Κως και Λέρος πλήρωσαν πολύ ακριβά το προσφυγικό – Τα hotspots έδιωξαν τους τουρίστες

0
3412

«Καταστροφικές» αποδεικνύεται ότι ήταν οι συνέπειες για την φετινή τουριστική σεζόν, από την αρνητική διαφήμιση και προβολή που έτυχαν τα δύο νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία φιλοξενούν τα περιβόητα hotspots (κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών), η Κώς και η Λέρος.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκαναν στην «δ» ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας) κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου-Λειψών κ. Μανώλης Μαθιουδάκης, οι οποίοι υπογραμμίζουν τις απώλειες και τις ζημιές που καταγράφει ο Τουρισμός στα νησιά αυτά.

ΚΩΣ: ΣΕ ΔΙΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
«Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε πολύ άσχημα. Μέχρι και τον Ιούνιο, η Κως κατέγραφε απώλειες πάνω από 30%. Η κίνηση άρχισε να ανεβαίνει από τον Ιούλιο και κράτησε σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο. Φαίνεται ότι και ο Σεπτέμβριος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο κόσμος φάνηκε γενικότερα, ότι δεν είχε μεγάλη αγοραστική δύναμη. Κάποια μεγάλα ξενοδοχεία πήγαν καλύτερα, ενώ τα μικρότερα θα έλεγα ότι δεν πήγαν καθόλου καλά. Εκτιμώ ότι η πίτα δεν μοιράστηκε καλά. Κάποιοι ευνοήθηκαν και κάποιοι όχι. Η Κως δούλεψε με μεγάλες προσφορές, με πακέτα και με ‘Last Minute’ κρατήσεις –ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στην γείτονα Τουρκία με την απόπειρα του πραξικοπήματος. Δυστυχώς, η σεζόν καταγράφει διψήφιο αριθμό σε πτώση. Αυτό δεν γίνεται να το αποφύγουμε. Όσον αφορά τον Οκτώβριο, θα έχει πτώση άνω του 50% για την Κω», λέει ο κ. Χατζημιχαήλ.
Σε ερώτηση για το πόσο επηρέασε τον Τουρισμό η δημιουργία του hotspots στην Κω, τόνισε τα εξής: «Οι προσπάθειές μας ήταν πολύ μεγάλες για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις κρατήσεις που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο. Προσωπικά πιστεύω ότι ‘η παρτίδα… σώθηκε’ για την Κω. Έστω και με απώλειες, έστω και με διψήφιους αριθμούς. Τουλάχιστον τέθηκαν σοβαρές βάσεις για την επόμενη σεζόν. Υπάρχουν θετικά στοιχεία που καταγράφηκαν φέτος, η πόλη ήταν καθαρή χωρίς προβλήματα και τα ξενοδοχεία έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι μια ζωντανή διαφήμιση που πιστεύω ότι θα αποδώσει καρπούς για του χρόνου. Η Κως πάντως, ‘πλήρωσε’ αφενός την κατάσταση με το προσφυγικό από πέρσι και αφετέρου την δημιουργία του hotspots η οποία είναι καταστροφική. Αυτή την περίοδο φιλοξενούνται εκεί διπλάσια άτομα από την χωρητικότητά του. Δηλαδή, περίπου 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί και είναι ελεύθεροι να πηγαινοέρχονται σε όλο το νησί. Μάλιστα, τους διαθέτουν και ειδικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους. Και αυτή η εικόνα, δυστυχώς, από μόνη της δημιουργεί δυσάρεστες εντυπώσεις στους ξένους τουρίστες».
Η Κως πάντως, θα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την προβολή και διαφήμιση του νησιού στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις τόσο με συμμετοχή στα περίπτερα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και με προσπάθειες των ξενοδόχων και των τοπικών φορέων που θα προσπαθήσει να προωθήσει κάθε προσπάθεια.

ΛΕΡΟΣ: ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ανάλογες καταστάσεις καταγράφονται και στην τουριστική κίνηση της Λέρου –το δεύτερο νησί της Δωδεκανήσου, όπου δημιουργήθηκε hotspot.
«Η σεζόν φέτος ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα για την Λέρο. Μέχρι και το τέλος Ιουνίου τα πράγματα ήταν πάρα πολύ άσχημα. Οι λόγοι ήταν πολλοί: η οικονομική κρίση που επηρέασε και τον εσωτερικό τουρισμό, η κατάσταση στην γείτονα Τουρκία με την απόπειρα πραξικομήματος, και φυσικά, λόγω του προσφυγικού. Φοβάμαι πως η σεζόν θα κλείσει με το ταμείο μείον, τελικά. Η κατάσταση βελτιώθηκε το δίμηνο του Ιουλίου – Αυγούστου, ενώ ο Σεπτέμβριος, δείχνει επίσης ικανοποιητικές τάσεις» δήλωσε ο κ. Μαθιουδάκης.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι το υπουργείο τουρισμού άργησε να ανταποκριθεί στις προτάσεις των τοπικών φορέων, ενώ δεν εκδηλώθηκε το αναμενόμενο ενδιαφέρον από επισκέπτες παρά τα εκπτωτικά πακέτα.
«Όταν απευθύνεσαι στον Έλληνα τουρίστα, δεν περιμένεις να σε επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Όσον αφορά τις αγορές, η Λέρος δουλεύει περισσότερο με Ιταλούς, Γάλλους, Γερμανούς και με Τούρκους. Στόχος μας με το κλείσιμο της σεζόν, είναι να κάνουμε μια καλή προβολή και διαφήμιση του νησιού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα του νησιού –κυρίως από το προσφυγικό και από την ύπαρξη του hotspot. Οι πρόσφυγες είναι εδώ, αλλά το νησί είναι ασφαλές. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε στους τουρίστες ώστε να μας προτιμήσουν την επόμενη σεζόν. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει ο ΕΟΤ και να μας περιλάβει στην καμπάνια του γιατί κι εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλες οικονομικές δυνατότητες».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου-Λειψών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον πρόβλημα της συγκοινωνίας και εκφράζοντας φόβους για το πώς θα εξελιχθεί ο επικείμενος χειμώνας, όπου θα σημειωθούν περαιτέρω μειώσεις δρομολογίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ