Αύξηση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και Κεφάλου Νήσου Κω

0
1911

Αύξηση χρηματοδότησης  για την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και  Κεφάλου Νήσου Κω

Σκοπός των έργων η περιβαλλοντική θωράκιση ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς και η  λύση στο  πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων, σε βάθος 20ετίας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αυξάνεται η χρηματοδότηση της Πράξης «Κατασκευή έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και Κεφάλου Νήσου Κω»,  προκειμένου το έργο που βρίσκεται στην τελική ευθεία, να ολοκληρωθεί ομαλά.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την  τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης της Πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον κα Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020, βάσει της οποίας η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 9.912.105,97 € από 9.835.105,97 € και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη σε 8.484.258,78 € από 8.407.258,78 €.

Ως ημερομηνία λήξης του έργου ορίζεται η 31/12/2023.

Το έργο μελετήθηκε και υλοποιείται από την ΔΕΥΑ Κω (η οποία είναι και ο δικαιούχος του έργου) και παρακολουθείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που το ενέταξε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας.

Συνιστά παρέμβαση υψηλής προτεραιότητας στο νησί της Κω, του οποίου η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση, με την ένταξή του στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Στόχο έχει να  θωρακίσει περιβαλλοντικά έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς και να δώσει  λύση στο  πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων, σε βάθος 20ετίας.

Αναλυτικότερα, το συνολικό έργο «Κατασκευή έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και Κεφάλου νήσου Κω», αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λυμάτων των οικισμών Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου και Καμαρίου – Κεφάλου και περιλαμβάνει:

  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Μαστιχαρίου και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων στην Αντιμάχεια.
  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Αντιμάχειας και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων Αντιμάχειας και Μαστιχαρίου στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Καρδάμαινας.
  • Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της παραλιακής ζώνης του οικισμού της Κεφάλου (Καμάρι) και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων του συνόλου του οικισμού στο τελικό αντλιοστάσιο της ΕΕΛ Κεφάλου.
  • Τη νέα ΕΕΛ Κεφάλου με τα έργα προσαγωγής και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων σε παρακείμενο ρέμα. Επίσης, προβλέπεται και η βελτίωση της οδού πρόσβασης προς την ΕΕΛ, μήκους περίπου 1,5 χλμ.

 

Η δυναμικότητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων ανέρχεται σε 8.000 ι.κ. για την κάλυψη των αναγκών σε βάθος 20ετίας.

Το συνολικό μήκος των δικτύων ακαθάρτων (αγωγών) ανέρχεται σε 49,8 χλμ. και προβλέπονται συνολικώς δέκα αντλιοστάσια ακαθάρτων.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο περιλαμβάνει επίσης και την κατασκευή 1.700 ιδιωτικών συνδέσεων ακαθάρτων, στους οικισμούς Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου και παραλίας Κεφάλου (Καμάρι), τις εργασίες σύνδεσης με Ο.Κ.Ω. καθώς και δαπάνες για αρχαιολογική παρακολούθηση των εργασιών, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητα «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

 

Το Γραφείο Τύπου

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ