Ηλίας Καματερός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Υγεία

23
4885

Η αγανάκτηση των κατοίκων της Κω για την παντελή απαξίωση της προστασίας της υγείας και της περίθαλψης στο νησί μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και είναι φυσικό την όποια απουσία αγωνιστικής διεκδίκησης από τους εκπροσώπους μας για το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία που έχουμε όλοι, να το καλύπτουν απεγνωσμένες προσπάθειες πολιτών που τείνουν να γίνουν «εξέγερση».
Εξέγερση από απλούς και φιλήσυχους πολίτες που δεν μπορούν να βλέπουν τους ανθρώπους τους να πεθαίνουν άδικα.
Όπως κάθε κινητοποίηση όμως πρέπει να μην αποτελέσει απλά μια εκτόνωση του θυμού και της αγανάκτησης, αλλά να έχει στόχους, να έχει σχέδιο, προτάσεις και στάδια, ώστε να μην απογοητεύσει.
Είναι δικαιολογημένη και σωστή η προσπάθεια των συμπατριωτών μας να θέλουν να πλαισιωθεί αυτή η κίνηση από όλους μας ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης γιατί μας αφορά όλους.
Πρέπει λοιπόν όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Το να συμμετέχουμε όμως όλοι δεν σημαίνει ότι ισοπεδώνουμε τα πάντα και οδηγούμαστε σε λογικές του «όλοι ίδιοι είναι», « δεν γίνεται τίποτα», «να απέχουμε» κτλ, και να μην αναζητούμε την ρίζα του κακού.
Αν είναι έτσι, τότε ποιος περιμένουμε να δώσει λύσεις; Εγώ προσωπικά στηρίζω την κίνηση έστω χωρίς άμεση συμμετοχή για να μην παρεξηγηθώ σαν υποψήφιος και δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση για αναζήτηση ευθυνών, όμως έχω κάνει προτάσεις κατά καιρούς που επικαιροποιημένες τις καταθέτω.

Αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη στα νησιά, ώστε να δημιουργηθεί ξεχωριστή διεύθυνση υγείας (τώρα υπαγόμαστε στη 2η ΔΥΠΕ)
Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά με κατηγοριοποίηση τους, ώστε η Ρόδος να είναι περιφερειακού επιπέδου, η Κως νομαρχιακού και ούτω καθεξής. (Δεν είναι λογικό η Λευκάδα π.χ. που έχει 21.000 κατοίκους και συνδέεται οδικά με την ηπειρωτική χώρα να έχει νοσοκομείο νομαρχιακού επιπέδου και η Κως να μην έχει παθολόγο).
Οι οργανισμοί των νησιωτικών νοσοκομείων να μην καθορίζονται από τον αριθμό κλινών των νοσοκομείων αλλά από τις ανάγκες κάλυψης των γειτονικών νησιών και των επισκεπτών. Έτσι ένα ενισχυμένο νοσοκομείο νομαρχιακού επιπέδου με ενισχυμένο οργανισμό θα μπορεί να καλύπτει όλο το συγκρότημα βόρειας Δωδεκανήσου ακόμα και με βραχύβιες αποσπάσεις ή επισκέψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων στα γειτονικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα νησιά με ανεξάρτητη λειτουργία και πλωτά ασθενοφόρα και στη Ρόδο και στην Κω, καθώς και ελικόπτερο μόνο για Δωδεκάνησα.
Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημιουργία ΤΟΜΥ στην Αντιμάχεια και στελέχωση της υπάρχουσας, αρμοδιότητες και χρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση για την πρωτοβάθμια υγεία
Λειτουργία με οργανισμό και στελέχωση του κέντρου υγείας Αντιμάχειας.
Για την προσέλκυση γιατρών. Το να μην είναι οι θέσεις μονήρεις οπωσδήποτε βοηθά στην προσέλευση γιατρών, δεν φτάνει. Όμως μπορούν να γίνουν και τα εξής:

Α. αύξηση των μισθών ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των νησιών στο τριπλάσιο τουλάχιστον του σημερινού
Β. κίνητρα σύντομης ανέλιξης καθώς και συνυπηρέτησης
Γ. για την επιστημονική εξέλιξη και καριέρα των ιατρών που αυτή τη στιγμή είναι αντικίνητρο για τη θητεία τους σε περιφερειακά νοσοκομεία μπορούν να γίνονται συνέδρια, τακτικά σεμινάρια, ολιγοήμερες επισκέψεις καθηγητών από πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ανταλλαγές και ομογενοποιήσεις νοσοκομείων, πληρωμένων εκπαιδευτικών τριμήνων ή εξαμήνων σε μεγάλα νοσοκομεία εσωτερικού και εξωτερικού και άλλα
Δ. δημιουργία (ακόμα και με ΣΔΙΤ) κατοικιών για τη διαμονή των γιατρών και των οικογενειών τους

Οι υποδομές του νησιού προσφέρονται για αυτές τις δράσεις, εκτός βέβαια από τις κτιριακές, για αυτό ένα νέο νοσοκομείο νομαρχιακού επιπέδου είναι απαραίτητο, αφού οι δυνατότητες του υπάρχοντος λόγω θέσης και επιφάνειας έχουν εξαντληθεί. Δεν πρέπει όμως ο στόχος αυτός να μας από προσανατολίζει από την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων ζωής που έχουμε τώρα, γιατί για όλους αυτούς τους επανασχεδιασμούς χρειάζεται χρόνος αλλά και πολιτική βούληση που θα ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας και όχι να το απαξιώνει οδηγώντας στον ιδιωτικό τομέα.

Για αυτό για άμεσες λύσεις πρέπει:

να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου με αύξηση 50%, όπως προβλέπει ο νόμος 4600/2019 (άρθρο 125) και να γίνουν προκηρύξεις για πολλαπλές θέσεις
να δοθούν μισθοί για τους γιατρούς που θα έρθουν στα νησιά τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι
να δεσμευτούν δωμάτια σε ξενοδοχεία σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων και κατοικίες με πληρωμή από το δημόσιο για τη διαμονή των γιατρών και των οικογενειών τους
να αξιοποιηθούν οι στρατιωτικοί γιατροί έφεδροι και μόνιμοι

Η κατάσταση είναι έκτακτης ανάγκης!
Ηλίας Καματερός
αρχιτέκτονας

βίντεο: Kos TV

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την λέξη ΝΤΡΟΠΉ την ξέρετε ? Υπάρχει στο λεξιλόγιο σας ? Μάλλον όχι. Βγάλτε λοιπόν τον σκασμό όλοι σας. Μια ζωή ακόμα να χαθεί στο νησί μας από έλλειψη γιατρών και είναι όλων σας ειπαιτιότητα να βρείτε τρύπα να κρυφτείτε … έχετε κλείσει τα αφτιά και τα μάτια σας … ακόμα και τώρα προεκλογικά. Όλοι οι Κώοισας γυρνάμε την πλάτη… ψήφους ??? Κανέναν . Μην περιμένετε εκλογές στο νησί της Κω.

  2. Πλάκα έχετε εσείς οι πολιτικοί. Ναι δυστυχώς όλοι ίδιοι είσαστε. Σας κάνω μια πρόταση. Όχι μόνο σε σας σε όλους τους βουλευτές μας. Δεσμευτείτε ότι αν είσαστε στην επόμενη βουλή και δεν καταφέρετε να λύσετε το πρόβλημα να μην ασχοληθείτε ξανά ποτέ με την πολιτική γιατί προφανώς δεν είσαστε ικανοί. Μήπως επιτέλους έρθει και κάποιος άλλος που θα δώσει λύση. Αμφιβάλλω όμως ότι θα διαβάσετε (όλοι σας) το σχόλιο που πολύ περισσότερο ότι θα δεσμευτείτε δημόσια.

  3. Αφου οι παραπανω προτασεις ειναι η λυση , συμφωνα με τα λεγομενα σας, γιατι δεν εγιναν πραξη
    οταν ησασταν βουλευτης και κυβερνηση?

    με την Απορια θα μεινουμε…..

  4. Τωρα σωθηκαμε ειπαμε θα βγει δεν θα βγει
    Γιατι δεν ρωταει τον Δημαρχο που ειναι και στην παραταξη του τι εχει κανει, για τα χρηματα που ηταν να δωσει ως εκτακτο επιδομα και δεν τα εδωσε ποτε και κοροιδεψε απαντες στο νοσοκομειο εξοργιζοντας τους
    Το κλασσικο γενικες αναφορες χωρις προτασεις απλως φιλοσοφουμε οπως εδω και 50 χρονια
    Απλως σημειωνουμε οτι καναμε δηλωσεις για τους εν δυναμη ψηφοφορους μας σημειωστε το στο πολιτικο βιογραφικο του
    Γνωστη πολιτικη ολων των εργατοπατερων βολευτων μας
    Λυσεις εχεις κυρ Ηλια αν οχι πες το μας να ξερουμε

  5. Γιατι κανεις ακομα πολιτικη? Οταν ειχες την ευκαιρια σου ειδαμε τι καταφερες και τι οχι.
    Η μονη κληρονομια που εχεις αφησει στο νησι ειναι το χοτσποτ καθως και οι εγκληματικες σου δηλωσεις οτι «ζηλευουμε την συμφωνια των Πρεσπων».
    Σταματα να εκφραζεσαι πολιτικα, εισαι πεπερασμενος και ιδεολογικα καταστροφικος, νοοτροπια του 60.

  6. Ηλία στηρίζεις ακόμα αυτόν που μας φυτέψατε για δήμαρχο;

  7. Λες και δέ ξέρετε οτι όλο αυτό το κάνου 2 άτομα …και 3-4 χασαπογιατροι που εχουν συμφέρωτα απο ιδιωτικές κληνικές! Βρε χούντααα κλειστε τους το μαγαζάκι
    … κσι αμα δεν θέλουν ή δε μπορούν να δουλεύουν σε δημόσιο νοσοκομείο δρόμο χασάπιδες είναι ξεπέράσαν το λειτουργημα του ιατρου..΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄

  8. Δυστυχώς σύντροφε εσύ ξύπνησες αργά! 2014 -2019: 5 χρονια ΣφΥΡΙΖΑ, τώρα θημήθηκες το νοσοκομείο; 5 χρόνια τι έκανες; Το μόνο που θυμάμαι είναι να λες αο το βήμα της Βουλής «μακάρι να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία και με γην Τουρκία για τσ νησιά» μιλώντας για γην «συμφωνια» για τα σκοπια.
    Ντροπη ….ντροπη σας…..ολων

    • τι έκανε 5 χρόνια. Καθόταν και χρυσοπληρωνόταν. Πριν εκλεγεί όπως και όταν έγινε αντιπολίτευση ο συριζα κατεβαίνει στις πορείες και συγκεντρώσεις για να το παίξει αγωνιστής. Εκ του ασφαλούς φυσικά.

  9. ΤΑ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΣΑΣ ΤΗΣ ΞΕΧΝΑΣ !!!ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΘΩΟΣ…ΒΡΕ … ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΟΛΟΙ

  10. και να βοηθήσεις το νοσοκομείο μας να συστηλωθεί ξανά όπως όταν ήσουν βουλευτής. Αν ξαναβγει ο Μητσοτάκης καήκαμε, αυτοί δεν θα αφήσουν ιερό και όσιο να μη πουλήσουν

    • Να βοηθήσει να συστηλωθεί το ποιό;;; Τι έκανε δηλαδή όταν ήταν βουλευτής εκτός από το να παίρνει τα 10,500€ μισθό; Ααα… ναί ξέχασα. Και να οραματίζεται για τα νησιά μας μιά συμφωνία σαν των Πρεσπών για να μας δώσουν αμαχητί στους τούρκους. Και όλοι ξέρουμε ότι τα κομμούνια δεν έχουν πατρίδα ούτε θρησκεία. Οι ίδιοι το δηλώνουν, όχι εγώ.

  11. Λοιπον ακουστε τι παιζει με το συστημα της Κω, οι τουριστες εχουν ενα ευρωπαικο ΑΜΚΑ μεσω αυτου του αριθμου τον δινουν στις ιδιωτικες κλινικες (ο θεος να τις κανει κλινικες – αρπαχτες ειναι) και εν συνεχεια (χρεωνουν οτι γουσταρουν οι κλινικες ή οι συμβεβλημενοι εμποροι γιατροι με το καθε ξενοδοχειο) αφου ο τουριστας δεν θα πληρωσει μια απο το πορτοφολι του, εχουν ακουστει οτι εχουν χρεωθει και 900 ευρω για παραλαβη ιδιωτικου ασθενοφορου, παμε παρακατω οταν τα βλεπουν σκουρα τους φορτωνουν στο Δημοσιο νοσοκομειο οι γιατροι σωζουν τους τουριστες αλλα δεν χρεωνεται το νοσοκομειο τις παρεχομενες υπηρεσιες αλλα οι ιδιωτικες κλινικες τις χρεωνουν ως να τις εκαναν αυτες…
    Ειναι τοσα τα εκατομμυρια που πιστεψτε με μια χαρα κουτι τους ερχεται

    • Και γιατί βγηκαται τώρα να το αναφέρεται?? Και όχι πριν από δεκαετίες! Και το δηλώνεται ανώνυμα! Ελπίζω να μην είσαι μέρος του συστήματος! Διότι είναι κριμα να γνωρίζεται και να μην μιλάτε! Εαν γνωρίζετε πράγματα! Να κάνετε μύνηση! Εύχομαι να βρής το κουράγιο και το θάρρος! Πρέπει να μπούνε πολλά πράγματα δτην θέση τούς??? Σού εύχομαι! Προχώρα!

  12. Ας μας διαψευσει το νοσοκομειο και να μας πει ποσους τουριστες ειδε το καλοκαιρι τι χρεωσε και ποσα πηρε απο τα εθνικα ταμεια των χωρων τους
    Δεν γινεται να παρεχονται χωρις αντικρισμα παροχες και την ιδια ωρα ιδιωτικοι παροχοι να χρεωνουν τα μαλια της κεφαλης τους….

    • Ελπίζω να μην σε πληρώνουμε για δημόσιο υπάλληλο.Τίποτα από αυτά που λες δεν ισχύει.Η ΕΕ παρέχει έκτακτες ιατρικές ανάγκες στους πολίτες της.Στη χώρα που συμβαίνει καλύπτει το γεγονός το σύστημα υγείας της δωρεάν.Δεν πέρνει λεφτά από άλλο κράτος.Όσοι πάνε σε ιδιωτικές κλινικές πληρώνουν από την τσέπη τους η αν τους καλύπτει το κρατοσ τους η από τις ιδιωτικές ασφάλειες που έχουν.Ακριβωσ το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες αν βρεθούν στο εξωτερικό και χρειαστούν ιατρική βοήθεια.Το πρόβλημα σου ποιο είναι δεν κατάλαβα.

  13. ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΣΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΜΑΤΕΡΕ? ΠΑΨΕ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙΣ! ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΞΑΝΑ ΑΛΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕ ΘΑ ΤΗ ΞΑΝΑΒΡΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ!!!!

  14. Μαύρο Γιούλαρος! Ο κύριος!) ξέχασε γρήγορα τι έκανε για την Κω??? Εκτός από το hot spot! Απύθμενο θράσος!!! Να ζητάει πάλι την ψήφο τού κόσμου!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ