Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Βασίλη Χατζηβασιλείου

1
4301

ΣΥΛΛYΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπητού συμπολίτη μας Βασίλειου Χατζηβασιλείου. Υπηρέτησε την νομική επιστήμη αλλά η βαθιά του αγάπη για τον τόπο και το ανήσυχό του πνεύμα τον κατέστησε άριστο γνώστη και ερευνητή της τοπικής μας ιστορίας. Διακρίθηκε και βραβεύτηκε για το πλούσιο συγγραφικό του έργο το οποίο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τον πολιτισμό μας.

Η φιλοπατρία του και η ανιδιοτελής προσφορά του ας γίνουν παράδειγμα προς μίμηση.

Ειλικρινή συλλυπητήριά στους οικείους και τους συγγενείς του.

Αιωνία του η μνήμη.

 

 

 

Ο Έπαρχος Κω – Νισύρου

 

Καμπανής Ιωάννης

Συλλυπητήρια δήλωση Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά

για την απώλεια του συμπατριώτη μας Βασίλη Χατζηβασιλείου

 

 

Τα θερμά συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς για την απώλεια του συμπατριώτη μας, δικηγόρου και συγγραφέα – ιστορικού, Βασίλη Χατζηβασιλείου.

 

Ο Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε χαρακτηριστικά:

 

«Ο Βασίλης Χατζηβασιλείου πέρασε στην αιωνιότητα.

Άφησε πλούσια κληρονομιά στο νησί μας, όπως αυτή καταγράφηκε μέσα από το συγγραφικό έργο του, την πολύτιμη παρακαταθήκη του με την καταγραφή της «Ιστορίας της Κω», την ανιδιοτελή προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό του τόπου μας.

Ήταν μια σεβαστή προσωπικότητα, με εμβέλεια πέραν των ορίων του νησιού μας.

Άνθρωπος δημιουργικός, με ευγένεια και αστείρευτη αγάπη για τους συμπατριώτες μας.

Ζωηρό πνεύμα, με ανησυχίες για την πορεία της κοινωνίας μας και τη θέση της Κω στο σύγχρονο κόσμο.

Με ενεργό συμμετοχή στα κοινά, στη διοίκηση δημοτικών Οργανισμών και πολιτιστικών Φορέων.

Τον θαύμαζα πάντα για τις γνώσεις του.

Με βαθιά θλίψη τον αποχαιρετούμε.

Στους οικείους και στους πολλούς φίλους του, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

 Ένωση Κώων Αθηνών: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Βασίλη Χατζηβασιλείου

Με μεγάλη θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης» αποχαιρετά τον συμπατριώτη μας  δικηγόρο, ιστορικό, συγγραφέα  Βασίλη Χατζηβασιλείου.

Άνθρωπος του πολιτισμού και των γραμμάτων αφήνει  πλούσιο συγγραφικό έργο  σημαντικό  για την ανάδειξη  του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού μας. Η απώλειά του είναι μεγάλη αλλά το πολύτιμο έργο του και η ουσιαστική προσφορά του θα κρατούν πάντα ζωντανή τη μνήμη του.

Στους οικείους του  εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

ΑΙΩΝΙΑ  ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

 

.                                       Εκ μέρους του ΔΣ

 

   Η Πρόεδρος                                                                           Η Γ. Γραμματέας

Λουκία Ζερβάνου                                                                        Ελένη Σοφού

 

 

Πνευματικός Όμιλος Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ»: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σύσσωμος ο Πνευματικός Όμιλος Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ» εκφράζει τα θερμά του  συλλυπητήρια στην αγαπητή οικογένεια του εκλιπόντος Βασίλη Χατζηβασιλείου, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Ομίλου, μοναδικός άνθρωπος, φίλος, καλός πατριώτης και ανεξάντλητος ερευνητής.
   Αξιώθηκε να δώσει έργα του που καταξιωθηκαν και απέσπασαν Πανδωδεκανησιακά βραβεία και όχι μόνο. Σήμερα που τον αποχαιρετούμε, όλα τα μέλη και το Διοικητικό συμβούλιο του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ», δεν ξεχνάμε πως ήταν πάντα δίπλα σε κάθε ερευνητή εργασία και στο συλλογικό έργο των «ΚΩΑΚΩΝ», πρόθυμος πάντα να προσφέρει εργασίες και πρωτότυπο υλικό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας μας που θα τον σκεπάσει. Σαν ελάχιστο φόρο τιμής θα σταθούμε στην εργογραφία του για να γνωρίζει το έργο του και η επόμενη γενιά και θα πραγματοποιήσουμε συνέδριο που θα αναδείξει το όλο έργο του.
Για το ΔΣ,                  
 η Πρόεδρος,                                                      ο Γραμματέας,
 Μαρία Τουλαντα_Παρισιδου                  Δημήτριος  Παπαστεριάδης.

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ

 

Στο θλιβερό άκουσμα του θανάτου του συνταξιούχου συναδέλφου και τ. μέλους του Συλλόγου μας Βασιλείου Χατζηβασιλείου του Συμεών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κω συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα:

  • Να εκφραστούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών του Συλλόγου στην οικογένεια και σε όλους τους συγγενείς του εκλιπόντος.
  • Να παρακολουθήσει το Διοικητικό Συμβούλιο την νεκρώσιμη ακολουθία του εκλιπόντος.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του.
  • Να κατατεθεί στη μνήμη του το ποσό των 200,00€ υπέρ του Συσσιτίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κω Νισύρου.
  • Να εκφωνήσει επικήδειο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Εμμανουήλ Στ. Χατζηάμαλλος Δημήτριος Ν. Δρόσος

 

                                                                  

ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΩ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Κω αποχαιρετά σήμερα με θλίψη τον  Βασίλη Χατζηβασιλείου,  εκλεκτό επιστήμονα, εξαίρετο φίλο και συνεργάτη.

Υπήρξε πολυγραφότατος με πλήθος βιβλίων και δημοσιεύσεων ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, με κορυφαία την ιστορία  του νησιού μας, έργο ζωής    για τον ίδιο και  πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η απουσία του θα είναι αισθητή, το έργο του όμως θα κρατά για πάντα ζωντανή τη μνήμη του.

Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του «εν σκηναίς δικαίων» και στους οικείους του να χαρίζει παρηγοριά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει στη μνήμη του  ένα συμβολικό ποσό στην Αγαθοεργό Αδελφότητα και να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βασίλη Α. Υψηλάντη για τον θάνατο του Βασίλη Χατζηβασιλείου

_____________________________________________________________

 

 

«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Βασίλη Χατζηβασιλείου, αγαπητού μου φίλου, συναδέλφου νομικού και σημαντικού Δωδεκανήσιου στο χώρο των γραμμάτων, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Η απώλεια  του δημιουργεί  τεράστιο κενό.  Θα είναι όμως πάντα στην σκέψη μας και το έργο του θα μας συντροφεύει. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια  στους οικείους του.»

Ο Γ. Νικητιάδης για την απώλεια του Β. Χατζηβασιλείου

Η απώλεια του αείμνηστου φίλου, Βασίλη Χατζηβασιλείου με γεμίζει θλίψη. Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο πολιτιστικό και πνευματικό στερέωμα της Δωδεκανήσου και της Κω ειδικότερα.  Συνάδελφος δικηγόρος, ερευνητής, συγγραφέας και ιστορικός πολυγραφότατος.Το πλούσιο συγγραφικό έργο δίνει στις επόμενες γενιές τεράστια παρακαταθήκη για να  συνεχίσουν το εξαιρετικό μελετητικό του έργο.

Δάσκαλος, που δίδασκε με τον τρόπο ζωής του. Ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Σεμνός, ανιδιοτελής και προσηλωμένος στα ιδεώδη του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Σέβης Βλάχου για την απώλεια του συμπατριώτη μας Βασιλείου Χατζηβασιλείου

 

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση της απώλειας  του αγαπητού συμπατριώτη μας Βασίλειου Χατζηβασιλείου.

Η προσφορά του στην τοπική ιστορία , αρχαιολογία, λαογραφία και τον πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο.

 

Ενεργός και δραστήριος σε πολιτιστικούς συλλόγους, κοινωνικούς φορείς και Επιτροπές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Α΄ και Β΄  βαθμού όπως στον Δήμο Κω, στην τρέχουσα θητεία, στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού και στην Επιτροπή Ονοματοδοσίας, συνεισέφερε τα μέγιστα με τις γνώσεις και την εμπειρία του με γνώμονα την αγάπη του για τον τόπο και την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος.

 

Το σημαντικό συγγραφικό έργο του η πλούσια αρθρογραφία, οι κομβικοί σημασίας εισηγήσεις σε συνέδρια, οι μελέτες και οι ερευνητικές εργασίες του αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

 

Τον αποχαιρετούμε εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του με απέραντο σεβασμό ως έναν από τους τελευταίους ευπατρίδες και έναν μεγάλο Κώο.

Νίκος Σταμ. Μανούσης: Μεγάλη η απώλεια – τεράστια η παρακαταθήκη !

Με εξαιρετικά βαθειά συναισθήματα λύπης  αποχαιρετώ σήμερα έναν μεγάλο Κώο που ανάλωσε την Ζωή του με την Ιστορία τον πολιτισμό κ την αγάπη  για την γενέτηρά του καταγράφοντας με μοναδικό τρόπο κ φροντίδα όλες τις πτυχές της μακραίωνης πορείας της ΚΩ με επιστημονική δεξιότητα κ επιμέλεια Ήταν από τους επιφορτισμένους να είναι αυστηρός στην κριτική του γνωρίζοντας πολλές λεπτομέρειες από την ζωή τα ήθη τα έθιμα κάθε οικογένειας  της Κω με την ανιδιοτέλεια και την οξυδέρκεια του δε να γίνεται σεμνός παραγωγικός  κριτής του μέτρου  σε κάθε απόκλιση

 Ένας σεμνός ακούραστος εργάτης του πνεύματος κ του λόγου που μας αφήνει παρακαταθήκη όλο το σημαντικό του συγγραφικό έργο την σεμνότητα κ την ταπεινότητα   Μνήμη αιώνια αείμνηστε Βασίλη !

Νίκος Μανούσης Ψυχίατρος  Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚ πρ. πρόεδρος Ένωσης ΚΩΩΝ Αθηνών

ΣΥΡΙΖΑ ΚΩΣ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Βασίλη Χατζηβασιλείου

 

Σήμερα η Κως αποχαιρετά τον υπηρέτη των γραμμάτων και αγωνιστή της Δημοκρατίας,  τον Κώο ευπατρίδη Δικηγόρο, Ιστορικό – ερευνητή, Βασίλη Σ. Χατζηβασιλείου. Τον επιστήμονα που με το έργο του ταύτισε το όνομά του με την τοπική μας Ιστορία, τη Γλώσσα, τη Λαογραφία και τον Πολιτισμό.

Ευρύνους, εργασιομανής και πολυγραφότατος, αφήνει πίσω του σε όλους εμάς τους Κώους και Δωδεκανήσιους ως πνευματική παρακαταθήκη, την πλούσια βιβλιογραφία του.

Ακούραστος εργάτης ο Βασίλης Χατζηβασιλείου σε όλα τα πεδία που υπηρέτησε με σεμνότητα, προσήλωση και ανιδιοτέλεια, ενεργός αγωνιστής της Δημοκρατίας σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα και την Κω.

Είναι βέβαιο ότι η μνήμη του θα μείνει άσβεστη και αυτό το οφείλουμε ως Κωακή κοινωνία.

Συλλυπητήριο μήνυμα του υπ. Βουλευτή Δωδ/σου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Γιαννικουρή για τον θάνατο του Βασίλη Σ. Χατζηβασιλείου

 

Η Κως εδώ και κάποιες ώρες είναι φτωχότερη. Ο συμπατριώτης μας, ο Βασίλης Χατζηβασιλείου, συγγραφέας, ιστορικός, ερευνητής και δικηγόρος, ο μεγάλος «δάσκαλος» όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι νεότεροι Κώοι, έφυγε από κοντά μας.

Ένας άνθρωπος του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, με την πλούσια εργογραφία του να αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ευγενής, δημιουργικός, πνεύμα ανήσυχο, ένας άξιος πολίτης που συμμετείχε ενεργά στην κοινωνία της πατρίδας του. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και της ιστορίας του νησιού της Κω και μας έκανε όλους περήφανους με τις διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις του.

Δεν θα ξεχάσω την γνώση που απλόχερα μου προσέφερε, μέσα από τις ατελείωτες συζητήσεις μας και τις πολύτιμες συμβουλές του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους φίλους του.

Αγαπητέ μας κύριε Βασίλη, σας ευχαριστούμε. Μνήμη αιώνια και καλό ταξίδι στο φως!

Δημήτρης Γάκης: Για τον Βασίλη Σ. Χατζηβασιλείου

Ένας ακόμα εξαίρετος άνθρωπος του Πολιτισμού της Δωδεκανήσου έφυγε από κοντά μας. Ο Βασίλης Σ. Χατζηβασιλείου δεν υπήρξε μόνο ο ιστορικός της Κω, αφού συνέγραψε το μνημειώδες έργο της Ιστορίας της (βιβλίο που πρόσφατα μεταφράστηκε και στα Αγγλικά), αλλά και όλης της Δωδεκανήσου. Διέσωσε μέσω της καταγραφής και συλλογής ιστορικού – λαογραφικού υλικού σημαντικά τεκμήρια που φώτισαν την εικόνα του πολυαγαπημένου του νησιού, αλλά και αρκετά στοιχεία που ανακάλυπτε στην πολύχρονη έρευνά του, για άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Το έργο του θεωρείται σημαντικό και πολύτιμο, εξαιρετική κληρονομιά για την παραπέρα μελέτη της ιστορίας των νησιών μας. Σημαντικές μελέτες του δημοσιεύτηκαν στις περιοδικές εκδόσεις:

Κωακά, Δωδεκανησιακά Χρονικά, Καλυμνιακός Παλμός, Καλυμνιακά Χρονικά, Νισυριακά, στις εφημερίδες: Το Βήμα της Κω, Σταθμός, Παγκωακή, Αργώ της Καλύμνου, Νησιώτικη Διαδρο-μή και αλλού.

Όμως ο Βασίλης Χατζηβασιλείου δεν ήταν απλά ένας άνθρωπος του πολιτισμού που καταναλώνεται στα γραπτά και στις μελέτες του αλλά ήταν και ένας άνθρωπος του καθημερινού πολιτισμού, του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν κλεινόταν στο γραφείο του, ζούσε στην κοινωνία.

Δε χρειαζόταν να τον γνωρίζεις πολύ καιρό για να τον εκτιμήσεις βαθιά. Με την ευγενική του φυσιογνωμία, την πραότητα του και την βαθιά του γνώση σε κερδίζει αμέσως. Ήθελες να κάθεσαι με τις ώρες να ακούς τις τεκμηριωμένες απόψεις του. Εγώ λίγο τον γνώρισα αλλά πολύ βαθιά τον ένιωσα. Είναι από τα κέρδη της πολιτικής τέτοιες γνωριμίες.

Δύσκολο να αποτιμηθεί το τεράστιο κενό της απουσίας του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ρόδος 18-6-2023

Δημήτρης Γάκης

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έφυγε ένας σπάνιος άνθρωπος των γραμμάτων. μεγάλη απώλεια για το νησί. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ