Δημήτρης Γάκης: Ας κάνουμε την σύμβαση του συλλόγου των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την ένωση ξενοδόχων …. πενηνταράκια

2
1799
Τώρα που ο κουρνιαχτός των πανηγυρισμών έχει κατακάτσει και ο ενθουσιασμός έχει παραχωρήσει την θέση του στην περίσκεψη, είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ψύχραιμη και ώριμη εκτίμηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Διατρέχουμε μια βαθιά διατροφική, ενεργειακή, οικονομική και νομισματική κρίση που καθημερινά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
Η ακρίβεια πλήττει καίρια τα νοικοκυριά και ο πληθωρισμός συρρικνώνει συνεχώς το οικογενειακό εισόδημα.
Οι λαϊκές οικογένειες καταναλώνουν το 60% του εισοδήματος σε ενοίκια και κοινόχρηστα.
Οι επιπτώσεις στα φτωχά νοικοκυριά από τις τιμές στα τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι στα πλούσια νοικοκυριά.
Το 17,1% του πληθυσμού είναι στα όρια της φτώχειας και την επόμενη βδομάδα έρχεται νέο κύμα να ανατιμήσεων.
Ο πληθωρισμός που σήμερα ανακοινώθηκε για τη χώρα μας είναι 12,1%.
Αυτό με λίγα λόγια είναι το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο υπογράφτηκε η  συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τους ξενοδόχους.
Θα κάνουμε λοιπόν την σύμβαση πενηνταράκια για να δούμε αν ανταποκρίνεται, αν ικανοποιεί τις ανάγκες της τάξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Θα εξετάσουμε δύο μεγάλα κεφάλαια, το οικονομικό και το θεσμικό.
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.
Η προηγούμενη σύμβαση είχε ημερομηνία λήξης 31 Δεκεμβρίου 2022 και προέβλεπε  αυξήσεις 1%. Η νέα συλλογική σύμβαση ισχύει από 1 Σεπτεμβρίου 2022 δηλαδή είναι εμπροσθοβαρής και έχει όφελος για τους εργαζόμενους μιας αύξησης  9% για δύο όμως μόνο εργασιακούς μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αν όμως αυτή την αύξηση την αναγάγουμε στους 6 εργασιακούς μήνες ( Μάιος έως Οκτώβριος)  η αύξηση για το 2022 είναι περίπου 3,6%. Που σημαίνει ότι η σύμβαση δεν καλύπτει στοιχειωδώς τον τρέχοντα τιμαριθμό του 2022 που σήμερα ανακοινώθηκε ότι είναι 12,1%.
Θα άσχημα όμως αρχίζουν από το 2023 και μετά.
Οι βασικοί μισθοί αυξάνονται επιπλέον ξανά κατά 3% από 1 Ιουνίου του 2024. Δηλαδή όλο το 2023 και το μισό 2024 που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα καλπάζει με ιλιγγιώδης ρυθμούς η σύμβαση προβλέπει πάγωμα μισθών, καμιά δηλαδή αύξηση.
Οι Βασικοί μισθοί αυξάνονται ξανά κατά 1% από 1 Ιουνίου 2025.
Διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι η συλλογική σύμβαση εκτός από τον πρώτο χρόνο τα επόμενα χρόνια μέχρι το μέσον του 2026 είναι καταστροφική για τα εισοδήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μπορεί η σύμβαση να εξασφαλίζει μία εργασιακή ειρήνη και γι’ αυτό να πανηγυρίζουν οι τοπικοί πολιτειακοί παράγοντες της νέας Δημοκρατίας, Δε δικαιολογούνται όμως να πανηγυρίζουν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού μας κινήματος γιατί οι όροι της σύμβασης θα προκαλέσουν τεράστια οικονομικά προβλήματα στην τάξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Τα υπόλοιπα επιδόματα που προβλέπει συλλογική σύμβαση όπως επίδομα προϋπηρεσίας, επίδομα εποχιακής απασχόλησης, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, επίδομα στέγης – τροφής, επίδομα Χριστουγέννων Πάσχα άδειας, επίδομα οικογενειακών βαρών γάμου, επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης, είναι επανάληψη των προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων όπως είθισται.Β. ΘΕΣΜΙΚΑ
Διευθέτηση χρόνου εργασίας.
Δυστυχώς είναι η πρώτη συλλογική σύμβαση η οποία ενσωματώνει τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη κατά τον οποίο μπορούν ουσιαστικά οι εργοδότες να επιβάλουν στους εργαζόμενους  εργασία  μέχρι και 10 ώρες τη μέρα  7 μέρες τη βδομάδα 30  μέρες το μήνα και να μην πληρώνουν ούτε υπερωρίες ούτε ρεπό. Επιτρέπει δηλαδή στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και με μία ανεφάρμοστη ρύθμιση να επικαλούνται ότι μπορούν να τους αποζημιώσουν στο τέλος της χρονιάς. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα ζήσαμε φέτος στην περιοχή μας με την παραίτηση σωρηδόν ξενοδοχοϋπαλλήλων εξαιτίας της καταπίεσης που δεχόταν στην εργασία.

Έπρεπε κατά την άποψη μου μέσα σ’ αυτό το κλίμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, ο σύλλογος των ξενοδοχοϋπαλλήλων να προβλέψει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών για τα έτη 2023 και μετά ή να μην υπέγραφε σύμβαση τόσο  μεγάλης διάρκειας. Αυτή η σύμβαση  ναρκοθετεί την οικονομική επιβίωση και την υγεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, και σε συνδυασμό με την κατάργηση των ΣΕΠΕ αυξάνει την εκμετάλλευση τους από τους ξενοδόχους.
Πρόταση μου είναι άμεσα να υπογραφεί συμπληρωματική συλλογική σύμβαση  που να προβλέπει την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και να ρυθμίζει τον εργασιακό χρόνο με σεβασμό προς τον εργαζόμενο και την υγεία του.

Ρόδος 30-9-2022
Δημήτρης Γάκης
πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣυΡιζΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάθε μέρα να τρώνε ψωμί με νερό και σταφύλια,όπως στα 50ς ,60ς και 70ς..
    Και ότι περισσεύει απ μπουφέδες στην κατάψυξη και κατανάλωση μετά από μια εβδομάδα.
    Συνήθως στο προσωπικό φτιάχνουν φασόλια,λαχανόριζο ,πατάτες Μπλουμ όπως στρατό και σκωταριές απ την Ελληνική βραδιά.
    Για αυτό στα καταλύματα του προσωπικού,όπου μένουν ανά ομάδες, όλοι φορούν ωτοασπίδες και μάσκες όχι για τον κορονοιό,αλλά για το κορδοϊό
    Όσοι ξεχαστούν την επόμενη έχουν ρήξη τυμπάνου…είναι προϊόντα της τουριστικής ανάπτυξης και αυτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ