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Σ», έχουν

κατατεθεί στοιχεία από βιντεολήψεις και φωτογραφίες στην Εισαγγελία Κω,  στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, στην Πολεοδομία Κω, στην Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στα τεχνικά  τμήματα του υπουργείου του.

Έχουν όλοι ενημερωθεί ότι οι παράνομες αυτές ενέργειες συνεχίζονται κανονικά και ουδείς έχει έως τώρα αντιδράσει.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως, η αρμοδιότητα της Πολεοδομίας του δήμου αρχίζει και τελειώνει στην αυτοψία και στην επιβολή προστίμου. Από εκεί και πέρα, άλλοι όφειλαν να δράσουν, αλλά… ποιούν τη νήσσα.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

19 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ μέχρι να βρεθούν και τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

  1. Φάτσα κάρτα στήθηκε αλλο έκτρωμα με τις εβλογιες του δήμου θελετε και τουρισμό τρομάρα σας

  2. Γνωστό είναι πως οι νόμοι ΔΕΝ εφαρμαζονται αλλά χρησιμοποιούνται
    αναλογα καί κατά περίπτωση . Γνωστό , επίσης, είναι
    ότι το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι παντού.

  3. Ρωτησα εκει στις πόρτες τι ειναι που φτιαχνουν και μου ειπαν για ασφαλτο.λοιπον εχουμε ξεφυγει τελειος.πάμε να καταστρέψουμε απο μονοι μας οτι εχει απομείνει

  4. Που είναι η δημοτική αρχή ;;;γτ δεν επεμβαίνει κανεις ;;;άρα βολεύονται για να τέλειωσουν τα έργα ;;;αλλά τα έργα δεν τελειώνουν και έρχονται εκλογές ………όπως έγινε στην Μυκονο ας δράσουν και εδώ και ο Δήμαρχος να πάρει θέση αλλά και ο περιφερειάρχης το ίδιο να μην καλύπτουν κανένα !!!που είναι η διαφάνεια επιτέλους ;;;;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ